Festivalio šūkis GO tuo pačiu yra kodas, vienijantis kūrėjus ir atlikėjus. „G“ nurodo į kompozitorius, kurių pavardes pradeda ši raidė: Philipą Glassą (JAV), Heinerį Geobbelsą (Vokietija), Gerard’ą Grisey (Prancūzija), Michaelą Gordoną (JAV), Osvaldo Golijovą (Argentina), Stefano Gervasoni (Italija), Vinko Globokarą (Slovėnija), Karelą Goeyvaertsą (Belgija), Sofią Gubaiduliną (Rusija, Vokietija), Ugnę Giedraitytę (Lietuva), kurių kūriniai skambės specialiai atrinkti festivaliui.

„O“ žymi orkestrus – net šešiuose festivalio koncertuose pasirodys geriausi Lietuvos orkestrai: pradedant Nacionaliniu simfoniniu (spalio 25, lapkričio 8 d.) ir Valstybiniu simfoniniu (spalio 31 d.) orkestrais ir baigiant elektroninės muzikos kolektyvu Diissc Orchestra, kuris lapkričio 7 d. „apšildys“ Vokietijos elektroninės muzikos akto MONOLAKE lyderio Roberto Henke’s projektą „Lumière“. Spalio 28 d. festivalio publika išgirs spalvingą ir net egzotišką Lietuvos kamerinio orkestro koncertą, o spalio 30 d. – Šv. Kristoforo kamerinio orkestro pasirodymą, kuriam diriguos net du dirigentai!

Tačiau kodas, nurodantis pagrindinius festivalio taškus, toli gražu neišsemia visumos įvairovės. „Gaidos“ taikinyje šiemet yra ne tik į Lietuvą atvykstantys legendiniai „G“ – Philipas Glassas ir Heineris Goebbelsas, su kuriais susiję du ypatingi festivalio renginiai: P. Glasso ir jo ansamblio „The Philip Glass Ensemble“ koncertas lapkričio 5 d. Kongresų rūmuose bei H. Goebbelso muzikinis spektaklis „Max Black“ lapkričio 9 d. Nacionaliniame dramos teatre. Festivalis pristato ir garsią Europos orkestrinės muzikos damą – plačiai pripažintą lenkų kompozitorę Hanną Kulenty. Tad greta koncertų ir spektaklių „Gaidos“ publikos laukia ir trys susitikimai su neelinėmis asmenybėmis – H. Kulenty, P. Glassu ir H. Goebbelsu (susitikimų laikas bus paskelbtas atskirai).

Šių metų festivalyje – net 10 naujų lietuvių kompozitorių kūrinių, aprėpiančių bene visas Lietuvos kūrėjų kartas. Pradedant kitąmet 85-mečio sulauksiančiu Vytautu Laurušu ir baigiant šiuo metu Paryžiuje gyvenančia, bet jau spėjusia išgarsėti 25-erių Justina Repečkaite. Taip pat „Gaidoje“ skambės nauji Broniaus Kutavičiaus, Onutės Narbutaitės, Algirdo Martinaičio, Rūtos Vitkauskaitės, Ugnės Giedraitytės, Ramūno Motiekaičio, Martyno Bialobžeskio ir Vytauto V. Jurgučio opusai.

Nors „Gaidą“ kai kas vadina kompozitorių festivaliu, šiais metais jo programoje – itin ryškūs ir atlikėjai. Tai ir atidarymo koncertą su „kosminiu“ G. Grisey kūriniu „Juodoji žvaigždė“ surengsiantys „Strasbūro mušamieji“ (spalio 24 d., ŠMC), ir violončelės virtuozas Gavrielis Lipkindas (Izraelis), kuris spalio 31 d. Kongresų rūmuose su LVSO atliks kultinį P. Glasso Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 2 „Naqoyqatsi“. Olandijos trimito žvaigždė Marco Blaauw lapkričio 8 d. Nacionalinėje filharmonijoje su LNSO pagros jam dedikuotą H. Kulenty Koncertą trimitui ir orkestrui. Žaibiškai išpopuliarėjusi smuiko virtuozė Aisha Syed (Dominika / JAV / JK) spalio 28 d. drauge su Lietuvos kameriniu orkestru grieš A. Martinaičio kūrinio pasaulinę premjerą, o spalio 30 d. Kotrynos bažnyčioje skambins fantastiška klavesino virtuozė Goska Isphording (Lenkija / Olandija), kuri su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru atliks jai dedikuotą H. Kulenty kūrinį „GG Concerto“. Vienas žymiausių Belgijos kolektyvų – ansamblis „Spectra“ – koncertą ŠMC surengs spalio 26 d., o lapkričio 7 d. čia pasirodys stilinga ir provokuojanti australų komanda „Speak Percussion“.
Ypatingą dėmesį GAIDA suteikia ir ryškioms šiandienos Lietuvos scenos pažiboms – Martynui Levickiui (akordeonas), Vytautui Giedraičiui (klarnetas), dainininkėms Norai Petročenko (mecosopranas), Viktorijai Miškūnaitei (sopranas) ir gausiam būriui Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistų, lapkričio 6 d. atliksiančių O. Narbutaitės operą „Kornetas“.

Festivalio dirigentų „fronte“ taip pat klestės įvairovė. LNSO koncertus diriguos aistringi šiuolaikinės simfoninės muzikos interpretuotojai Rolandas Freisitzeris (Austrija) ir ištikimas Lietuvos kompozitorių bendražygis Robertas Šervenikas (jis diriguos ir O. Narbutaitės „Kornetą“), su Lietuvos kameriniu orkestru pasirodys Austrijoje mokslus baigusi jauna dirigentė Adrija Čepaitė, Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui diriguos jo įkūrėjas Donatas Katkus ir garsus suomių dirigentas Juha Kangas, o LVSO paklus latvių batutos meistro Andrio Veismanio mostams.

Dvidešimt ketvirtoji „Gaida“ masins ir žanrų įvairove: nuo kamerinių, simfoninių ir publikos perpildytų koncertų iki elektroninės muzikos ir šiuolaikinio muzikinio teatro bei tikros, prabangiai pastatytos operos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją