„Čechovas – blogas dramaturgas, jis tik š… mala, tai gryna literatūra. O Šekspyras – dar baisiau”, – kartą viename interviu rėžė P. Priažko. Išaukštintas Rusijoje, tačiau beveik nepastebėtas savo tėvynėje Baltarusijoje menininkas abejingų nepalieka. Kanonams nepaklūstantys jo kūriniai stebina ne tik specifiniu stiliumi bei forma, bet ir dokumentalumu, o jautresnius – ir grubia leksika. Premjeros „Puikus gyvenimas“ žiūrovai taip pat įspėjami iš anksto – scenoje skambės gausybė nenorminės leksikos, o į salę bus įleidžiami tik sulaukusieji aštuoniolikos.

Pjesė pasakoja apie du fizinio lavinimo mokytojus – brolius Aleksejų ir Vadimą, – kurių dienos neapsieina be alkoholio, cigarečių ir sekso dviejų mokinukių draugijoje. Kai šios baigia mokyklą ir atsiima žemiausiais pažymiais išmargintus atestatus, Aleksejus vieną iš jų veda, tačiau nė neįtaria, kad ji ir toliau „smaginasi“ su jo broliu. Girtos vestuvinės linksmybės, santykių aiškinimaisi, pasikeiksnojimai, muštynės ir kūniški malonumai po daugiabučių balkonais patiems herojams tereiškia vieną – gyvenimas puikus.

„Iškart skubame nusukti akis, sakydami, kad tai, gink Dieve, – ne apie mus. Bandome save įtikinti, kad taip gyvena kurio nors posovietinio miesto miegamojo rajono „fauna”. Tačiau negi ir jie nemyli, nesikabina į gyvenimą, neieško patvirtinimo, kad jis vis dėlto buvo nugyventas ne veltui? Nemeluokime patys sau – skiriasi tik mūsų perskaitytų knygų kiekis ir vartojamų tarptautinių žodžių arsenalas, o mums rūpintys klausimai apie santykius, karjerą, meilę ir gyvenimo prasmę yra identiški”, – sako spektaklio režisierius T. Jašinskas.

Kasdienybės kronikininkas P.Priažko sakosi nesiimantis svarbių visuomenei temų, o tiesiog besistengiantis susekti tai, kas vyksta aplinkui. Jis taip pat nepripažįsta ir žodžio „personažas” – jis teigia fiksuojantis realius žmones. Dramaturgo stilių menotyrininkai prilygina momentinei fotografijai.

Pagrindinius pjesės personažus LRDT premjeroje įkūnys režisieriaus Jono Vaitkaus auklėtiniai. Jie su šia medžiaga susiduria antrąjį kartą ir net grįžta prie tų pačių personažų. „Pamenu, antrame kurse ši pjesė mane šokiravo blogąja prasme. Visiškai nesupratau, kodėl maestro J.Vaitkus siūlo mums padirbėti su tokia beviltiškai negatyvia medžiaga, kuri, kaip tuo metu man atrodė, neturi absoliučiai jokios meninės vertės. Dabar gi suprantu, kaip stipriai pasikeitė mano supratimas: pjesė kaip reta tikroviška, nė trupučio ne literatūrinė, lakoniška, turi aiškų autorinį stilių ir aš nuoširdžiai tikiu jos galia. Mano personažas Aleksejus šiek tiek skiriasi nuo kitų – Lenos, Vadimo ir Anželos – jis nori pradėti naują gyvenimo etapą: veda mylimą merginą, bando ją apsaugoti. Bet tik nusigėręs per savo vestuves, suvokia, kad yra labai vienišas, o daugiau artimų žmonių neturi”, – pasakoja vieną pagrindinių vaidmenų atliekantis Telmanas Ragimovas.

Spektaklyje taip pat vaidina Aleksandras Špilevojus, Juliana Volodko, Jekaterina Makarova, Jevgenija Karpikova, Aleksandras Kanajevas ir Valentina Lukjanenko. Dailininkė – Morta Žukauskaitė.

Premjerai besiruošiantis T.Jašinskas anksčiau yra sukūręs keletą spektaklių Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus teatrų scenose, baigė režisūrą Klaipėdos universitete bei Vsevolodo Mejerholdo teatro centre prie Maskvos dailės akademinio teatro. Vienas paskutinių jo darbų – spektaklis „Nebylys“ pagal Juozą Tumą-Vaižgantą, kurtas kartu su režisieriumi J.Vaitkumi.

Spektaklio „Puikus gyvenimas” premjera įvyks spalio 22 dieną Lietuvos rusų dramos teatre. Kūrinys bus rodomas su lietuviškais titrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)