Filmo „Mes dainuosim“ žiūrovai galės išvysti tautos atmintin įsirėžusį sausio 13-osios rytą, kuomet sovietų kariuomenė panaudojo jėgą prieš laisvės gynėjus. Keturiolika drąsių, jaunų žmonių išėję prie Televizijos bokšto niekuomet nebegrįžo namo, o sužeistieji užtvindė ligonines. Šalies ateitimi tikinčių lietuvių akistata su tankais ne vieneriems metams tapo tautos išvadavimo, vienybės ir tvirtybės simboliu. Tad oficialusis „Mes dainuosim“ plakatas taip pat atspindi mūsų laisvės gynėjų kovą bei nepriklausomybės troškimą.

Noras priminti pasauliui tylomis pralietą kraują

Kasmet žuvusieji už Lietuvos laisvę pagerbiami Antakalnio memoriale, čia atiduoti pagarbą atkeliauja šalies vadovai, žuvusiuosius apraudoja artimieji. Režisierius R.Mullanas teigė, kad būtent Antakalnio kapinėse esantis paminklas Vilniaus televizijos bokšto gynėjams įkvėpė jį sukurti filmą apie 1991-ųjų įvykius. „Visada norėjau sukurti filmą apie šį dramatišką pasipriešinimą, įkvėpiančią lietuvių drąsą sovietų tankų akivaizdoje. Man visada atrodė, kad žmonės visame pasaulyje puikiai prisimena 1989-aisiais vykusius Tiananmenio aikštės protestus Pekine, tačiau retas girdėjęs apie Loretą Asanavičiūtę ar Sausio 13-osios įvykius prie Vilniaus televizijos bokšto. Galbūt taip nutiko dėl to, kad tuo metu pasaulio žiniasklaidos dėmesį buvo prikaustęs Persijos įlankos karas, o gal todėl, kad Lietuva pasauliniu mastu buvo laikoma maža valstybe“, – svarstė kino kūrėjas.

Režisierius pridūrė, kad kone didžiausia paskata pagaliau imtis filmavimo darbų tapo susitikimas su žuvusio laisvės gynėjo Igno Šimulionio tėvu. „Kai susitikome 2013-ųjų gruodį ir pasikalbėjome, supratau, kad dabar – teisingas laikas pagerbti aukas ir užtikrinti, kad jų gyvenimai, jų kova už laisvę nenukeliaus užmarštin“, – kalbėjo R.Mullanas.

2014-aisiais skirtingose Lietuvos vietose nufilmuotoje juostoje „Mes dainuosim“ žiūrovai išvys aktorius Liubomirą Laucevičių, Taurą Čižą, Agnę Sunklodaitę, Ramunę Skardžiūnaitę, Perlių Vaisietą, Darių Petkevičių, Dovilę Karaliūnaitę ir kitus. Filmo prodiuseris – puikiai Lietuvos kino pasaulyje pažįstamas Artūras Dvinelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)