Spektaklio aktorius Mantas Zemleckas, įkūnijantis vieną iš spektaklio pasakotojų – Dionėją, aiškindamas cenzūros priežastis teigia: „Italijoje tuo metu vyko maras ir bažnyčios atstovai grūmojo pirštu ir sakė, kad taip yra dėl to, kad jūs esate nuodėmingi ir tokia yra Dievo bausmė. Ir atsirado toks Giovanni Boccaccio, kuris surinko tam tikrą žmonių grupę, jie užsidarė dvare ir visiškai nevaldomai, nuodėmingai gyveno, tačiau nei vienas iš jų nesusirgo ir neužsikrėtė. Po to jis parašė novelių rinkinį „Dekameronas.” Būtent todėl premjera „Atleisk jiems – jie nežino, ką daro” pažymėta specialiu ženklu N-14, kas išduoda, kad spektaklio kūrybinė grupė nusiteikusi šokiruoti susirinkusį žiūrovą, tačiau spektaklio režisierė Eglė Kižaitė teigia: „Spektaklyje dominuoja ne tik Giovanni Boccaccio „Dekameronas”, taip pat viena pagrindinių knygų, kuria remiamės yra Biblija. Todėl, matyt, dėl klausimo padorus ar nepadorus išlaikome pusiausvyrą tarp nepadorios knygos, kuri savu laiku buvo uždrausta, ir tarp šventosios knygos – Biblijos”.

Premjeroje „Atleisk jiems – jie nežino, ką daro” kūrybinę trupę daugiausiai sudaro nauji, šiais metais prie Keistuolių teatro kolektyvo prisijungę kūrėjai. Kalbant apie spektaklio kūrybinį procesą, šio spektaklio idėja užgimė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, tai buvo jaunos režisierės Eglės Kižaitės diplominis darbas. Su spektakliu „Atleisk jiems – jie nežino, ką daro” jaunoji spektaklio kūrybinė grupė laimėjo žiūrovų simpatijų prizą II-ajame Tarptautiniame teatrų festivalyje „Vasara 2014”. Režisierė Eglė Kižaitė teigia galvojusi, kad tai yra paskutinis kartas, kai rodomas šis spektaklis, kol išgirdo pasiūlymą iš Keistuolių teatro režisieriaus ir meno vadovo Aido Giniočio realizuoti šį spektaklį Keistuolių teatro scenoje. „Aš esu ta karta, kuri nuo pat mažens užaugo su Keistuolių teatru. Aidas Giniotis visada man buvo didelis autoritetas. Ir tai, kad aš dabar sėdžiu Keistuolių teatro scenoje ir kalbu apie būsimą spektaklį yra taip pat ir jo įtaka.Tai man reiškia labai daug, nes tai yra pirmas mano spektaklis, mano pirmasis žingsnis, tai su kuo aš išėjau iš akademijos ir su kuo ateinu į teatrą”, - teigia režisierė Eglė Kižaitė. Tuo tarpu aktorius Mantas Zemleckas pasakoja, kad prieš keletą metų, dar nebūdamas Keistuolių teatro aktoriumi, jau yra citavęs „Dekamerono” tekstą šio teatro scenoje, taip lyg nulemdamas, kad Keistuolių teatro 27-ojo sezono pirmoji premjera – „Atleisk jiems jie nežino, ką daro”: „Turėjau koncertą, atsistojau Keistuolių teatro scenoje pirmą kartą ir kažkaip nevalingai pradėjau kalbėti „Dekamerono” kūrinio tekstą. Manau, kad spektaklio žanras, tas bendravimas su publika ir ironijos derinysyra artimas ir pačiam Keistuolių teatrui. Man atrodo, Keistuolių teatras yra puiki erdvė parodyti šitą spektaklį”.

Režisierės Eglės Kižaitės ir aktoriaus Manto Zemlecko mintis apie artėjančią premjerą „Atleisk jiems – jie nežino, ką daro” galite išvysti parengtame video reportaže.

Keistuolių teatro premjera „Atleisk jiems – jie nežino, ką daro” - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)