Pirmoji ciklo dalis – jau šį šeštadienį 13 val. per LRT televiziją. V. Savukynas kviečia žiūrėti pokalbį su vienu dokumentinio filmo „Nematomas frontas” kūrėjų švedu Jonu Ohmanu. „Pokaris yra tas laikotarpis, kada lietuviai itin nepalankiomis sąlygom sako pasauliui ir sau, kad „mes norime būti nepriklausomi ir turėti savo šalį bet kuria kaina“, – sakys garsus filmų kūrėjas.

Vėlesnėse „Istorijos detektyvų“ laidose bus pasakojama apie Lietuvos žvalgą NKVD uniforma, drąsius partizanų vadus – Žemaitį, Siaubą, Kazimieraitį ir kitus.

Deja, pasipriešinimo istorija nebūtų pilna, jei nebūtų papasakota apie išdavikus. „istorijos detektyvuose“ bus reportažų apie visiems puikiai žinomą vaikų rašytoją Kostą Kubilinską, kuris buvo užverbuotas NKVD ir išdavė partizanus, apie agentą „Kardą“ ir jo veiklą Kaune. Apie J. Deksnį, J. Markulį ir kitus. „Visada šalia didvyrių yra ir išdavikai, pasiaukojimas ir niekšybė, deja, žengia greta“, – sako V. Savukynas.

Istorijos detektyvai“ šį šeštadienį apie tai, ar vertėjo lietuviams po karo priešintis. Taip pat laidoje – senovės lietuvių vieno išradimo mįslė bei ar smurtavo vyrai prieš moteris Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją