Prieš pusmetį tokią tapybos rūšį išbandžiusi mergina savo darbus talpino socialiniuose tinkluose. Netrukus lietuvaitę pastebėjo išskirtinius meno kūrinius iš viso pasaulio publikuojantis garsus meno ir dizaino interneto žurnalas. Pasipylė pirmieji užsienio žurnalistų prašymai duoti interviu.

Kaip mandalos

Šiais metais vidurinę mokyklą baigusi J. Vaitkutė nuo rudens darbuojasi vienoje agentūroje ir studijuoja Vilniaus dizaino kolegijoje kūrybines industrijas bei Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje grafinį dizainą.

Netradiciniu menu užsiimančios merginos draugai stebisi, iš kur turi tiek kantrybės dvi ar devynias valandas sėdėti prie lėkštės ir dėlioti prieskonius. Būtent tiek laiko užtrunka nupiešti vieną portretą.

„Tačiau kai įsijaučiu į procesą, laikas ištirpsta“, - naujienų portalui DELFI pasakojo jaunoji menininkė.

Vienintelis šio neįprasto meno trūkumas yra tas, kad jis yra trumpalaikis. „Tai kaip mandalos. Sukuri nuostabius paveikslus, bet netrukus juos turi nuvalyti. Arba suvalgai. Tačiau taip nutinka rečiau, nes ne visada paveikslui panaudotas maistas tinkamas valgyti“, - sako netradiciniu menu užsiimanti mergina.
Jolita Vaitkutė ir jos darbai iš maisto

Įkvėpė ištirpęs šokoladas

J. Vaitkutė pasakojo, kad pirmąkart idėja nupiešti portretą iš maisto produktų jai kilo tada, kai dėl ligos teko daug laiko praleisti gulint ir nuobodžiaujant lovoje.

„Man buvo akies uždegimas, todėl negalėjau nieko daryti: nei skaityti knygų, nei įsijungti kompiuterio, nei tapyti. Turėjau tik gulėti. Sukurti piešinį iš maisto mane įkvėpė ant palangės išsilydęs šokolado gabalėlis ir šalia padėtos braškės, - prisimena J. Vaitkutė. - Pradėjau iš šokolado piešti Jimo Morrisono portretą. Taip gimė alternatyva socialiniuose tinkluose plintančiai maisto manijai, kai visi žmonės publikuoja savo pagamintus patiekalus. Savo darbais norėjau pateikti maistą ne taip kasdieniškai ir buitiškai, norėjau, kad jis būtų vizualiai patrauklus.“
Jolita Vaitkutė ir jos darbai iš maisto

Jolita sako, kad dažai jai nebuvo naujas dalykas, todėl jai norėjosi išbandyti naujas technikas.

„Žinau, kokio rezultato tikėtis sumaišius vieną ar kitą spalvą. Bet maisto produktų spalvos man buvo visiška nežinomybė ir niekada negalėjai žinoti, kaip galutiniame variante atrodys nutapytas portretas, kaip sureaguos viena medžiaga su kita. Kokias medžiagas parinkti, kad jos susilietų, ar atvirkščiai, išlaikytų savo konsistenciją. Todėl maisto tapyba reikalauja didesnio išradingumo nei dažas“, - apie atrastą pomėgį pasakojo jaunoji menininkė.

Norint išgauti tokius unikalius portretus iš maisto produktų, Jolitai tenka ne tik tapyti teptuku, bet ir klijuoti prieskonius, piešti šaukšteliu, trafaretuoti. Viskas, anot jos, priklauso nuo medžiagos.

„Jei, pavyzdžiui, rukolą gali lengvai karpyti, dėlioti. Kitus prieskonius reikia lipinti, pastumdyti“, - gamybos procesą atskleidžia J. Vaitkutė.

Produktus padiktuoja asmenybė

Jaunoji menininkė pasakojo, kad ji retai kada kuria portretus iš maisto, kurį randa savo šaldytuve. Dažniausiai prieš tapymą jai tenka specialiai apsilankyti parduotuvėse.
Jolita Vaitkutė ir jos darbai iš maisto

„Pavyzdžiui, kai piešiau B. Obamą ir V. Putiną, reikėjo pirkti dešrainius, kolą, dešrą, nors tokio maisto aš nevalgau, - juokiasi ji. - Kai piešiau prezidentę Dalią Grybauskaitę, pasirinkau šaltibarščius – lietuvių labai mėgstamą patiekalą. Maisto produktus neretai padiktuoja pati asmenybė, kurią noriu nutapyti. Savo pačios maisto racioną tapyboje naudoju labai retai. Nebent šokoladą, kurį labai mėgstu.“

J. Vaitkutė ateityje planuoja padaryti maisto performansą, kurio metu žiūrovai galiausiai suvalgytų visą meno kūrinį.

J. Vaitkutės meno kūriniai iš maisto - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)