Šiemet jau 15 kartą vykstantį Petro Abukevičiaus premijos konkursą 1998 metais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Lietuvos televizija.

Kūrėjai kasmet kviečiami įamžinti unikalią Lietuvos gamtą ir tęsti žymaus kino režisieriaus ir operatoriaus, gyvosios gamtos dainiaus Petro Abukevičiaus tradicijas. Lietuvos filmų apie gamtą istorija neatskiriama nuo šio gamtos mylėtojo vardo. Per ilgus savo kūrybinės veiklos metus jis filmavo, režisavo, sukūrė daugiau kaip 30 filmų apie gamtą, gyvūnus, pačius įdomiausius Lietuvos gamtos kampelius.

Pirmasis Petro Abukevičiaus premija buvo apdovanotas ir dukart pamečiui (1999 m. ir 2000 m.) ją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys.

Per pastarąjį dešimtmetį šias premijas yra gavę filmų kūrėjai Kęstutis Verbickas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Vytautas Vitkauskas, Gintautas Alekna, Birutė Bražinskaitė, Kastytis Mačiūnas, Eugenijus Drobelis, Jonas Bilinskas, Mindaugas Survila, Vytas Jankevičius ir Mantas Jancevičius.

Pernai Petro Abukevičiaus premija skirta filmo „Pavienės bitės“ autoriui Valdui Mikolaičiui už meistriškai parodytą slapą ir sudėtingą bitinių vabzdžių gyvenimą. Petro Abukevičiaus premija teikiama rugsėjo 8-ąją, jo gimimo dieną LRT klube.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)