Jau šią savaitę Panevėžyje prasidėjo išskirtinis projektas „Glass Jazz“. Pirmą kartą Lietuvoje, o gal ir visoje Europoje meninis stiklas susilies su džiazu. Žymiausi pasaulio stiklo kūrėjai kultūros sostinėje Panevėžyje, įkvėpti džiazo ritmų, kurs unikalius stiklo darbus, kurie turėtų papuošti miesto erdves.
Kaip teigė šio projekto iniciatorius ir sumanytojas, vienas žymiausių stiklo menininkų Lietuvoje Remigijus Kriukas, stiklas unikalus tuo, kad su juo įmanomos improvizacijos kaip ir džiaze. Menininkas improvizuodamas gali išgauti nenusakomas formas. 

Džiazas yra lyg meditacija, kuri skatins stiklo menininkus išsilaisvinti, pasinerti į kūrybines erdves, eksperimentus, ieškoti netikėtų formų. O gal bus ir atvirkščiai, džiazo virtuozai, stebėdami, kaip kuria stiklo menininkai, netikėtai atras naujų sąskambių. Toks stiklo simpoziumas Lietuvoje vyks pirmą kartą, kai bus galima grožiu mėgautis ne tik akimis, bet ir ausimis“, – „Sekundei“ teigė R. Kriukas.
Į Aukštaitijos sostinę atvyks net 28 stiklo menininkai iš visų trijų Baltijos valstybių, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Olandijos, Slovakijos, Suomijos, Liuksemburgo ir Izraelio. O džiazo stovykloje bus panevėžietis Rimantas Bagdonas ir jaunieji talentai. Beje, įsitraukti į šį projektą kviečiami visi džiazo atlikėjai, net ir pradedantieji.

„Labai kviečiame ir jaunuosius džiazo talentus pabandyti pagal stiklo pulsavimą kurti muziką. Džiazas kaip ir stiklas yra gyvas, pulsuojantis, turtingas išraiškos priemonių menas, kurio geriausi rezultatai pasiekiami dirbant ekstremaliomis sąlygomis. Todėl šis simpoziumas turėtų būti įdomus savo ieškojimais tiek stiklo menininkams, tiek ir džiazo atlikėjams“, – net neabejoja R. Kriukas.

Galės stebėti kūrybos procesą

Panevėžiečiai ir miesto svečiai galės ne tik pasigrožėti sukurtais meno šedevrais rugsėjo 3-iąją Dailės galerijoje atidarytoje parodoje, bet ir stebėti patį kūrybos procesą. Kiekvieną darbo dieną nuo rugpjūčio 24-osios meninio stiklo studijoje „Glasremis“, įsikūrusioje J. Biliūno gatvėje, bus galima grožėtis, kaip iš tąsios stiklo masės kūrybiškų žmonių rankose gimsta unikalūs ir išskirtiniai stiklo darbai.

„Stiklo pasaulis didelis, bet kartu ir labai mažas. Panevėžiečiai galės ne tik stebėti kūrybos procesą, bet ir pabendrauti su pasaulinio lygio kūrėjais. Šie žmonės atskleis tikrąjį stiklo pasaulį, be galo trapų, paslaptingą ir kartu labai spalvingą ir daugialypį“, – sakė žymiausias Lietuvos stiklo menininkas.

Kūrėjams tai bus unikali proga pabendrauti, pasidalyti patirtimi, technologinėmis subtilybėmis ir idėjomis. Simpoziumo „Glass Jazz“ metu vyks ir teorinės paskaitos, apžvalgos, bus galima susipažinti su įvairiomis stiklo meno mokyklomis ir kryptimis bei stiliais. 

Simpoziumo „Glass Jazz“ iniciatorius R. Kriukas viliasi, kad šis unikalus projektas taps tradiciniu, o ateityje Panevėžys turės ir unikalų stiklo muziejų, kuriame bus eksponuojami žymiausių stiklo menininkų sukurti ir padovanoti stiklo šedevrai. 

„Stiklo muziejus – dar tik svajonė, bet šis simpoziumas gali būti atskaitos taškas jį kuriant. Tikiu, kad Panevėžys gali turėti tokią pat įspūdingą stiklo dirbinių kolekciją kaip ir keramikos“, – ateities planais pasidalijo R. Kriukas.

Citata

„Džiazas yra lyg meditacija, kuri skatins stiklo menininkus išsilaisvinti, pasinerti į kūrybines erdves, eksperimentus, ieškoti netikėtų formų. O gal bus ir atvirkščiai, džiazo virtuozai, stebėdami, kaip kuria stiklo menininkai, netikėtai atras naujų sąskambių.“ R.Kriukas

Panašumas. Projekto iniciatorius ir sumanytojas R. Kriukas sako, kad stiklas unikalus tuo, kad su juo įmanomos improvizacijos kaip ir džiaze.