Kaip sakė parodos iniciatorės, organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė, surengti fotografijų parodą iš misijos Zambijoje norėjosi ypač dėl to, kad paskatintume Lietuvos žmones nebijoti rasinių skirtumų.

„Mūsų organizacija visomis išgalėmis padeda saviems, Lietuvos vaikams, tačiau kartą per metus buriame Lietuvos žmones tolerancijos pamokai ir suteikiame galimybę padėti Zambijos vaikams. Šaunu, kad prie mūsų jungiasi ne tik Lietuvos gyventojai, bet ir įmonės. Pavyzdžiui, šiemet prie misijos prisijungusi įmonė skyrė finansavimą mokyklos Mikutos kaime statyboms. Įmonės vardu pavadintoje mokykloje vaikai turės galimybę ne tik mokytis, bet ir gauti maisto bent vieną kartą per dieną, o tai badaujantiems vaikams yra gyvybiškai svarbu“, - kalbėjo organizacijos vadovė.
Rūta Mikelkevičiūtė Ugnės Maksimavičiūtės fotografijų parodoje

Parodos autorė Ugnė Maksimavičiūtė teigia misijos metu suradusi tikrosios laimės receptą. Tai yra dėkingumas. „Ant skurdo ir bado ribos balansuojantys Zambijos vaikai ir suaugusieji trykšta dėkingumu gyvenimui ir tai puikiai atsispindi parodos nuotraukose. Net kai buitis labai skurdi, net kai vaiko pilvelis išpampęs nuo kasdien metai iš metų valgomos tos pačios kukurūzų košės ir dėl vitaminų trūkumo šlubuoja sveikata ar net gresia rimtos ligos, Zambijos vaikų ir suaugusių veidus dažnu atveju puošia šypsenos. Besąlygiškas mokėjimas džiaugtis tuo, ką turi šiandien ir dėkingumas gyvenimui už kiekvieną akimirką yra pamoka, kurią iš vietinių išmokau Mikutos kaime“, - dalijasi Ugnė.

Misijos dalyvė žurnalistė Rūta Mikelkevičiūtė teigė, kad nesvarbu, Lietuva ar Zambija, visur vaikų norai lieka tie patys – visi nori būti sotūs ir mylimi. Deja, Zambijos vaikų realybė nepalyginama su Lietuvos. Muilo burbulas ar spalvotas balionas Zambijos vaikams atrodo kaip pasaulio stebuklas, suteikiantis begalinės laimės jau vien todėl, kad galima jį pamatyti ar paliesti. „Matant tokią skurdžią buitį ir sunkias gyvenimo sąlygas, nori ar nenori, akyse ima kauptis ašaros“, - jautriai pasakoja Rūta.

Misijos dalyvės pastebi, kad Lietuvos žmonių pagalba Mikutos kaimo bendruomenei akivaizdi – praeitais metais padovanotos ožkos, gerai prižiūrimos, jau atsivedė ožiukų, o laukuose bręsta jau nebe pirmas derlius.

Šiandien atidaryta fotografijų paroda „Besąlygiškos laimės šalis“ veiks iki rugsėjo vidurio, o misijos metu sukurtas dokumentinis Rūtos Mikelkevičiūtės filmas "Zambija: ačiū, Lietuva!" jau netrukus LNK televizijos eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)