Vilniaus aukcionas pirmąkart svečiuojasi Palangoje ir meno mylėtojus kviečia atrasti įvairiapusę pajūrio tematiką bei prisidėti prie kilnių tikslų. Aukciono rinkinio dalis, pristatanti Antano Mončio, Telesforo Valiaus ir Nijolės Vedegytės–Palubinskienės darbus, yra skirta labdarai. Už šiuos kūrinius surinktos lėšos prisidės prie gražių ir reikšmingų Antano Mončio namo-muziejaus pastangų saugojant, tyrinėjant bei populiarinant Antano Mončio, vieno iš žymiausių žemaičių menininkų, kūrybą.

Šį kartą aukcione pristatomi tapybos, grafikos, istorinių žemėlapių kūriniai suskirstyti į atskiras temas: marinos, pajūris, uostai, Nidos kolonija, Lietuvos dailė, Išeivijos dailė, Lietuvos grafika bei fotografija, leidiniai bei kitas. Iš viso pristatomas 170-ies kūrinių rinkinys, kuriame gausu žymių Lietuvos bei užsienio dailės vardų.

Kaip rašoma aukciono katalogo įžanginiame žodyje, „Mums lietuviams, pajūrio kraštas yra ir mūsų kraštas, bet truputį tarsi ir ne mūsų. Šventoji, Žemaitija, Prūsija, kuršių žemės – šis žemės kampelis pulsuoja kažkokiu visiškai savitu archaišku mitologiniu ritmu. Virš jo klojasi donelaitiškas Mažosios Lietuvos kultūrinis klodas, prūsiška Karaliačiaus dvasia ir galiausiai – nostalgiška, lengvai biurgeriška Thomo Manno romanų, kurių siužetai plėtojasi kurortiniuose miesteliuose, nuotaika. Visa tai sukuria tokią atmosferą, kurios nerasi nei Aukštaitijoje, nei Dzūkijoje, nei Vilniuje. Tad sumanymas rengti aukcioną Palangoje, kuriame būtų pristatomas būtent šio krašto – Žemaitijos, Mažosios Lietuvos, Kuršių Nerijos – inspiruotas menas, yra tolygus mažam (sprendžiant pagal lotų skaičių – ne tokiam jau ir mažam) nuotykiui. Net keista ir nuostabu, kiek daug Lietuvos menininkų yra kilę būtent iš šių vietovių!

<...> Aukciono rinkinys atskleidžia, koks įvairialypis yra marinistinis žanras: grynosios marinos (jūrų peizažai) – jūrai esant ramiai ir audringai, naktį ir dieną; uostai ir uostų infrastruktūra; pajūris: kopos, žvejų sodybos ir ypač mielas sub-žanras – paplūdimiai ir pliažai <...> Šis žanras negailestingai atskleidžia autoriaus talentą bei profesionalumą. Neveltui W. Turner‘is ar I. Aivazovskis kainuoja milžiniškus pinigus, o tuo tarpu su mūsų – lietuvių, prūsų, vokiečių – marinistais turėsite progą susipažinti šiame aukcione“.

Aukciono rinkinyje bus galima išvysti tokių Lietuvos išeivijos autorių kaip Antanas Mončys, Pranas Domšaitis, Česlovas Janušas, Adomas Galdikas, Telesforas Valius, Kazimieras Žoromskis, Pranas Lapė, Pranas Gailius bei kitų, kūrinius, Lietuvos dailės klasikų Vytauto Kairiūkščio, Kajetono Sklėriaus, Vinco Kisarausko, Vincento Gečo ir kitų darbus, taip pat Nidos meno kolonijos – Carl Knauf, Hermann Dienz, Julius II Wentscher, Friedrich Niethammer autorių kūrinius.

XXXIII Vilniaus aukciono rinkinį sudaro 170 kūrinių, kurių kainos svyruoja nuo 450 litų iki 42 tūkst. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją