Liepos 24 d. (ketvirtadienis)

14.30 val. „Iš jūros gelmių”. Baltijos jūroje nuskendusių laivų fragmentų ekspozicijos Senųjų žvejybos laivų aikštelėje atidarymas.

Jūros šventės pradžią Klaipėdoje žymės ir naujų eksponatų po atviru dangumi pristatymas Jūrų muziejuje. Senųjų žvejybos laivų aikštelėje eksponuojamos dviejų Baltijos bangų išskalautų laivų liekanos. Tai – dar 1981 m. ties Nemirseta rasto XIX a. pab. – XX a. pr. motorinio laivo (kuterio) korpuso fragmentai ir 2009 m. iš Melnragės pakrantės parvežto XIX a.– XX a. krovininio burlaivio dugno dalis.

Ties jūros vartais srovės yra labai pavojingos ir ne vienas laivas yra užplaukęs ant seklumos prie Melnragės. Muziejaus istorikai spėja, jog tai gali būti ir motorinio burlaivio „Grisslan“ liekanos. Šis, Hamburge registruotas laivas, nuskendo 1924 metais, plukdydamas iš Gotlando statinaites su cementu. Jis plaukė prieš vėją ir prieš srovę, variklis buvo silpnas, todėl laivas, nepajėgdamas priešintis bangoms, sudužo.

Nuskendo jis farvateryje ir trukdė plaukti kitiems laivams, todėl buvo išsprogdintas ir bandytas pašalinti dalimis. Gali būti, kad būtent viena iš jo dalių ir eksponuojama muziejuje.

14.00-15.30 val. veiks kūrybinės edukacinės dirbtuvės po atviru dangumi “Dirbdysiu laivę“. Kūrybinių dirbtuvių metu edukatoriai supažindins ir su Kuršmarių žvejybos tradicijomis: unikalia valtimi kurėnu, papasakos, kas yra kornas, kokios žuvys gyvena mariose ir kokias dainas dainuoja pamario žvejai. Kiekvienas lankytojas pasigamins unikalų suvenyrą – kurėną.

Renginys nemokamas.

Liepos 26 d. (šeštadienis)

Laisvės kovų ir tremties istorijos muziejus, Klaipėdos g. 29, Priekulė (Gargždų krašto muziejaus filialas).

13.00 val. „Paslaptingas pokario lobis“. Porceliano radinių parodos pristatymas.

Pernai, tveriant naują tvorą aplink Žandaro sodybą Priekulėje, netikėtai buvo rąstas tikras lobis. Negiliai po žeme metaliniame puode buvo sudėti porceliano indai: pietų ir arbatos servizai, uogienei skirti indeliai.

Vieni jų – Bavarijos fajanso, arbatos rinkinukas – čekiško, balti ir marginti augaliniais motyvais. Manoma, kad šį turtą po dideliu kieme augančiu medžiu 1944 m. paslėpė sodybos šeimininkai, pasitraukdami nuo artėjančios fronto linijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)