A.Nikžentaitis bei A.Bumblauskas dažnai išsakydavo priešingą nei daugumos komisijos narių nuomonę dėl Valdovų rūmų koncepcijos. Šie du istorikai, priešingai nei didžioji komisijos dalis, siūlo Valdovų rūmuose steigti ne muziejų, o gyvosios istorijos centrą.

Seimo ŠMKK komitetas, trečiadienį išklausęs Valdovų rūmų atstatymą koordinuojančios komisijos narių bei A.Bumblausko ir A.Nikžentaičio pasisakymų, pareikalavo kultūros ministrą Vladimirą Prudnikovą "opozicionierius" grąžinti į komisiją.

Nors ŠMKK nariai primygtinai reikalavo kultūros ministro į koordinacinę tarybą grąžinti minėtus istorikus ir priešingu atveju net grasino "realia parlamentine kontrole", V.Prudnikovas neskubėjo žadėti A.Nikžentaitį ir A.Bumblauską pakviesti grįžti į Valdovų rūmų atstatymą koordinuojančią komisiją.

"Pirmiausiai bus posėdis koordinacinėje komisijoje, pasitarsime ir pagalvosime", - žurnalistų paklaustas, ar istorikams pasiūlys grįžti į komisiją, sakė V.Prudnikovas.

Kultūros ministras žurnalistams taip pat aiškino, jog iš šios komisijos A.Nikžentaitis bei A.Bumblauskas buvo pašalinti "natūralios rotacijos tvarka".

"Yra priimtas sprendimas, darbai vyksta, vyksta rotacija, nes reikalingi tam tikri specialistai", - sakė V.Prudnikovas.

Lietuvos valdovų rūmų atkūrimo darbai oficialiai prasidėjo 2002 metais - per tą laikotarpį atlikta darbų už 38 milijonus litų.

Planuojama, jog iš viso rūmų atstatymui reikės 101 milijono litų.

Prieš du šimtmečius Rusijos imperinės valdžios nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Rūmų išorė bus renesansinės architektūros. Pirmieji du aukštai, bent pietinio korpuso, buvo ankstyvesnės gotikinės statybos. Todėl pietiniame korpuse bus įrengtos pavyzdinės gotikos, renesanso ir taip pat ankstyvojo baroko laikotarpių menės.

Pagrindiniai Valdovų rūmų atstatymo darbai turėtų būti baigti iki 2009 metų - Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio jubiliejaus.

Lietuvos valdovų rūmų atkūrimą finansuoja valstybė, privačioms lėšoms kaupti yra įsteigtas Valdovų rūmų paramos fondas. Per ketverius metus Valdovų rūmų atstatymui Lietuvos ir užsienio šalių gyventojai paaukojo 2 mln. 439 tūkst. litų. Šios lėšos skiriamos radinių ir meno vertybių restauravimui, tyrimams ir rūmų atkūrimo idėjai garsinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją