Skandalingas startas į šlovę

Į svaiginančią karjerą startavęs skandalu, 1980 metais Ivo sudrebino vieno žymiausių pasaulio F. Chopino vardo pianistų konkurso užkulisius, ir jau tris dešimtmečius karaliauja klasikinės muzikos žvaigdžių gretose. Tuometinė muzikinio pasaulio oligarchė bei žiuri narė, pianistė Martha Argerich (vadinusi pianistą “genijumi”), prieštaraudama komisijos nuomonei nepraleisti Ivo i finalą, pasitraukė iš vertinimo komisijos darbo. Tarptautinis skandalas tapo pianisto tramplinu į pasaulinę šlovę ir atvėrė garsiausių koncertų salių duris. Ivo tapo geidžiamiausiu artistu, grojo su žymiausiais orkestrais, tokiais kaip Berlyno filharmonijos, Vienos filharmonijos, Londono simfoniniu, Čikagos simfoniniu, Niujorko filharmonijos orkestrais ir daugeliu kitų. 

Buvo pripažintas brangiausiai apmokamu pianistu

Geros valios UNESCO ambasadorius, 1994 m. Bosnijos karo Sarajevo miesto mecenatas, Kroatijos jaunųjų talentų, siekiančių studijuoti užsienyje, globėjas yra pripažintas brangiausiai apmokamu pianistu pasaulyje. Kalbama, kad Ivo Pogorelichių daugelį metų kvietė vienos valstybės organizatoriai, o jis asmeniniais sumetimais nenorėjo koncertuoti toje šalyje, todėl organizatoriams pareiškė: „Jeigu jūs labai norite, kad atvykčiau, mano koncertas jums kainuos 1 000 000 JAV dolerių“. Organizatoriai jam šią sumą sumokėjo… Nuo 1989 m. Ivo Pogorelich rengė savo vardo festivalį, kurio metu jauni dar niekam nežinomi atlikėjai koncertuodavo su pasaulinėmis klasikos žvaigždėmis, ir konkursą, pastarojo pagrindinis prizas buvo net 100 000 JAV dolerių. 

Ekskliuzyvinės sutartys ir neprognozuojamas charakteris

Nuo 1982 m. pianistas pasirašė ekskliuzyvinę sutartį su garsiausia pasaulyje klasikinės muzikos įrašų kompanija - Deutsche Grammophon. Tuo metu ekskliuzyvines sutartis su šia įrašų kompanija turėjo tik pasaulio geriausieji. Atlikėjas išleido net 15 kompaktinių plokštelių, kurios pelnė ne vieną apdovanojimą ir jų pardavimai irašų kompanijai atnešė didžiulį pelną. 

Ne kartą dėl įvairių priežasčių atšaukdavęs savo koncertus, viena prieštaringiausių muzikos pasaulio asmenybių vadinamas pianistas, kaip teigiama, gali savo skambinimą nutraukti net dėl netinkamo fotografų darbo, fotoaparato blykstės, lėktuvo gaudesio ar mobiliojo telefono skambučio.

Atlikėjo įrašas:
Koncertai:

Rugpjūčio 2 d., šeštadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Rugpjūčio 3 d., sekmadienį, 18 val., Chodkevičių rūmų kieme (Didžioji g. 4, Vilniaus paveikslų galerija).

Organizatoriai: „Culture live“, „Pažaislio muzikos festivalis“, „Piano.lt“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)