Likusios dvi granitinio laidotuvių monumento, kuris, kaip manoma, yra 2 500 metų senumo ir sveria iš viso 180 tonų, dalys bus atskraidintos per kitas dešimt dienų.

Obelisko sugrįžimas į Aksumą bus pažymėtas iškilmingais renginiais. Kad būtų galima pervežti milžiniškus kolonos akmens luitus, Aksume teko sutvirtinti tiltus ir praplatinti kelius.

Rusijos krovininis lėktuvas yra tik vienas iš dviejų orlaivių, kurie yra pajėgūs gabenti tokio svorio krovinius. I Aksumą, esantį 850 km į šiaurę nuo Etiopijos sotinės Adis Abebos, obelisko dalys skraidinamos Italijos sąskaita.

24 metrų aukščio obeliskas fašistų diktatoriaus Benito Mussolini (Benito Musolinio) nurodymu buvo pagrobtas 1937 metais ir pastatytas Romoje kaip pergalės prieš Etiopiją simbolis.

Po Antrojo Pasaulinio karo, 1947 metais, Italija sutiko grąžinti Etiopijai nacionalinę vertybę, bet dėl ginčų ir logistikos problemų obelisko sugrįžimas užtruko dešimtmečius.

"Iš savo pusės esame pasirengę priimti savo brangųjį turtą, kuris iš mūsų buvo pavogtas prieš 70 metų", - teigė Etiopijos kultūros ministerijos komiteto, surengusio pargabenimą, vicepirmininkas Tadele Bitulas Kibretas (Tadelė Bitulas Kibretas).

Monumento, archeologų vadinamo stela, pastatymas yra rimtas iššūkis šių laikų inžinieriams, nekalbant apie senovės statytojus. Tikimasi, kad jo sugrąžinimas į seną vietą tarp kitų obeliskų užtruks tris mėnesius.

Pasak Aksumo gyventojų, obeliskas buvo nukaltas Gobderoje, esančioje už penkių kilometrų nuo tos vietos, kur jis buvo pastatytas.

"Prireikė 500 dramblių ir tūkstančių vyrų, kad didžiulė granito stela būtų nutempta į vietą", - sakė 80 metų dvasininkas Aba Tesfatsionas.

Šis obeliskas laikomas gražiausiu Aksumo - ikikrikščioniškos Etiopijos civilizacijos centro ir prieš 3 tūkst. metų valdžiusios legendinės karalienės Šebos miesto - paminklu.

Pasak legendų, Dievas pradėjo globoti šį miestą, kai karalienės Šebos sūnus Menelikas I iš savo tėvo, karaliaus Saliamono pavogė Sandoros skrynią ir atgabeno ją į Aksumą. Daugelis etiopų tiki, kad ji iki šiol yra šiame mieste.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją