Pianisto Miroslavo Kultyševo Lietuvos klausytojams pristatinėti nereikia. Lietuva šį garsų visame pasaulyje atlikėją pamilo iš pirmo karto, kuomet 2008 m. jis vienu prisėdimu atliko vienus sudėtingiausių fortepijoninėje literatūroje F. Liszto 12 transcendentinių etiudų.

M. Kultyševas yra vieno prestižiškiausio pianistų konkursų Tarptautinio P. Čaikovskio konkurso Maskvoje (2007 m.) laimėtojas. 2012 m. tarptautiniame konkurse “Monte Carlo Piano Masters”, vykstančiame tik kas keturis metus ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją iš eilės talentingiausių atlikėjų, jis buvo apdovanotas pagrindiniu prizu, kurį jam įteikė pats Monako kunigaikštystės Princas Albertas II.

Intensyviai koncertuojantis M. Kultyševas priklauso pasauliniam pianistų elitui ir yra kviečiamas koncertuoti svarbiausių koncertų salių, tokių kaip Amsterdamo Concertgebouw, Vienos Musikverein, Niujorko Avery Fisher Hall, Londono Wigmore Hall, Suntory Hall Tokijuje, Zalzburgo Mozarteum, Sankt Peterburgo filharmonijos, Maskvos konservatorijos ir daugelį kitų. Užsienio šalių kritikai apibūdina M. Kultyševą kaip pianistą, apdovanotą išskirtiniu muzikalumu ir transcendentiniu virtuoziškumu. Londono žurnalas The Times pažymi, jog “Poetiškumas ir begalinis žavesys lydi visą atlikėjo grojimą.” (Geoff Brown, The Times, Jungtinė Karalystė).

Po M. Kultyševo debiuto Zalcburge, kritikas rašė: “Jaunas, paprastas vaikinas įžengė į sceną, jo elgsenoje nebuvo nei mažiausios užuominos, jog jis pirmo ryškumo žvaigždė, tačiau vos tik atsisėdęs prie fortepijono, akimirksniu pavirto klavišų burtininku. Publika jau seniai negirdėjo tokio kvapą gniaužiančio pasirodymo.” (Gottfried Franz Kasparek, Die Salzburger Kulturzeitung).

Pianistas nuolat bendradarbiauja su daugeliu pasaulyje žymių dirigentų, įskaitant Valerijų Gergievą, Vladimirą Aškenazį, Jurijų Bašmetą, Jurijų Temirkanovą, Marką Gorenšteiną, Konstantiną Orbelianą, Vasilijų Sinajiskį, Nikolajų Aleksejevą, Aleksandrą Sladkovskį ir daugelį kitų.

2009 m. buvo išleista M. Kultyševo kompaktinė plokštelė su Franzo Liszto “Dvylika transcendentinių etiudų”. 2012 m. viena garsiausių įrašų kompanijų Sony Music išleido M. Kultyshevo ir pasaulinės smuiko žvaigždės Mayuko Kamio kompaktinę plokštelę.

M. Kultyševas gimė 1985 m. Sankt Peterburge ir fortepijonu groti pradėjo būdamas šešerių metų. Dešimties jis jau debiutavo Sankt Peterburgo Filharmonijoje su Filharmonijos orkestru, diriguojant Jurijui Temirkanovui. Pianistas baigė specializuotą mokyklą Sankt Peterburgo konservatorijoje (prof. Sora Zucker) ir studijas Sankt Peterburgo konservatorijoje prof. Alexanderio Sandlerio klasėje.

Koncertai:
Spalio 21 d. – Klaipėdos koncertų salė
Spalio 22 d. – Lietuvos nacionalinė filharmonija Vilniuje

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)