Prieš pat koncertą buvo surengta spaudos konferencija, kurios metu žiniasklaidos atstovai buvo supažindinti su renginio idėja.

„Idėja gimė prieš dešimt metų. Tada pradėjau į gintarą žiūrėti kitaip – jo pritaikymą ne tik į papuošalus. Man pavyko neišlaisvinti gintarą, o vėl sujungti su medžiu. Galvoju, kad mes sukūrėme įdomų dalyką pasauliniu mąstu“, - konferencijos metu kalbėjo AQ idėjos autorius Šarūnas Davainis.

Gintarinio smuiko kaina svyruoja nuo 40 iki 50 tūkstančių litų, o violončelė kainuoja penkis kartus daugiau.

„Valstybė prasideda nuo kultūros. O kada gintaras ateina į kultūrą, yra didelis menas. Šis projektas yra pavyzdys, kaip kūrybingi žmonės sugeba atrasti kūrybines inovacijas. Šis projektas parodo mūsų kūrėjų drąsą. Išgirsti, kaip skamba gintaras, reikia drąsos. Tai yra dėmesys Lietuvos kūrėjams. Manau, kad tokie projektai mus visus padrąsina, kad mes netrūkstame ir kūrybingų žmonių, ir gerų muzikantų. Pasaulyje mes neužimame tokios aukštos vietos sporte, kokią užimame kultūroje. Džiaugiuosi galėdamas globoti tokius projektus“, - kalbėjo Lietuvos Respublikos kultūros ministras Šarūnas Birutis.

„Žanro prasme buvo sudėtinga. Norėjome groti žanrą, kuris nėra Lietuvoje kultivuojamas. Manau, kad turėtume groti ir improvizacinę muziką, daugiau originalios muzikos, kurią mėgsta jaunimas. Norint improvizuoti, reikia gerai jaustis ant scenos“, - kalbėjo projekto meno vadovas Vytautas Mikeliūnas. 

Vien instrumentų gamyba užtruko kelis metus, tačiau ne vienerius metus brandinta idėja tampo realybe. „Džiaugiuosi, kad Lietuvoje netrūksta žmonių, kurių originalios idėjos pasiekia dienos šviesą. Manau, kad koncertai, kuriuose bus grojama šiais unikaliais instrumetais – garsins Lietuvą“, - teigė Š. Birutis.

Kaip sako muzikos ekspertai – šie instrumentai gali būti lyginami su garsiaisiais „Stradivarius“ styginiais instrumentais. Jie ne tik stebina ir traukia akį savo išvaizda, bet kaip sako patys muzikantai – su jais išgaunamas unikalus, naujas skambesys.

Kartu su Valstybiniu turizmo departamentu pradedami planuoti pasirodymai garsiausiose užsienio šalių koncertų salėse. Koncertai, kuriuose bus grojama šiais išskirtiniais instrumentais, yra projekto „Gintaro kelias“ dalis. Artimiausiu metu koncertai numatomi Europoje, tačiau jau sulaukta nemažai kvietimų ir į tolimesnius kraštus, kuriuose vertinama klasikinė muzika ir iš Lietuvos atkeliaujantys meistrų gaminti gintaro dirbiniai.

„Amber Quartet“ repeticijos akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)