Dešimt Vilniaus festivalio koncertų gegužės 22 - birželio 28 dienomis pristatys pasaulines klasikinės muzikos žvaigždes iš JAV, Argentinos, Portugalijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Norvegijos, Suomijos, Rusijos ir kitų valstybių.

Pasak festivalio meno vadovo Gintauto Kėvišo, pagrindinius organizacinius principus išlaikantis Vilniaus festivalis šįmet sukvietė žymius jaunesnės kartos atlikėjus, tarp jų - ir ankstesniais metais festivalyje viešėjusių pasaulinių muzikos žvaigždžių mokinius.

Festivalio programą pradės pasaulinė lietuviško scenos veikalo premjera - kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo baletas "Dezdemona" su Lietuvos primabalerina Egle Špokaite, violončelininku Davidu Geringu, perkusininku Arkadijumi Gotesmanu, Nacionalinio operos ir baleto teatro solistais, kordebaletu ir simfoniniu orkestru. Baleto choreografiją sukūrė Kirilas Simonovas iš Sankt Peterburgo. Tai jau antrasis Vilniaus festivalio užsakymu sukurtas lietuviškas baletas po Mindaugo Urbaičio "Acid City".

Kompozitorius A. Šenderovas džiaugėsi, jog festivalio užsakymas užtikrina ne tik baleto pastatymo finansavimą ir atlikimą, bet ir ilgesnį ar trumpesnį spektaklio gyvavimą Nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje. "Baleto "Dezdemona" siužetas bus susietas su Viljamo Šekspyro (William Shakespeare) drama, tačiau ryškios siužetinės linijos ar libreto nebus, siekiant sutelkti dėmesį į pagrindinius šio garsaus kūrinio aspektus: meilę, neapykantą niekšybę. Muzikos ir plastikos santykis šiame balete turėtų paskatinti žiūrovus mąstyti", - vylėsi baleto muzikos autorius.

Vietoje anksčiau numatyto Prancūzijos nacionalinio simfoninio orkestro ir vokiečių dirigento Kurto Mazuro (Kurt Masur) koncerto Vilniaus festivalio pradžios vakare birželio 3 dieną pasirodys Birmingemo miesto simfoninis orkestras iš Didžiosios Britanijos, kuriame pasaulinę karjerą pradėjo ir šį orkestrą į muzikines aukštumas iškėlė Saimonas Retlas (Simon Rattle). Vilniuje britų orkestrui diriguos žymus suomių dirigentas Sakaris Oramo.

Vilniaus festivalyje pirmą kartą laukiama vieno žymiausių šiandienos pianistų Bario Duglo (Barry Douglas) iš Airijos, norvegų pianisto Havardo Gimsės, korėjiečių smuikininkės Saros Čang (Sarah Chang) iš Jungtinių Amerikos Valstijų, vieno iškiliausių pasaulio tenorų Marčelo Alvarezo (Marcelo Alvarez) iš Argentinos, vokiečių senosios muzikos ansamblio "Musica Alta Ripa". Užsienio solistai koncertuos ir garsiausiais Lietuvos orkestrais. Su Nacionalinės premijos laureatu Čiurlionio kvartetu gros indų tradiciniu instrumentu sarodu grojantis Vadžhatas Kanas (Wajahat Khan) iš Didžiosios Britanijos, o su Vilniaus festivalio orkestru koncertuos Mstislavo Rostropovičiaus mokinys violončelininkas Miša Maiskis (Misha Maisky).

Klausytojų dėmesio turėtų sulaukti didele įtaiga pasižyminti portugalų dainininkė, šokėja ir aktorė, tradicinio fado žanro žvaigždė Misia ir jos ansamblis, birželio 25 dieną koncertuosianti "Lietuvos" kino teatre. Vilniaus festivalį užbaigs žymiausias JAV džiazo pianistas Čikas Korėja (Chicki Corea), Vilniuje viešėsiantis antrą kartą po dešimties metų pertraukos. Šio atlikėjo ir ansamblio "Touchstone" koncertas birželio 28 dieną numatomas "Siemens" arenoje.

Daugelis festivalio koncertų vyks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, senosios muzikos koncertas birželio 17 dieną - Bernardinų bažnyčioje.

Vilniaus festivalį ištikimai remia ilgamečiai rėmėjai - festivalio mecenatas Vilniaus bankas, skyręs 150 tūkstančių litų, tiek pat skyrusi viešoji įstaiga "Vilniaus festivaliai", taip pat "Omnitel", "Vilniaus energija", Vilniaus miesto savivaldybė.

Nuo 1997 metų kasmet rengiamas tarptautinis Vilniaus festivalis yra pripažintas Europos festivalių asociacijos generalinės asamblėjos Ženevoje ir 1999 m. tapęs tikruoju šios asociacijos nariu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją