Pasakininko gimtadienis

Balandis Panevėžyje, Lietuvos kultūros sostinėje, susietas su Danija. Prie tos pačios Baltijos jūros tik kitoje jos pusėje esančiame Jutlandijos pusiasalyje ir dar daugybėje salų įsikūrusi Danija garsėja laivynu, pramone, turizmu, taip pat žymiais kultūros bei meno žmonėmis. Vienas garsiausių, be abejo, talentingasis pasakininkas Hansas Kristianas Andersenas.

Būtent šio visų mylimo rašytojo garbei balandis Panevėžyje susietas su Danija, juk šio mėnesio 2 dieną minimas H. K. Anderseno gimtadienis. 2015-aisiais nuo tos dienos, kai pasakininkas gimė, sukaks 210 metų.

Miesto Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė primena, kad H. K. Andersenas – nesvetimas Panevėžiui menininkas.

„Panevėžyje – vieninteliame Lietuvoje – stovi paminklas šiam pasakininkui, be to, čia gyvena ir dirba vienintelis šalyje H. K. Anderseno premijos laureatas, Lėlių vežimo teatro įkūrėjas ir vadovas Antanas Markuckis“, – sako skyriaus vedėja.

Apie šiuo metu Lėlių vežimo teatre vykstantį tarptautinį festivalį „H. K. Anderseno pasakos“ „Sekundė“ jau rašė. Iki balandžio 8 dienos panevėžiečiai turi puikią progą pamatyti Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Bulgarijos, Latvijos, Lietuvos lėlių teatrų pastatymus – spektaklius H. K. Anderseno pasakų motyvais.

Garsių keramikų darbai

„Žiūrovai įsitikins, kaip skirtingai galima atskleisti „Sniego karalienės“, „Coliukės“ „Mergaitės su degtukais“ ir daugelio kitų istorijas. Festivalio renginius papildys tikrais faktais pagrįstas iš Kijevo atvežtas pasakojimas „Nika Turbina: informacija žmonijai“ – apie Kryme, Jaltoje, gimusią išskirtiniais gabumais apdovanotą ukrainietę mergaitę, kuri pirmą savo knygą išleido būdama 10 metų, o 28-erių pasitraukė iš gyvenimo. Mintimis apie tai, kaip H. K. Anderseno talentas ir istorijos veikia šių dienų kūrėjus, seminare dalysis Dniepropetrovsko A. Nobelio universiteto projektų vadovė, kritikė A. Gronskaja“, – pasakoja L. Krasauskienė.

Pasak Kultūros skyriaus vedėjos, pasauliui žinomas ne tik garsiojo danų pasakininko vardas. Danija garsėja ir kitais menininkais – muzikais, dizaineriais, keramikais. Vienos žymios keramikės, 1991 metais geriausios Danijos keramikės vardą pelniusios Ninos Holė vardas menu besidomintiems panevėžiečiams tikrai girdėtas. Ši Danijos menininkė dalyvavo Tarptautiniame keramikos simpoziume, Panevėžyje vykusiame 1998 metais, čia kūrė ir Dailės galerijai paliko savo darbų. Jie ir jaunesnės kartos jos tautiečio Anderso Ruhvaldo keramikos kūriniai eksponuojami parodoje.

Antrajame Dailės galerijos aukšte specialiai skirtoje, Panevėžio – Lietuvos kultūros sostinės simboliais pažymėtoje vietoje, galima pasigrožėti šiais danų menininkų darbais.

Vienas N. Holė kūrinys, pavadintas „Gausybės ragu“, tapo danų keramikos darbų parodos pavadinimu. Paroda bus eksponuojama visą mėnesį.

Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė tikisi, kad kitą savaitę Panevėžyje apsilankysiantis Danijos ambasadorius Jorgenas Molde būtinai užsuks apžiūrėti šios parodos, taip pat ir kitų Dailės galerijoje eksponuojamų darbų.

Teologas, filosofas, rašytojas

Kitą savaitę Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įvyks dar vienas susitikimas su Danija. Čia atidaroma Danijos kultūros instituto parengta paroda „Pasaulio danas Sørenas Kierkegaardas – teologas, filosofas, rašytojas (1813–2013)“. Ji skirta rašytojo 200-osioms gimimo metinėms paminėti.

Parodos atidaryme dalyvaus Danijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje ponas Jorgenas Molde, taip pat Danijos kultūros instituto Baltijos šalių atstovė Lietuvoje Audronė Sabaliauskienė ir Baltoskandijos akademijos atstovas Antanas Skindzera.

Panevėžiečiams suteikiama proga iš arčiau susipažinti su S. Kierkegaardu – vienu originaliausiu ir labiausiai žavinčiu naujųjų laikų rašytojų. „Atskiro asmens reikšmę ir atsakomybę jis iškelia virš filosofinių ir politinių sistemų, todėl dažnai vadinamas egzistencializmo tėvu“, – taip pristatomas šis rašytojas.

S. Kierkegaardo kūrybinį palikimą sudaro daugiau nei 40 knygų, straipsnių, jo rašyti žurnalai ir dienoraščiai. Be to, jis paskelbė nemažai religinių kalbų, nes pabrėžtinai save laikė krikščionių rašytoju.

„Vėjas iš Danijos“

Tarp žinomų danų – rašytoja Karena Bliksen, dizaineris Arnė Jakobsenas. Danų kiną tarptautiniu mastu garsina eksperimentuoti nevengiantis režisierius Larsas von Trieras.

Panevėžiečiai visą balandį apie Daniją, be abejo, sužinos dar daug įdomaus. Be to, vyks ir su kitomis šalimis susiję įvairiausi renginiai.

Mėnuo prasidėjo ne tik tarptautiniu lėlininkų festivaliu. Teatre „Menas“ vyksta jau dešimtasis kamerinių spektaklių festivalis. Žiūrovai galės pamatyti net vienuolika profesionalių darbų.
Atvyks garbės svečias iš Baškirijos – M. Gafuri valstybinis akademinis teatras. Su jo spektakliu „Viščiukas iš elementoriaus“ po dvylikos metų pertraukos į namus grįžta režisierius panevėžietis Linas Marijus Zaikauskas.

Savo spektaklius pristatys Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio trupės, M. Romerio universitetas. Kitą savaitę Bendruomenių rūmai panevėžiečius pakvies į įdomią vakaronę „Vėjas iš Danijos“.