L. Žutautei premija skirta už kūrybą vaikams, o „Rašytojų klubui“ – už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą, rašoma pranešime spaudai.

Premija laureatams bus įteikta balandžio 2-ąją Tarptautinės vaikų knygos dienos šventėje, kuri vyks Panevėžio J. Miltinio dramos teatre.

L. Žutautės knygos, skirtos ikimokyklinio amžiaus vaikams, „Kakė Makė ir didelė Tamsa“, „Kakė Makė ir netvarkos nykštukas“, „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“ atveria labai artimą jo patirčiai pasaulį. Tas pasaulis vaikui palankus: Kakė Makė mylima tėvų ir močiutės, smalsi, gyva, iš noro veikti savarankiškai, nepriklausomai nuo suaugusiųjų ar tiesiog dėl lakios vaizduotės ji patenka į keblias situacijas, kurios žavi žaismingumu ir humoru. Vaizduojamas pasaulis pilnas energijos, žmonės geri, kliūtys įveikiamos.

Knygos apie katiną Ferdinandą ir šunį Pūkelį „Ferdinandas ir Pū“, „Ferdinandas ir Pū. Žygis į Australiją“ skirtos pradinukams. Jose atsiskleidžia draugystės, meilės šeimai, iškylančių sunkumų, išbandymų, pažinimo ir prasmės paieškos.

Rašytojos knygų herojai spalvingi, nuoširdūs, knygų kalba glausta, aiški, taikli, sąmojinga. Puikios pačios autorės pieštos knygų iliustracijos, parodančios pasaulį vaiko akimis: paslaptingos erdvės, gyvi daiktai tiesiogiai iliustruoja čia pat vystomą pasakojimą.

Viešoji įstaiga „Rašytojų klubas“ intensyviai ir kryptingai vykdo kultūrinę, literatūrinę ir edukacinę veiklą. Rašytojų klubas kasmet surengia per 300 kultūros, literatūros renginių, didžiulį dėmesį skirdamas vaikų literatūros ir jos kūrėjų sklaidai.

Su tokiais projektais, kaip „Rašytojas ir mokykla“, „Kartų balso beieškant“, „Mano geriausia knyga“, „Rašytojas ir jo laikas“, mokyklas, bibliotekas, vaikų globos namus aplanko rašytojai, aktoriai, muzikai, knygų iliustratoriai. Klubas organizuoja tarptautinį „Poezijos pavasarį“, o vaikų rašytojai aplanko net ir sekmadienines lietuvių mokyklėles Rusijoje, Lenkijoje, Airijoje, Vokietijoje.

Ypač socialiai prasmingas „Rašytojų klubo“ projektas „Atverstos knygos puslapiai“ , skirtas vaikų globos namų auklėtiniams. Profesionalūs menininkai, atvykę į globos namus, ne tik rengia knygų skaitymus ir aptarimus, literatūrines muzikines popietes, dailės dirbtuves, bet ir suteikia socialiai atskirtiems vaikams gyvenimo džiaugsmo, atveria kitokio gyvenimo galimybę.


Taip
pat įteikti Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos
(IBBY) Lietuvos skyriaus apdovanojimai.


Prano
Mašioto premija už geriausią metų vaikų bei paauglių knygą
atiteko Danguolei Kandrotienei, sukūrusiai „Spintos istorijas“.
Geriausia metų pažintine knyga vaikams išrinktas Gražinos
Sviderskytės kūrinys „Darius ir Girėnas. Istorija ir legenda“,
geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams – Mariaus Zavadskio
„Pirštinė“.


Reikšmingiausiu
ir meniškiausiu metų vertimu vaikams pripažinta Rūtos Jonynaitės
išversta Andreaso H. Schmachtlo knyga „Tilda Kruopelytė. Draugai
iš Erškėtrožių tako“, vertimu paaugliams – Eglės Kumžaitės
išversta Melvino Burgesso „Vilko kauksmas“.


Domicelės
Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta Marijai
Smirnovaitei, iliustravusiai lietuvių liaudies pasakų rinkinį
„Aukso kirvukas“.


Stilingiausiai
iliustruotos metų knygos paaugliams apdovanojimą gavo Andriaus
Seselsko „Vilniaus padavimai“. Už reikšmingiausią metų
debiutą apdovanotos Neringos Vaitkutės „Vaivorykščių arkos“.


Vinco
Aurylos premija už Prano Mašioto gyvenimo ir kūrybos aktualizavimą
teko Redai Tamulienei.

Laureatus išrinko švietimo ir mokslo ministro įsakymu sudaryta atrankos komisija.

Šios premijos tikslai – skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas. Taip pat įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje (60 MGL) ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (40 MGL).

Premija teikiama kasmet balandžio 2-ąją, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną.

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo ir mokslo ministerija. Jos laureatais yra tapę rašytojai Martynas Vainilaitis, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Gintarė Adomaitytė, Kęstutis Kasparavičius, Gendrutis Morkūnas, Vytautas Račickas, Violeta Palčinskaitė, Vilė Vėl, literatūrologai Kęstutis Urba, Vincas Auryla, Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, Asta Gustaitienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėjai Roma Kišūnaitė, Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Marta Rudytė, žurnalas „Rubinaitis“.