Vyriausybė ir Vilniaus miesto savivaldybė programai "Vilnius - kultūros sostinė 2009" numato skirti 70 mln. litų. Iš viso į kultūros ir infrastruktūros projektus, susijusius su šiuo įvykiu, numatoma investuoti per 1,6 mlrd. litų ne tik iš nacionalinio biudžeto, bet ir Europos Sąjungos (ES) bei rėmėjų skiriamų lėšų.

Planuojama, kad programos "Vilnius - kultūros sostinė 2009" atidarymas įvyks Nepriklausomybės dieną - Vasario 16-ąją. Tuomet sostinės Katedros aikštėje ir ant Gedimino kalno numatoma surengti šventę "Šviesa virš Europos, šviesa virš Jūsų". Čia vyks klasikinės ir modernios jaunimo muzikos koncertas, kurį ketina surengti Barselonos olimpinių žaidynių organizatorius CHR.

Dar nepastatytame teatro ir koncertų salių komplekse "Tūkstantmečio salė" numatoma pirmą kartą bendram sezonui suvienyti įvairių žanrų festivalius. Čia vyks Vilniaus, Kristupo vasaros muzikos, Naujosios dramos festivaliai, "Sirenos", "Gaida", "Naujasis Baltijos šokis", meistriškumo kursai ir diskusijos su publika. Šiuose renginiuose turėtų dalyvauti garsiausi Lietuvos teatro ir muzikos kolektyvai bei ryškiausios Europos meno žvaigždės.

Planuojama, kad kompleksas "Tūkstantmečio salė" kainuos 120 mln. litų. Tiesa, pasak Vilniaus miesto savivaldybės atstovų, dėl šios statybos dar nėra apsispręsta.

Projekte "Miestų Europa: vietos laikas literatūroje" turėtų dalyvauti po vieną visų ES valstybių rašytoją. Kas mėnesį į Vilnių dalyvauti literatūros renginiuose bus kviečiami du vis kitų ES šalių autoriai.

2009 metų balandžio-rugpjūčio mėnesiais Lietuvos dailės muziejuje ir Nacionalinėje dailės galerijoje numatoma pristatyti dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą, jo ryšius su Europos moderniuoju menu. Padedant įvairiems Europos muziejams, kartu bus pristatoma kitų to laikmečio menininkų, kūrusių Lenkijoje, Rusijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse, kūryba.

Šiuo metu statomuose Valdovų ir išlikusiuose Lietuvos didikų rūmuose vyks įvairių rūšių baroko meno programa. Koncertais, spektakliais, parodomis, literatūros renginiais ir instaliacijomis tikimasi sukurti intensyvų XXI amžiaus Europos valstybių ir tautų dialogą.

Pagal Autentiškojo baroko programą žadama pristatyti ne tik Vilniaus, bet ir Europos bei Austrijos miesto Linco - dar vienos 2009 metų kultūros sostinės - baroko menų palikimą. Muzikinę programą sudarys "Musica Sacra" - koncertai šventovėse ir "Banchetto musicale" - operos bei teatro pastatymai.

Elektroninio baroko projektas apims medijų laboratorijų ciklą, baroko paveldo prieinamumo jaunimui programą "Enter Baroque" (liet. "Įeik į baroką"), per kurią barokas bus pristatomas netradicinėse erdvėse netradicinėmis priemonėmis.

Valdovų rūmuose vyks kelios parodos, skirtos Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui. Čia numatoma eksponuoti Kvedlinburgo analus, kuriuose 1009 metais pirmą kartą buvo paminėtas lotyniškas Lietuvos pavadinimas. Tarptautinėje parodoje bus pristatomas autentiškas I tūkstantmečio ir II tūkstantmečio pradžios baltų menas bei jo sąsajos su keltais, vikingais, finougrais, germanais, slavais, Romos, Bizantijos ir Karolio Didžiojo imperijomis. Su paroda "Baltų menas" vėliau galės susipažinti Baltijos jūros regiono valstybių sostinių ir Gdansko gyventojai.

Dar vienoje parodoje - "Jogailaičiai Europoje" bus pristatomas šios dominuojančios Vidurio ir Rytų Europos dinastijos, kuri Viduramžiais buvo sujungusi daugiau nei 14 šiandieninių valstybių teritorijas ir tautas, meninių iniciatyvų fenomenas. Jis ryškiausiai buvo atsiskleidęs gotikos ir renesanso epochos dailės kūriniuose.

Liepą ir rugpjūtį senamiestyje, bažnyčiose ir koncertų salėse Vilniaus ir Linco muzikantai, pedagogai, muzikologai, kompozitoriai bei istorikai supažindins gyventojus su istorine ir šiuolaikine muzikos raida dviejose kultūros sostinėse.

Šiuolaikinės muzikos projektas "Viva Musica, Via Baltica" prasidės jau 2006 metais ir vyks Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos bei Lenkijos istorinėse kultūrinėse erdvėse - bažnyčiose, dvaruose, muziejuose. Anot Kultūros ministerijos atstovų, tai bus suvienytos penkių valstybių pastangos įgyvendinti "Via Baltica" projektą ne tik susisiekimo, bet ir modernios kultūros plotmėje.

Numatoma, kad muziką projektui kurs šiuolaikiniai minėtų valstybių kompozitoriai, o ją kartu su žymiausiu Baltijos valstybėse Lietuvos kameriniu orkestru atliks talentingiausi kiekvienos šalies jaunieji solistai ir dirigentai.

Europos parke netoli Vilniaus planuojama paminėti Lietuvos įstojimo į ES penkerių metų sukaktį ir įgyvendinti projektą "Žemė, oras, vanduo, ugnis". 2009 metais šalia Europos geografinio centro turėtų įsikurti kultūros centras, čia vyks Europos parko orkestro koncertas ir gamtos įrašų projektas su specialiai festivaliui užsakyta muzika.

Keturias dienas per Jonines Vilniaus senamiesčio kiemuose ir gatvėse vyks "Vivat Vilnius" - pirmasis Lietuvos, Prancūzijos ir Ispanijos gatvės teatrų festivalis. Jis, pasak Kultūros ministerijos atstovų, Šiaurės Atėnais vadinamą miestą turėtų paversti temperamentingu, aistros kupinu Pietų Europos miestu.

Tuo pačiu metu vyks gastronomijos šventė "Maistas ir gėlės", per kurią Europos šalys ir jų regionai pristatys nacionalinę virtuvę, susiedamos ją su gėlėmis. Kadangi renginys vyks miesto parkuose, jie bus apželdinami tam tikram kraštui būdinga augmenija.

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną - liepos 6-ąją vyks Tūkstantmečio naktis, kurios šurmulys turėtų apimti muziejus, istorines vietas, teatrus, kino sales, parduotuves, gatves, aikštes, geležinkelio stotis, oro uostą. Programoje numatomi šiuolaikinės architektūros, vaizduojamojo ir taikomojo meno, dizaino bei amatų projektai atvirose erdvėse. Taip pat numatoma sukurti 7-9 ugnies misterijas, paremtas Europos miestų įkūrimo legendomis.

Birželį ir liepą Vilniaus universitete, Vingio, Kalnų ir Sereikiškių parkuose, Valdovų rūmuose, Arkikatedros ir Rotušės aikštėse, Pilies kalno papėdėje ir "Siemens" arenoje vyks lietuvių dainų ir šokių festivalis, kuriame laukiama svečių iš viso pasaulio. Į festivalį įtrauktos Europos akademinio jaunimo kultūros dienos bei Baltijos valstybių studentų dainų ir šokių šventė. Tuo metu vyks Europos pučiamųjų orkestrų festivalis, universitetų teatrų forumas, Europos akademinio jaunimo chorų akademija.

Visą 2009 metų vasarą ir rudens pradžioje Vilniaus universitete, jo kiemeliuose ir Šv. Jonų bažnyčioje bus pristatomos XV-XVII amžiais senuosiuose žemyno miestuose išleisti leidiniai. Programą papildys renesanso muzikos koncertai ir teatralizuoti universitetų teatrų pastatymai.

Vasaros mėnesiais Vilniaus miegamuosiuose rajonuose ir priemiesčiuose vyks tarptautinė šiuolaikinio meno trienalė, kurioje šiuolaikinėmis priemonėmis - instaliacijomis, filmais, įvairiomis akcijomis bus siekiama naujai atpasakoti miesto istoriją. Į šį projektą tikimasi įtraukti ir paprastus gyventojus.

Rudenį Nacionalinėje dailės galerijoje planuojama surengti litvakų parodą "Sielų Jeruzalė". Joje bus pristatomi pasaulyje žinomų menininkų, dauguma kurių studijavo Vilniaus dailės mokykloje, o meninės brandos pasiekė Paryžiuje ir kitose Europos sostinėse, darbai.

Rugsėjį numatomas tarptautinis dokumentinio kino projektas, per kurį lietuvių ir užsienio kūrėjai pristatys savo požiūrį į Vilnių. Tuo pačiu metu jauni režisieriai iš dešimties šalių, atvykę į žinomų Lietuvos režisierių Eimunto Nekrošiaus, Oskaro Koršunovo, Rimo Tumino ir Jono Vaitkaus kūrybos laboratorijas, bandys savaip interpretuoti dramaturgo Viljamo Šekspyro kūrinius.

Programos "Vilnius - kultūros sostinė 2009" uždarymas įvyks per Kalėdas rengiamoje mugėje, kurioje įvairių Europos šalių atstovai pristatys, kaip jie švenčia šią šventę.

Vilniaus ir Linco kandidatūras tapti Europos kultūros sostinėmis kitą savaitę ketina svarstyti Europos Komisijos sudaryta ekspertų komisija. Ji parengs rekomendaciją Europos Komisijai, Europos Parlamentui ir ES Tarybai. Europarlamentas turės ne vėliau kaip per tris mėnesius pareikšti savo nuomonę. Tik po to ES kultūros ministrų taryba oficialiai paskelbs 2009 metų kultūros sostines.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją