Antradienį teatralai triukšmingai pasveikino kolegas, kuriems Kauno rotušėje buvo įteikti tradiciniai „Fortūnos" prizai už kūrybinius pasiekimus 2013-aisiais.

„Fortūnų" komisijos pirmininkas, aktorius bei režisierius ir Kauno menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas teigė, jog vertintojams (muzikologei Gražinai Dainauskienei, scenografei Kotrynai Daujotaitei, choreografui Aleksandrui Jankauskui, teatrologėms Inai Pukelytei ir Kristinai Steiblytei bei pačiam komisijos pirmininkui) maždaug per 2 mėnesius teko peržiūrėti 24 spektaklius. Ne tik peržiūrėti, bet ir vertinti aktorių, režisierių, kitų spektaklių kūrėjų darbus.

"Gali jaustis "mandresnis" pasakyti kažką iš aukšto, bet kai nueini ilgą kūrybinį kelią, supranti, kad taip negalima: mes nuoširdžiai ir objektyviai vertinome viską. Aš sau suradau porą naujų stebuklingų ir gerų dalykų", - kalbėjo V.Valašinas.

Tačiau apdovanojimų dalybos Kauno rotušėje surengtoje teatralų šventėje, kurios globėja, kaip kasmet, sutiko būti miesto savivaldybė, prasidėjo nuo alternatyviųjų diplomų. Jų teatralams skyrė „pogrindinė žiuri". Diplomus pelnė šokio teatro "Aura" vadovė Birutė Letukaitė ir LRT televizijos projektas "Šok!", Kauno valstybinis muzikinis teatras, pasiūlęs, anot vertinimo komisijos, pirkti vieną operą, o kitą gauti nemokamai. Taip pat - ir Nacionalinis Kauno dramos teatras, per metus nepastatęs nė vieno nacionalinio veikalo.

Tačiau patys griausmingiausi plojimai Kauno rotušėje nuaidėjo prasidėjus „Fortūnų" statulėlių įteikimui.

Geriausiu 2013-ųjų spektakliu pripažintas Kauno valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklis "Notrdamo legenda", pelnęs „Fortūnos" prizą. Už gyvenimo nuopelnus statulėlę gavo dramos aktorė Danutė Juronytė, už Pamelos vaidmenį Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklyje "Mūsų brangioji Pamela" - aktorė Gražina Balandytė, už vaidmenį spektaklyje "Intymumas" - Vytauto Didžiojo universiteto teatro aktorius Vainius Sodeika, apdovanota ir buvusi Šiaulių dramos teatro aktorė Olita Dautartaitė, prieš kelerius metus persikėlusi į Kauną bei šįmet mininti sceninės kūrybos 50-metį.

Šokio teatro "Aura" šokėjas Mantas Stabačinskas „Fortūna" apdovanotas už vaidmenis spektakliuose "Melancholijos dėžutė" ir "1863", solistė Rita Preikšaitė - už Liubašos vaidmenį Kauno valstybinio muzikinio teatro operoje "Caro sužadėtinė"; dailininkas Artūras Šimonis - už scenografiją spektakliui "Notrdamo legenda".

Rotušėje Įteikta ir diplomų, kuriuos pelnė aktoriai Severija Janušauskaitė, Indrė Patkauskaitė, Gintaras Adomaitis, Albinas Kėleris, Petras Venslovas, Aleksandras Rubinovas, Saulius Čiučelis, solistas Gediminas Maciulevičius, kostiumų kūrėja Daiva Petrulytė, muzikinių improvizacijų autorė bei atlikėja Gabrielė Griciūtė ir kompozitorius Vidmantas Bartulis.

Jaunieji teatro kritikai Metų reiškiniu pripažino Baltijos šalių dramaturgijos festivalį (už galimybę pamatyti, kad šiuolaikinė estų dramaturgija neatsilieka nuo gyvenimo), Metų strategija - Kauno šokio teatrą "Aura" (už sėkmingą bendradarbiavimą su užsienio kūrėjais), Metų režisieriumi - Artūrą Areimą (už spektaklius "Intymumas" VDU teatre ir "Vyšnių sodas" Nacionaliniame Kauno dramos teatre), Metų atlikėjais - aktorius Severiją Janušauskaitę ir Vainių Sodeiką. Metų pokyčio laureate tapo aktorė Marcelija Zikaraitė, o Metų mizanscena - ištrauka iš spektaklio "Rezervatas".

Linksmybės tęsėsi ir pasibaigus „Fortūnų" apdovanojimo ceremonijai. Tūkstančiai kauniečių turėjo progą stebėti nuo Rotušės aikštės iki Žalgirio" arenos vakarop patraukusią spalvingą Kauno teatralų eiseną. Kostiumuotos, kaukėtos ir nuotaikingos kolonos priekyje smagiai dūduodami ir mušdami ritmą, žygiavo Kauno „Ąžuolyno" orkestro muzikantai, praeivius sveikino šio orkestro šokėjos, žinoma, ir šešių Kauno miesto teatrų atstovai.

Juos pasitiko daugybė žiūrovų, kurie „Žalgirio" arenoje laukė istorinio teatralizuoto krepšinio mačo, koks Kaune yra buvęs tik prieš 30 metų (Sporto halėje). Teatrų rinktinė kovojo su „Žalgirio" krepšininkais - vyresniais bei jaunesniais. Kad pastariesiems nebūtų pernelyg paprasta įveikti su sportu didelio ryšio neturinčius menininkus, pastarieji sugalvojo įvairių gudrybių. Varžybas komentuojantis aktorius ir režisierius Andrius Žiurauskas išdėstė taisykles, pagal kurias profesionalūs krepšininkai iš pradžių turėjo žaisti mūvėdami bokso pirštines. Antro kėlinio pradžioje kiekvienam žalgiriečiui dailios mergelės įteikė po puokštę gėlių, ir tos puokštės nebuvo galima paleisti iš rankų, kamuolį gaudant ir mėtant į krepšį tik viena ranka. Trečiame kėlinyje „Žalgirio" komanda galėjo žaisti taip, kaip norėjo. Ir matėsi, kad didelis krepšininkų noras buvo padovanoti savo varžovams pergalę. Taip ir įvyko: kelių taškų persvara varžybas, kurios, beje, buvo stabdomos meninėmis pertraukėlėmis, laimėjo Kauno teatrų rinktinė.

Trečiadienio vakarą, tebesitęsiant Tarptautinės teatro dienos šventei mieste, Nacionalinis Kauno dramos teatras žiūrovus kviečia į premjerą, spektaklio „Procesas", kurį su trupe sukūrė režisierius A. Areima.

Anot teatrologės Silvijos Čižaitės- Rudokienės, šiame spektaklyje Teatro šventovė praveria vartus į savo prieangį. „Procesas leis prisiliesti prie nepaprastų scenos meno gimimo kančių, atvers kūrėjų sielas, atskleis gyvenimo prasmę apnuogins patį Teatrą. Procesas - tai Teatro gyvybės medžio daigas, pasėtas kūrėjų bei žiūrovų širdyse".