Kaip BNS sakė viešosios įstaigos "Kristupo festivalis" projektų vadovė Audronė Misikonienė, avangardo kūrėja atvykti į Lietuvą buvo kviečiama šiemet, tačiau Y.Ono atsisakė, motyvuodama, kad iki rugpjūčio mėnesio nespės tinkamai paruošti savo parodą Vilniuje.

"Y.Ono labai norėjo gerai pasiruošti parodai ir jai truputėlį laiko pritrūko. Tačiau ji atvažiuos kitais metais", - tvirtino A.Misikonienė.

Šiemet į "Kristupo festivalį" aptarti kitąmet Vilniuje planuojamos parodos atvyks menininkės agentas Johnas Hendricksas.

"Tuomet ir apsitarsime dėl sąlygų, konkrečiau pakalbėsime, kokią parodą būtų galima surengti. Agentas tikriausiai atveš Y.Ono pasiūlymus, mes pateiksime savo", - kalbėjo A.Misikonienė.

Kadangi 72 metų Y.Ono žinoma ir kaip eksperimentinio kino kūrėja, "Kristupo festivalio" organizatoriai planuoja pristatyti menininkę įvairiapusiškai. "Y.Ono kūrybą būtų galima rodyti keliose vietose - vienoje erdvėje surengti Y.Ono parodą, kitoje - demonstruoti kino projektus", - svarstė festivalio projektų vadovė Jurgita Jankutė.

Prisiminusi derybų dėl Y.Ono parodos pradžią, J.Jankutė teigė iš menininkės agento J.Hendrickso sulaukusi džiaugsmingos reakcijos. "Yoko Ono tai garbė, nes ji dabar siekia būti labiau pripažinta kaip menininkė ir nusikratyti ją slegiančio J.Lennono žmonos įvaizdžio", - BNS teigė J.Jankutė.

72 metų avangardo menininkė Y.Ono garsėja akcijomis už taiką. Ji su antikariniais judėjimais buvo siejama nuo pat 1969-ųjų, kai išgarsėjo kaip naujoji J.Lennono meilė. Y.Ono kartu su "The Beatles" muzikantu yra surengusi prieštaringai vertintą akciją "Lovoje už taiką " (Bed-In for Peace), kuria buvo protestuojama prieš Vietnamo karą.

Po J. Lennono nužudymo 1980 metų gruodį Y.Ono ir toliau rengė neįprastas kampanijas už taiką - 2002 metais ji išsinuomojo didžiulį reklaminį plotą Londono Pikadilio rate ir iškabino nespalvotą užrašą "Įsivaizduok visus žmones gyvenančius taikoje" ("Imagine all the people living life in peace"). Tai buvo aliuzija į J. Lennono dainą "Imagine", kurią viso pasaulio kovotojai už taiką pasirinko savo neoficialiu himnu.

Prieš Irako karą Y.Ono pagrindiniuose laikraščiuose išspausdino didžiulius skelbimus, kuriuose buvo toks tekstas: "Įsivaizduok taiką... 2003-iųjų pavasaris" ("Imagine Peace...Spring 2003").

O 2003 Prancūzijoje menininkė pakartojo 1964 metais Japonijoje surengtą šou "Atsirėžk gabalėlį", kurio metu dešimtys nepažįstamų žmonių skiautė po skiautės sukarpė ir išsinešiojo Y.Ono drabužius. Japonijoje avangardistė liko visiškai nuoga, o Prancūzijoje - su apatiniais.

Šiemet Kristupo vasaros festivalis vyks nuo liepos 1-osios iki rugpjūčio 28 dienos. Vienuoliktojo festivalio metu Vilnių užlies klasikinės, šiuolaikinės, džiazo bei kitų muzikos žanrų garsai, į pasirodymus kvies šokių trupės, chorai ir kiti menininkai.

Į kasmet naujovių ieškantį Kristupo vasaros festivalį šiemet įtraukti ir du dideli projektai: performansų oratorija "Machunas", paremta JAV kūrusio lietuvio J.Mačiūno, "fluxus" pradininko, gyvenimo istorija, bei mitologinis epas "Neoforas", pasakojantis apie Vilniaus globėją šv.Kristoforą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją