„Šiuo metu teatras iš Lietuvos – vienintelis, atsisakęs dalyvauti festivalyje. Nepaisant suprantamų abejonių ir sunkumų, Ukrainos teatrai nusprendė vykti į Sankt Peterburgą“, – rašoma atvirame S. Šubo laiške, kurį cituoja ru.DELFI.lt

S. Šubas pabrėžia, kad galiausiai nukentės pats Lietuvos Rusų dramos teatras, kuris negalės parodyti savo naujo spektaklio Sankt Peterburge. Jis taip pat pabrėžė, kad neketina prieš ką nors teisintis.

„Kultūros užduotis, mano nuomone, sušvelninti skirtumus tarp teatro ir žiūrovų, tarp meno žmonių, tarp įvairių šalių teatrų. Laiške, kurį pasirašiau, man svarbiausiais tapo žodžiai, jog kultūra, jos dvasiniai ir paprotiniai šaltiniai yra nedalomi ir amžini“, – rašoma atvirame laiške.

S. Šubas pabrėžė, kad „visa atsakomybė už Lietuvos Rusų dramos teatro atsisakymą dalyvauti festivalyje „Susitikimai Rusijoje“ tenka meniniam teatro vadovui – Jonui Vaitkui“.

Kaip jau buvo pranešama, Rusų dramos teatras priėmė tokį sprendimą, reaguodamas į tai, kad festivalio direktoriaus S. Šubo pavardė figūravo sąraše rusų kultūros veikėjų, palaikančių Rusijos valstybinę politiką Ukrainoje.

Režisieriaus J. Vaitkaus teigimu, teatro kolektyvas neigiamai vertina Rusijos valdžios bandymus manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis.

„Didi rusų kultūra, kuriai atstovavimo misiją vykdo rusų dramos teatrai užsienyje, taip pat ir rusų dramos teatras Lietuvoje, dabartinių politinių įvykių šviesoje netaps menkiau gerbiamas ir vertinamas mūsų šalyse, nei iki šiol. Bet tegu šis išbandymas bus pamoka tiems Rusijoje ir ne tik, kad bandymai ir įpročiai politiškai manipuliuoti kultūros ir meno žmonėmis yra nepriimtini ir nesuderinami su tokiomis kategorijomis, kaip ir kultūringa politika, ir politikos kultūra“, – atvirame laiške pabrėžė J. Vaitkus.

Pateikiamas S. Šubo laiško tekstas:

Lietuvos Rusų dramos teatro kolektyvui

Gerbiami kolegos!

Tikiuosi, Lietuvos Rusų dramos teatro vadovybė ras galimybę supažindinti jus su šiuo laišku.
Mes labai apgailestaujame, kad meninis teatro vadovas, kuris kalba viso kolektyvo vardu, atsisako dalyvauti Tarptautiniame NVS ir Baltijos šalių festivalyje „Susitikimai Rusijoje“. Manau, galiausiai nukentės visų pirma pats Lietuvos Rusų dramos teatras, kuris negalės parodyti savo naujo spektaklio Sankt Peterburge, taip pat – Sankt Peterburgo žiūrovai, kurie neteks galimybės pamatyti šį spektaklį.

Ypatingai apmaudu dėl Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų bei jaunų teatro aktorių, kurie turėjo tapti šviečiamosios programos dalyviais, kuriai žymūs Sankt Peterburgo pedagogai parengė jiems paskaitų apie rusų kultūros istorijos kursą ir praktinių užsiėmimų programą.
Šiuo metu teatras iš Lietuvos – vienintelis, kuris atsisakė dalyvauti festivalyje. Nepaisant suprantamų abejonių ir sunkumų, Ukrainos teatrai nusprendė vykti į Sankt Peterburgą.

Kalbant apie konkrečias J. Vaitkaus pretenzijas ir priekaištus man, galiu pasakyti, kad esu pasirengęs būti atsakingas tik savo sąžinei, o ne teisintis prieš ką nors, kad ir kas tai būtų.
Kultūros užduotis, mano nuomone, sušvelninti skirtumus tarp teatro ir žiūrovų, tarp meno žmonių, tarp įvairių šalių teatrų. Laiške, kurį pasirašiau, man svarbiausiais tapo žodžiai, jog kultūra, jos dvasiniai ir paprotiniai šaltiniai yra nedalomi ir amžini. Būtent šis principas yra mūsų festivalio pagrindas. Nepaisant bet kokių politinių aplinkybių, esame pasirengę priimti svečius iš įvairių šalių, turinčių tokį patį požiūrį į vienijantį kultūros vaidmenį mūsų pasaulyje. Taip pat padarėme viską, kas įmanoma finansiniu ir organizaciniu požiūriu, kad Lietuvos teatras atvyktų.

Taigi visa atsakomybė dėl Lietuvos Rusų dramos teatro atsisakymo dalyvauti festivalyje „Susitikimai Rusijoje“ tenka meniniam teatro vadovui Jonui Vaitkui.

Pagarbiai,
Festivalio vadovas,
Teatro-festivalio „Baltijos namai“ generalinis direktorius
S. Šubas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)