Fotografijos parodoje „Kiek sveriu? Nesvarbu!“ bus eksponuojamos moksleivių ir studentų įamžintos akimirkos, įrodančios, kad kūnas gali būti patrauklus, nepaisant jo apimties.

„Kai kurie žmonės, ypač paaugliai, dažnai klaidingai galvoja, kad liekni žmonės yra laimingesni, labiau mylimi, kad jiems labiau sekasi. Tačiau taip nėra. Daugybė liesų žmonių kenčia dėl savo liesumo. Tiksliau sakant, dėl nemokėjimo susitaikyti su savimi, priimti savo kūną tokį, koks jis yra. Vienas iš pagrindinių mūsų centro tikslų – skatinti jaunimą atsisakyti stereotipų, jog gražus gali būti tik liesas kūnas, informuoti apie skaudžias bandymų suliesėti pasekmes bei padėti tiems, kurie jau įklimpo šią psichologinių problemų pelkę“, - teigia „Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro“ projektų koordinatorė Ieva Brukaitė.

Pagrindinis renginio „Diena be dietų 2005“ akcentas – moksleivių bei studentų fotografijų paroda „Kiek sveriu? Nesvarbu!”. Visi, kurie fotografuoja ir pažįsta įdomių, savęs nebijančių žmonių, kviečiami iki balandžio 28 d. siųsti savo fotografijas renginio organizatoriams į Valgymo sutrikimo centrą (Oginskio g. 3, LT-15172 Vilnius). Moksleiviai ir studentai, kurių nuotraukos bus atrinktos ir eksponuojamos, bus kviečiami į parodos atidarymą „Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centre“ bei apdovanojami prizais.

Renginyje bus pristatoma ir pirmoji centro iniciatyva išversta ir išleista knyga Dr.Christopher Fairburn „Kaip įveikti pastovų persivalgymą“.

Nuo 2004 m. lapkričio mėn. „Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centras“ vykdo „Valgymo sutrikimų prevencijos“ projektą, finansuojamą Nyderlandų Karalystės Ambasados Lietuvos Respublikoje. Šio projekto tikslas – informuoti mokinius, mokytojus, socialinius mokyklų bei gimnazijų darbuotojus apie valgymo sutrikimus – problemas ir priežastis. Nemokamos paskaitos „Valgymo sutrikimai: pagundos ir bausmės“ rengiamos visose mokyklose, kurios parodo susidomėjimą ir neabejingumą paauglius kamuojančioms problemoms.

Populiariausi valgymo sutrikimai – nervinė anoreksija, nervinė bulimija ir persivalgymo sutrikimas – kamuoja 1-5 proc. populiacijos. Beje, dažniausiai šiomis nervinėmis ligomis serga moterys ir mergaitės – apie 80 proc. visų sergančiųjų.

„Grėsmingai augantis sergančiųjų valgymo sutrikimais skaičius ir jaunėjantis amžius neleidžia likti abejingiems. Ar žinome, kad, pavyzdžiui, nervinė anoreksija, kuri dažniausiai prasideda ankstyvoje arba vidurinėje paauglystėje, yra viena iš dažniausių psichiatrinių diagnozių jaunų moterų tarpe. Skaudu, kad net 5–20 proc. sergančiųjų anoreksija mirs. Tai vienas iš didžiausių mirtingumo procentų tarp visų psichikos ligų“, - grėsmingais statistikos duomenimis dalinasi centro direktorė, psichiatrė – psichoterapeutė Brigita Baks.

„Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centras“ įkurtas 2001 m. liepos 1 d. organizacijos “Ženevos iniciatyva psichiatrijoje” iniciatyva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją