Pasak Lietuvos instituto direktorės Karinos Firkavičiūtės, naujuoju leidiniu užsienio skaitytojams siekiama atspindėti svarbiausius moderniosios Lietuvos kultūros reiškinius, orientuojantis ne į meno profesionalus populiariai pristatyti įvairių kartų ir meno sričių - muzikos, teatro, literatūros, vizualaus meno - kūrėjus. Žurnalas bus platinamas per Lietuvos atstovybes užsienyje ir meno institucijas Lietuvoje, ateityje žadama šį leidinį pristatyti ir interneto erdvėje, leisti žurnalą ne tik anglų, bet ir kitomis populiariomis kalbomis.

Pirmajame spalvoto žurnalo numeryje teatrologė Rasa Vasinauskaitė rašo apie šiuolaikinį lietuvių teatrą, muzikologė Beata Leščinska-Baublinskienė kalbina kompozitorių Bronių Kutavičių, o muzikologė Jūratė Kučinskaitė rašo apie Lietuvos džiazą. Dailėtyrininkė Laima Kreivytė kviečia pažvelgti į šiuolaikinio vaizduojamojo meno Lietuvoje situaciją. Žurnale pristatomi fotografo Artūro Valiaugos darbai iš nuotraukų serijos "Buvau Stepo troboje, kalbėjomės apie gyvenimą".

Siekdamas populiarinti jaunuosius lietuvių menininkus ir jų kūrybą, Lietuvos institutas pristato ir naują svetainę internete adresu: www.youngartists.lt. Svetainė sukurta Kultūros ministerijos pavedimu, vykdant valstybės paramos jauniesiems menininkams programą, skirtą padėti jauniesiems menininkams integruotis į Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir tapti aktyviais meno kūrėjais. Svetainėje pateikiama informacija apie 16-35 metų amžiaus profesionalius menininkus, kuriančius dailės, teatro, kino, šokio, muzikos, literatūros ir fotografijos srityse.

Skatindamas tarsi iš šalies pažvelgti į lietuvišką tapatybę, Lietuvos institutas buvo paskelbęs publikacijos konkursą "LT tapatybė". Konkurso rengėjai sulaukė aštuoniolikos publikacijų temomis "Lietuva užsienio piliečių akimis" ir "Lietuva nacionalinėje žiniasklaidoje". Geriausios publikacijos autore pripažinta Vilniaus universiteto Filologijos fakultete lietuvių ir suomių kalbas studijuojanti Rūta Janėnaitė, sukūrusi šmaikštų ir savo patirtimi pagrįstą straipsnelį "Minkštučiai debesėliai iš Lietuvos ir ne tik".

Tarp būsimųjų Lietuvos instituto projektų - lietuvių tapytojų dalyvavimas Europos jaunųjų kūrėjų parodoje Monružo mieste Prancūzijoje. Balandžio 27-gegužės 27 dienomis čia savo darbus eksponuos jauni lietuvių dailininkai Agnė Kirvelytė, Eimantas Ludavičius, Agnė Jonkutė, Alisa Mulina ir Benigna Kasparavičiūtė.

Gegužės mėnesį jaunųjų Lietuvos menininkų laukia pasirodymas 2005 metų Europos kultūros sostinėje - Airijos mieste Korke. Čia vykstančiame projekte "Enlargement!" dalyvauja naujųjų Europos Sąjungos šalių menininkai. Lietuvai jame atstovaus Vilmos Šileikienės sukurtų objektų paroda "Made in Lithuania", gegužės mėnesį veiksianti "Corc Vision" centre.

Korko orkestrinės draugijos rengiamo projekto "Our MEUsical Partners" koncerte tarp kitų ES šalių jaunųjų muzikantų gegužės mėnesį pasirodys talentingas dvidešimtmetis pianistas Gintaras Januševičius, studijuojantis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, bet jau laikomas kylančia muzikos žvaigžde.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją