Šių metų „Kaunas Jazz“ festivalis stebins net tik pasaulio džiazo žvaigždžių ir renginių įvairove, bet ir gausa. Anot festivalio sumanytojo Jono Jučo, 24-asis „Kaunas Jazz“ pavasaris taps viena didžiausių ir gausiausių džiazo švenčių per visą festivalio istoriją.

Per keturias paskutinio balandžio savaitgalio dienas Kaune ir Vilniuje apsilankys daugiau nei dviejų šimtų džiazo atlikėjų būrys iš skirtingų pasaulio šalių: JAV, Norvegijos, Prancūzijos, Lenkijos, Austrijos, Izraelio, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Ukrainos.

„Garbingą vietą festivalyje užims ir Lietuvos džiazo virtuozai – festivalis puoselėja šią tradiciją ir pristato ne tik jau gerai pažįstamus Lietuvos džiazo kūrėjus, bet ir jaunus talentingus, perspektyvius atlikėjus bei jų projektus,“ – teigia Jonas Jučas.

Dar viena šių metų „Kaunas Jazz“ naujovė - šalia jau tradicinėmis tapusių festivalio vietų, atsiranda nauja erdvė - Raudondvario dvaro Menų inkubatorius, Kauno rajone. „Jau nuo pat pirmųjų festivalių kreipėme nemažą dėmesį į regioninę politiką, bei stengiamės plėsti „Kaunas Jazz“ geografiją. Todėl dažnai festivalio programoje atsirasdavo koncertų kituose Lietuvos miestuose – Panevėžyje, Šiauliuose, Jonavoje, Birštone, Klaipėdoje. Šiais metais keliamės į Kauno rajoną - Raudondvario dvaro Menų inkubatorių, kuriame balandžio 26 d. koncertuos atlikėja, dažnai vadinama „Diana Krall iš Austrijos“ – Susana Sawoff su savo Trio projektu,” – sako Jonas Jučas.

XXIV Tarptautinis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“ prasidės balandžio 24 d. tradiciniu pradžios iškilmių renginiu Kauno Rotušėje. Iš karto po jo festivalis pakvies į visų klausytojų pamėgtą Vytauto Didžiojo universiteto Didžiąją salę, kurioje koncertuos viena pagrindinių figūrų šių dienų Europos džiazo scenoje - saksofonininkas iš Norvegijos, dažnai prilyginamas legendiniam Janui Garbarekui - Marius Neset su projektu “Birds” bei Kauno bigbendas su konkurso “Nõmme Jazz” laureate Rūta Dūduma (Latvija). Džiazuojantys Vilniuje ketvirtadienį taip pat neliūdės – jiems duris atvers muzikos klubas „Tamsta“, kuriame koncertuos Vilniaus jaunimo bigbendas „The Magic Time Orchestra“ (Kauną šis bigbendas aplankys sekmadienį) ir pirmą kartą Lietuvoje koncertuojantys atlikėjai iš Ukrainos – Kijevo džiazo mokyklos ansamblis „VA Project“.

Antrąją festivalio dieną simbolinė “Kaunas Jazz” pradžia bus skelbiama iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus varpinės. Anot Jono Jučo “Varpų garsai, susipynę su įvairių žanrų Lietuvos ir užsienio muzikantų interpretacijomis – ilgametė festivalio tradicija. Varpų džiazo koncerte galėsime gėrėtis kariljonininkės iš Lenkijos Monikos Kazmierczak ir saksofonininko iš Lietuvos Jano Maksimovičiaus dueto grojimu”. Antrąją festivalio dieną “Live Nation” bendradarbiaujant su “Kaunas Jazz” pakvies į sostinės Pramogų areną, kurioje koncertuos džiazo gitaros dievu vadinamas – Patas Metheny. Į Lietuvą gitaristas atvyksta su savo naujausiu projektu – 2012-aisiais debiutavusia ir šiais metais atsinaujinusia grupe „Unity Band“.

Kiti festivalio renginiai iki vėlumos vyks Kauno centre - Vienybės aikštėje (festivalio lauko scena).

Balandžio 26-ąją, šeštadienį, VDU Didžiojoje salėje koncertą pradės išskirtinai festivaliui “Kaunas Jazz 2014” ruošiamas jaunojo, perspektyvaus būgnininko Ąžuolo Paulausko projektas “Evoliucija”. Anot pačio Ąžuolo Paulausko “šis projektas - mano debiutas, ne tik kaip solisto ir grupės lyderio, tačiau ir kaip muzikos autoriaus.” Ąžuolo Paulausko suburta grupė estafetę perduos vieniems garbingiausių “Kaunas Jazz 2014” festivalio svečių - 1974 metais saksofonininko Jay Beckenstein'o suburtai grupei SPYRO GYRA (JAV).

Šeštadienį visą popietę Kauno centre ir senamiestyje miestiečius ir miesto svečius festivalio organizatoriai kvies į “Džiazo gatvę” – koncertų serijas po atviru dangumi, kuriuose koncertuos jauni, talentingi, perspektyvūs Lietuvos, Vokietijos bei Ukrainos džiazo kolektyvai. Vienas tokių – kolektyvas iš sostinės, jaunuosius džiazo atlikėjus vienijantis Vilniaus Tallat-Kelpšos konservatorijos bigbendas, kuriam vadovauja šios mokyklos absolventas, džiazo specialistas – Eugenijus Vedeckas. “Keturiose Kaunas Jazz mažosiose scenose džiazo muzikos garsai aidės ir pinsis nuo Laisvės alėjos iki pat Kauno Rotušės aikštės” – užtikrina festivalio “Kaunas Jazz” sumanytojas Jonas Jučas.
Kiekviena naktį (išskyrus ketvirtadienio) ištvermingiausieji „Kaunas Jazz“ klausytojai galės šėlti restorane-klube „Combo“. Penktadienį vakaro atmosferą kaitins nestokojanti žavesio vokalistė ir gitarstė Nina Attal su grupe (Prancūzija), šeštadienį - ekspresyvioji grupė iš Izraelio „Tatran“, sekmadienį išgirsime patyrusių džiazo scenos vilkų ir jaunesnės kartos muzikantų rinktinę “JazzWay”.

“Beje, šeštadienio vakarą nepraleiskite šventinio fejerverko ir tikrųjų lietuviškos saulės spindulių – grupės „Saulės Kliošas“, Vienybės aikštėje!” – kviečia Jonas Jučas.

Balandžio 27-ąją, sekmadienį, baigiamajame festivalio „Kaunas Jazz“ koncerte “Žalgirio” arenoje – dovana festivalio klausytojams, džiazo gurmanams – geriausios pasaulio džiazo vokalistės, išskirtinio balso tembro savininkės, gitaristės, GRAMMY statulėlių laimėtojos – CASSANDROS WILSON (JAV) koncertas. Nedažnas džiazo atlikėjas gali pasigirti dėmesiu, prilygstančiu tokiam, kokio sulaukia popmuzikos žvaigždės. Bet 58-erių amerikietė Cassandra Wilson – užtikrintai gali. “Grammy” statulėlių laimėtoja savo repertuare derina džiazą, bliuzą, kantri ir tai daro su tokia aistra, kad jos koncertuose apsilankę žiūrovai išeina lyg užhipnotizuoti. “Nereikia jai ir jokio ypatingo fono, pakanka lankstaus jos grupės tikslumo arba žemiško jos balso didingumo, turtingo ir elastingo kaip aukščiausios kokybės išdirbta oda.“ rašo “New York Times”. Žemą atlikėjos balso tembrą džiazo kritikai vieningai vadina išskirtiniu. „Kimus, bet švelnus, kaip smėlis su medum, rafinuotas, išmintingas ir kartu seksualus, ir atrodo, gimstąs iš juodosios Amerikos muzikos.“ – “BBC Music”.

“Jau dabar galiu pasakyti, jog C.Wilson koncertas su penkių muzikantų grupe taps vienu svarbiausių ir ryškiausių renginių per visą 24 metų Kaunas Jazz istoriją” – užbaigia Jonas Jučas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją