„Lauke, už durų“ autorius rašė, jog šios pjesės nenorės vaidinti joks teatras, o žiūrėti – joks žiūrovas. Tačiau į teatrą-studiją „Theaomai“ susibūrę Lietuvos muzikos ir teatro akademijos II vaidybos magistrantūros kurso studentai su šia medžiaga dirba jau trejetą metų.

„Iš pradžių šios pjesės ištraukas atsiskaitinėjome per vaidybos egzaminą, o dabar atėjo laikas jai tapti spektakliu“ – sakė aktorius Paulius Markevičius. Šis spektaklis – jo ir trupės vadovės Silvos Krivickienės režisūrinis darbas.

Trupė „Theaomai“ spektakliui pasirinko neįprastą erdvę – Markučių karo slėptuvę. Ši šalta, niūri, savą istoriją turinti erdvė pati taps spektaklio kuriančiu veikėju. Aktoriai teigia, jog dabar svarbiausia trupės užduotis bus paveikti žiūrovą emociškai taip, jog kankinamas šalčio jis vis tiek matytų, girdėtų ir suvoktų tokio spektaklio prasmę šiandien.

Slėptuvės atmosfera vienaip ar kitaip slegia, kiekvieną dieną mus vargina ir kankina, bet tokia ir buvo karo atmosfera, – sakė aktorė Julija Šatkauskaitė. – Šiais laikais teatras išeina iš patogių salių. Mes taip pat supratome, jog šiltoje kėdėje sėdintis žiūrovas niekada neišgyvens to, ką jis gali patirti tokioje autentiškoje aplinkoje.“

Spektaklis neapsiribos vienos Markučių karo slėptuvės erdve. Kūrybinė grupė jau dabar ieško daugiau tokiam spektakliui tinkamų vietų visoje Lietuvoje, o šią vasarą spektaklis „Lauke, už durų“ bus rodomas fašistų kareivinėse Italijoje.

Verčiant iš graikų kalbos, trupės pavadinimas „Theaomai“ reiškia žiūrėti, matyti, vertinti. Tai, pasak aktorių, atitinka jų teatro idėją – spektakliuose nesiremiama režisūra, neieškoma teatrinių priemonių ar daiktų, už kurių pasislėpę aktoriai jaustųsi saugūs. Scenoje apnuoginę dvasią aktoriai tampa viso teatro epicentru.

Spektaklyje „Lauke, už durų“ vaidina M. Noreikaitė, M. Petravičiūtė, J. Šatkauskaitė, I. Triškauskaitė, S. Dovidauskas, P. Ganusauskas, P. Markevičius, V.Vadeiša, J. Valinskas, Š. Zenkevičius.

Spektaklio kostiumų dailininkės – Barbora Boguševičiūtė ir Aistė Radzevičiūtė.

Generalinės repeticijos akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:


mso-fareast-font-family:Calibri;mso-ansi-language:LT;mso-fareast-language:EN-US;
mso-bidi-language:AR-SA'>Sausio 31 d., vasario 1 d., kovo 7 ir 8 d. spektaklis
„Lauke už durų“ bus rodomas Markučių karo slėptuvėje (Subačiaus g. 99,
Vilnius).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)