Koncerte taip pat pasirodys geriausi Maskvos Didžiojo teatro, Kijevo nacionalinės operos ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai: Tatjana Anisimova, Angelina Švačka, Jurijus Nečajevas, Vladimiras Prudnikovas, Laima Jonutytė, Joana Gedmintaitė, Dainius Stumbras, Jurgita Adamonytė ir Edmundas Seilius. Koncerte dalyvaus Kauno valstybinis choras, diriguos Valstybinio simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas Gintaras Rinkevičius.

Susirgusį dainininką Sergejų Lariną "Pikų damoje" pakeisiantis tenoras O. Videmanas už Germano partijos atlikimą yra pelnęs tarptautinę premiją "Debiutas 2000". Kaip geriausiam operos solistui, 2003 metais O. Videmanui buvo skirtas "Auksinės kaukės" apdovanojimas.

Dainininkas gimė Kazachstane, vokiečių tremtinio šeimoje. Jaunystėje būsimasis tenoras labiau domėjosi sportu, todėl studijoms pasirinko ne muziką - jis mokėsi Kūno kultūros instituto sunkiosios atletikos skyriuje. Vėliau, nors ir menkai išmanydamas profesionaliąją muziką, per pusę metų savarankiškai išmoko Pinkertono partiją iš Giacomo Puccini operos "Madam Butterfly". Perklausoje ypač gerą įspūdį padaręs Alma Atos operos teatro direkcijai, jis greitai gavo šį vaidmenį ir ėmė kopti operos dainininko karjeros laiptais. Vėliau O. Videmanas buvo priimtas į antrą Novosibirsko konservatorijos kursą, pakviestas dirbti šio miesto operos teatre, garsiuose Marijos ir Didžiajame teatruose.

Šiuo metu dainininko dienotvarkėje - daugybė gastrolių, vaidmenų užsienio operos teatruose. O. Videmanas yra dalyvavęs Neapolio "San-Carlo" teatro, Miuncheno "Prinzregent-Theater", Dižono "Auditorium-Theater", Buenos Airių "Teatro Colon", Kinijos, Pietų Korėjos operos teatrų pastatymuose.

Germano mylimosios Lizos partiją Vilniuje atliks Maskvos Didžiojo teatro ir Kijevo nacionalinio operos teatro solistė, nusipelniusi Ukrainos artistė sopranas Tatjana Anisimova. 2002 metais Lietuvoje ji sėkmingai atliko Toskos vaidmenį to paties pavadinimo operoje, statytoje Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Grafienės vaidmens atlikėja mecosopranas Angelina Švačka yra pagrindinė Kijevo nacionalinės operos solistė, įvairių tarptautinių konkursų laureatė. A. Švačka taip pat jau gastroliavo Lietuvoje, jos pasirodymai buvo palankiai sutikti Šveicarijos, Nyderlandų, Belgijos, Danijos, Švedijos, Prancūzijos ir kitų šalių publikos.

P. Čaikovskio opera "Pikų dama" pirmą kartą buvo atlikta 1890 metais Sankt Peterburgo Marijos teatre. Visas kūrybos procesas - nuo pradžios iki partitūros užbaigimo - kompozitoriui užtruko beveik penkis mėnesius. Sudėtingam operos žanrui tai neregėtai trumpas laikas. Nors iš pradžių kūrinys sulaukė nevienareikšmiško kritikų įvertinimo, jis buvo palankiai sutiktas publikos ir tapo populiarus visame pasaulyje. 1892 metais opera "Pikų dama" buvo pastatyta Prahoje, 1902-aisiais - Vienoje, 1906 metais ji užkariavo Milano "La Scala" sceną, o dar po ketverių metų buvo pristatyta Niujorko publikai.

Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas kolektyvas yra vienintelis Lietuvos simfoninis orkestras, jau atlikęs net aštuonių operų koncertinius variantus, tarp jų - Richardo Wagnerio "Skrajojantis olandas" ir "Parsifalis", Richardo Strausso "Salomė", G. Pucini "Toska" ir "Turadot", Giuseppe Verdi "Otelas" ir "Simonas Bokanegra" bei Ruggiero Leoncavallo "Pajacai".

"Pikų damos" vakarą Vilniaus kongresų rūmuose žiūrovai galės susipažinti ir su specialia paroda, skirta orkestro meno vadovo G. Rinkevičiaus 25 metų kūrybinės veiklos jubiliejui. Aštuoniolikoje stendų rūmų fojė eksponuojamos keliasdešimt nuotraukų leis apžvelgti visą maestro kūrybos kelią.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją