Nuo gruodžio 6 d. Nacionalinėje dailės galerijoje veikia trys su fotografija susijusios parodos: „Siūlau naują pasaulį. Vito Luckaus (1943–1987) fotografijos retrospektyva“, „Vaizdų vieta. Lietuvos fotografija iliustruotuose žurnaluose XX a. 7-8 dešimtmečių sandūroje“ ir „90x60. Lietuvos fotografijos parodų plakatai. 1970–1987“.

Šia proga NDG Edukacijos centre gruodžio 14 d. pradedamos dvi vaikams ir jaunimui skirtos šeštadieninių kūrybinių dirbtuvių serijos, vyksiančios iki vasario 1 d.

Pirmoji serija, „Vaizdų sluoksniai“, skirta bandymams pakartoti ir suprasti fotografinių „sumuštinių“ techniką – Vito Luckaus kūryboje šis analoginės fotografijos montažo metodas, kai perdengiami keli skirtingi vaizdai, įgavo daugiaprasmį ir šmaikštų pavidalą.

Dirbtuvių dalyviai sužinos, kodėl V. Luckus mėgo „sumuštinius“, kur ieškodavo jiems medžiagos ir kaip juos eksponuodavo, o kartu su fotografais Gintu Kavaliausku ir Egidijumi Kabošiumi iš VŠĮ „Atvirosios fotografijos dirbtuvės“ naudodami didintuvus, ryškalus ir pincetus kurs savo fotomontažus–„sumuštinius“. Kviečiame dirbtuvių dalyvius atsinešti savo fotonegatyvus.

Antrosios kūrybinių dirbtuvių serijos „Vaizdų vieta“ dalyviai analizuos V. Luckaus kurtus savadarbius albumus bei fotografijomis iliustruotus žurnalus.

Dirbtuvių dalyviai sužinos, kokius pasakojimus iš savo ir pasiskolintų fotografijų kūrė V. Luckus ir kodėl prieš 40 metų lietuviškuose žurnaluose buvo daug meninių fotografijų.

Padedami jaunų, bet jau pripažintų fotografų Paulo Paperio, Monikos Janulevičiūtės ir Santos Katkutės, dirbtuvių dalyviai mokysis įvairią fotografinę medžiagą, rastą kitų fotografų albumuose bei mados, architektūros, kino žurnaluose, jungti į šiuolaikinių fotografų mėgstamus savadarbius vaizdų albumus – fotozinus. Dirbtuvės skirtos jaunimui nuo 15 iki 25 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)