"Lituanica paslaptis" - tai R. Sabulio debiutas dokumentikos pasaulyje.

"Kodėl pasirinkau tokią temą? Esu seno auklėjimo, man brangios ir svarbios tos vertybės, kurios daugeliui gal jau net nežinomos. Aš seniai su šia mintimi gyvenau. Turime gerbti istoriją ir ją pažinti, o ne gyventi tikėdami mistifikuotomis legendomis", - sakė vakaro kaltininkas.

Pristatydamas savo darbą, R. Sabulis žiūrovus įspėjo, jog tai nebus šabloninė dokumentika, o greičiau šiuolaikinis žmonių ryšys su to skrydžio herojais.

"Labai nemėgstu daryti to, kas jau padaryta, visuomet ieškau įdomesnės formos. Kai kuriuos gali šis filmas šiek tiek šokiruos, pažadu ir netikėtumų. Kurdamas kalbinau specialistus, kurie kalbėjo ne tik apie skrydį, jo pasekmes bet ir asmenybes. Šis filmas - mano ieškojimo kelias", - tikina filmo sumanytojas ir kūrėjas.

Šiais metais minimos Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-osios metinės. Šia proga buvo surengta nemažai renginių, tačiau per visą Lietuvos istoriją šia tema parašytų darbų, atliktų tyrimų galima suskaičiuoti vos kelis.

R. Sabulio įsitikinimu, šiuo metu lietuvių žinios apie S.Dariaus ir S.Girėno žygį, jo priežastis bei žūties aplinkybes yra labai skurdžios ir labai jau mistifikuotos. Dar sovietmečiu sukurta legenda, kad šie lakūnai žuvo tiesiog pašauti vokiečių visiems priimtina.

Pasak prie filmo kūrimo prisidėjusios, mokslinį darbą apie S.Darių ir S.Girėną rašančios žurnalistės Gražinos Sviderskytės, S.Darius ir S.Girėnas yra tapę kokiu tai mitologiniu personažu, apie kurių skrydį ir tragišką žūtį yra sukurta legendų, tačiau realiai visuomenė žino labai mažai.

"1983 metais įvyko fenomenas, nes pasirodė režisieriaus Raimundo Vabalo vaidybinis filmas "Skrydis per Atlantą", Roberto Verbos dokumentinis filmas "Lituanikos sparnai", Vitolio Laumakio mėgėjiškas dokumentinis filmas. Visi trys susilaukė milžiniško dėmesio ir visi jie skelbė pašovimo versiją.

Kuomet susipina praktiniai aviacijos dalykai, to meto sąlygos, tarptautiniai santykiai, diplomatiniai ryšiai, politika, teigti, kad įmanoma 100 proc. argumentais pagrįsti ir įrodyti kurią nors vieną S.Dariau ir S.Girėno žūties versiją, būtų nepaprastai naivu ir neatsakinga", - G.Sviderskytė.

Filme "Lituanica paslaptis" žiūrovai neras atsakymų į visus keliamus klausimus. Šis filmas tik žvilgsnis į praeitį, noras atsakyti į klausimą: kas būtų, jeigu lėktuvas nebūtų nukritęs ir lakūnai būtų gyvenę.

Kurdami filmą jo sumanytojai siekė įvertinti bei atgaivinti legenda virtusį įvykį naujais faktais bei siekė visuomenei parodyti iki šiol dar nerodytus archyvinius kadrus.

Filme užfiksuotos ekspertų, filosofų bei didelę gyvenimo dalį katastrofos priežastis nagrinėjusių žmonių nuomonės.
Plačiajai visuomenei šis filmas bus parodytas dar šiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)