Pasak vakaro moderatorės, teatrologės Ramunės Marcinkevičiūtės, režisierius Gintaras Varnas – rafinuota ir intelektuali šiuolaikinio teatro asmenybė.

„Įvaldęs dramą, operą, lėlių teatrą, kuria išsiskiriantį teatro pasaulį, kuriame dažnai pirmą kartą lietuvių publikai pristato anksčiau nestatytus Vakarų Europos klasikinės ir šiuolaikinės dramaturgijos tekstus. Jį sunku įkalbėti padaryti tai, kas netelpa į jo meninių ir asmeninių vertybių sistemą. Ar tai sumažina Gintaro Varno teatro gerbėjų ratą? Žinoma, kad taip. Tačiau publikos rate pasilikę, ploja režisieriui už spektaklius, jaudinančius kaip egzistencinių ir teatrinių idėjų konstrukcijos. Ar Gintaras Varnas linkęs į švietėjams būdingą didaktiką? Žinoma, kad taip. O kaip turi jaustis žmogus, kurio dėka pirmą kartą į lietuvių kalbą išversti ir scenoje pastatyti siurrealistinė "Publika" ir barokinis "Gyvenimas - tai sapnas"?“, - svarsto R. Marcinkevičiūtė.

Gintaras Varnas 1980–1983 m. dirbo scenos darbininku ir režisieriaus padėjėju Lietuvos rusų dramos teatre. 1984–1986 m. – mėgėjiškos teatro studijos režisierius, 1987–1988 m. – režisieriaus asistentas Kauno valstybiniame dramos teatre. Išgarsėjo 1988 m. įkūręs „Šėpos” teatrą, kuriam vadovavo iki 1992 m. 1988–1993 G. Varnas studijavo teatro režisūros specialybę Lietuvos muzikos akademijos Teatro fakultete (kurso vadovai – Jonas Vaitkus ir Rimas Tuminas).

1994–1997 m. magistrantūros ir meno aspirantūros studijos Lietuvos muzikos akademijos Teatro fakultete, kur 1997 m. įgijo menų magistro laipsnį. 1989–2004 m. – laisvai samdomas režisierius. Spektaklius statė Valstybiniame jaunimo, Vilniaus mažajame, Lietuvos ir Kauno akademiniuose dramos teatruose, Lietuvos operos ir baleto teatre, Latvijos nacionalinėje operoje. Ne kartą stažavosi užsienyje, dalyvauja nepriklausomuose projektuose. Nuo 2004 m. pavasario iki 2007 m. gruodžio mėn. – Kauno valstybinio dramos teatro meno vadovas. 2005 jam paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija. 2007 m. pabaigoje įkūrė teatrą „Utopia“. 2004 ir 2005-aisiais režisierius pelnė „Auksinį scenos kryžių“.

„Meistrai Didžiojoje“ yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų – LMTA dėstytojų kūrybos vakarų ciklas, trunkantis visus 80-uosius, 2013 kalendorinius metus Akademijos Didžiojoje salėje. Akademijoje šiuo metu dirba 27 Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, pelnę šį apdovanojimą už svarų indėlį į muzikos, teatro, kino menų raidą ir plėtrą. Susitikimus moderuoja žinomi Lietuvos muzikologai, teatrologai ir kinotyrininkai.

2013-ųjų metų pirmąjį pusmetį „Meistrai Didžiojoje“ kvietė į susitikimus su saksofoninku Petru Vyšniausku, pianistu Petru Geniušu, dirigentu, kompozitoriumi Vaclovu Augustinu, operos solistu Vladimiru Prudnikovu, aktoriumi Vladu Bagdonu. Jubiliejinius metus Didžiojoje salėje pabaigs susitikimas su pianiste Mūza Rubackyte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)