„Fortepijono solo“ kategorijoje festivalio dalyviai, priklausomai nuo amžiaus, buvo suskirstyti į 7 kategorijas, kuriose viso konkurse dalyvavo per 110 solo pianistų, kiekvienai kategorijai priklauso premijos ir apdovanojimai, tačiau Grand Prix visoms kategorijoms yra viena, ir ji atiteko Pauliui.

„Maskvoje esu koncertavęs daug kartų, tačiau konkurse dalyvavau pirmą kartą, solo konkursuose nebuvau grojęs 5 metus, man šis konkursas buvo didžiulis iššūkis. Tarptautinis festivalis – konkursas „Musica Classica“ prestižinis, čia patenka patys geriausi“ – teigia Paulius.

Atlikėjams vienas svarbiausių dalykų – pasiruošimai konkursams. Tarptautinis festivalis – konkursas „Musica Classica“ kasmet suburia pačius gabiausius, net tarptautiniu mastu žinomus jaunus atlikėjus.

„Šiame festivalyje – konkurse dalyvauja daug gabių jaunų talentų, žinai, kad konkurentai bus stiprūs, kad turi būti pasiruošęs maksimaliai gerai pagal savo galimybes, net nesvarbu ar laimėsi. Dar prieš keturis metus į festivalį – konkursą „Musica Classica“ buvau atvykęs kaip laisvas stebėtojas, tuomet nusprendžiau, kad man reikia atidėti dalyvavimus konkursuose, kad aš turiu tobulinti techniką, atlikimo įgūdžius ir parametrus, kaupti repertuarą“.

Paulius Anderssonas

Pasak Pauliaus, pasiruošimui konkursui reikšmingiausi yra keturi kriterijai:

1. Muzikinė technika – tai tinkamu laiku tinkamai paspaustas klavišas su tinkamu garso skambesiu;

2. Meistriškumas – tai garso įvairovė, garsai turi reikšti spalvas, nuotaikas, fortepijono klavišas nėra šiaip sau paspaustas garsas. Vieno klavišo paspaudimu galima išgauti begalę tembrų, kaip palyginimą Paulius įvardino spalvas, kurių kiekviena turi daugybę atspalvių;

3. Filosofinė kūrinio prasmė – tai kūrinio suvokimas, gilumas, brandumas, emocijos, kūrinys nėra vien natos, jis turi savo potekstę, siužetą. Konkurse Paulius atliko Ludwig van Beethoven „Sonata No. 32“ pirmą dalį. „Sonata No. 32“ - tai paskutinė Bethoveno sonata fortepijonui. „Pirma sonatos dalis - kova su likimu, dramatiškos emocijos su trumpais lyriniais intarpais. O antra dalis, kurios negrojau, tarsi susitaikymas su tuo, kas vyko Bethoveno gyvenime, apie 1818 m. Bethovenas visiškai apkurto“ – pasakojo Paulius.

4. Artistiškumas – gebėjimas pateikti savo pasirodymą taip, kad būtų įdomu ne vien klausytis, bet ir žiūrėti. „Atlikėjui svarbu kūno kalba, išjungus garsą turi būtų aišku ką jis groja, kaip jis jaučiasi, ką nori perteikti savo kūriniu“ – teigia Paulius. 

14-ajam Tarptautiniam festivaliui – konkursui „Musica Classica“ Paulius Anderssonas paruošė ir atliko Ludwigo van Beethoveno ir Sergejaus Rachmaninovo kūrinius.

„Aš grojau jausmingai, emocionaliai, rusai – karšti žmonės, jiems tai patiko. Pasirodymus festivalio metu veikė ir instrumentas, kabinetinis fortepijonas neatitiko 600 žiūrovų salės, kurioje teko groti. Tikrai buvo sunku susitvarkyti su instrumentu. Aš sportuoju, galiu iškelt štangą, bet kad skambėtų fortepijonas tikrai reikėjo plušėti gerokai sunkiau“ – šypsosi Paulius.

Laisvalaikiu jaunasis fortepijono talentas ne tik groja, bet ir daug sportuoja, tris kartus per savaitę vakarais bėgioja (10 – 15 km. per vakarą), daug važinėja dviračiu, leidžia laiką su draugais.

„Dalyvavimas konkurse – tai nauji kvietimai koncertuoti, mane pakvietė į rusiškos muzikos konkursą Jekaterinburge 2015 metais, todėl teiksiu naują paraišką G. Kuprevičiaus jaunų talentų muzikos rėmimo fondui „Gerasis Ruonis“, tikiuosi, kad mano atliekama muzika susilauks dėmesio ir rėmimo“ – teigia Paulius.

Pagrindinis G. Kuprevičiaus fondo „Gerasis ruonis“ tikslas – burti muzikos bendruomenę, skatinti žmones pažinti jaunųjų muzikos talentų pasaulį ir remti jų veiklą. G. Kuprevičiaus fondas „Gerasis ruonis“ yra paremtas modernia ideologija, kad ne tik fondas remia autorių ar projektą, bet suteikia įrankį ir visuomenei prisidėti.

Paulius Anderssonas 14-ojo Tarptautinio festivalio – konkurso „Musica Classica“ Grand Prix laimėtojas gavo ir papildomą prizą už geriausią rusų kompozitoriaus kūrinio atlikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)