„Šių metų festivalį nusprendėme išlydėti kompaktiška, bet galinga gero džiazo doze, kurioje kažką sau įdomaus ras kiekvienas“, - žada šįmet 23-ąjį kartą rengiamo festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė.

Į vieną muzikinių įvykių kupiną vakarą tilps ir festivalio publikai jau gerai žinomi atlikėjai, ir nauji atradimai, džiazas iš Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos.

17 val. 30 min. istorinėje prezidentūroje festivalio svečiams bus priminta renginio tradicija – kasmet apie pavasarį vykstančią pagrindinę „Kaunas Jazz“ dalį sukuriamas dokumentinis filmas.

Daug metų festivalio dalyvių mintis, koncertų fragmentus, netikėtas akimirkas fiksavo ištikimas jo bičiulis Rytis Zemkauskas. Šįmet filmo vairą jis patikėjo savo dukteriai – jaunai ambicingai kūrėjai Vaivai Zemkauskaitei. Eksperimentas ar perduota estafetė? Parodys laikas.

Kodėl šis filmas vadinasi „Open“? Angliškai šis žodis reiškia „atviras“. Daug kalbintų muzikantų kalbėjo apie toleranciją, atidumą pasauliui, žmonių savitarpio šilumą. Man norėjosi atspindėti šią temą“, - pasakoja Vaiva. Ji neabejoja, kad filmas sukels diskusijų. Pavyzdžiui, kalbintų džiazo garsenybių balsai šįkart visada skambės fone, iliustruojami kitais vaizdais. Nėra vienos ryškiausios filmo akimirkos ar kulminacijos. Vieniems tai bus pavasarį kauniečių širdis pavergusio vokalo burtininko Gregory Porterio, kitiems – balso virtuozų „Naturally 7”, o tretiems galbūt – mažesniu šriftu programoje įrašytų, bet ne mažiau įdomių ir gabių muzikantų pasirodymo ar interviu ištrauka.

19 valandą veiksmas persikels į VDU didžiąją salę, kur dviejų dalių koncerte pasirodys pagrindinės vakaro žvaigždės.

Amerikiečių kontrabosininkas Ari Rolandas – vienas iš tų muzikantų, kuriuos tikrai sunku nustebinti. Kas jau kas, o šis muzikantas yra matęs įvairiausios publikos. Mat Niujorko džiazo vunderkindas (profesionalioje scenoje pradėjo suktis, dar nesulaukęs šešiolikos) yra JAV Valstybės departamento Džiazo ambasadorius, su valstybės palaikymu surengęs specialius pasirodymus daugiau nei 40-yje valstybių, nuo Alžyro iki Pakistano.

Užtat jis pats tikrai stebina – net ir visko mačiusius ir girdėjusius klausytojus. Jau 20 metų šis muzikantas kontrabosu soluoja, stygas kabindamas stryku.

Taip galiu groti greičiau, įdomiau pasukti natas ir ilgiau jas išlaikyti“, - aiškina muzikantas, daugelio kritikų vadinamas geriausiai taip džiazą grojančiu kontrabosininku pasaulyje.

Nenuostabu, kad prestižinės Juilliardo muzikos mokyklos auklėtinis yra patraukęs ne vienos superžvaigždės dėmesį – jis yra grojęs su Betty Carter, Wyntonu Marsaliu, Harry Connicku jaunesniuoju ir daugeliu kitų, be kurių neįsivaizduojama JAV džiazo ir populiariosios muzikos istorija.

Beje, koncerto dieną Ari Rolandas surengs ir meistriškumo pamoką jauniesiems lietuvių muzikantams.

Tame pačiame koncerte pasirodys ir tikras „Kaunas Jazz“ publikos numylėtinis – argentiniečių gitaristas Hernanas Romero. Tai bus jau šeštasis „Grammy“ laimėtojo apsilankymas Kaune – ir po kiekvieno vizito festivalio biurą užplūsta prašymai šį išskirtinį gitaristą pakviesti dar sykį.

Muzikantas Lietuvos publiką papirko ne tik virtuoziška grojimo technika ir karštomis pietietiškomis natomis, bet ir niekada nuo veido nedingstančia šypsena ir draugiškumu. Visa tai šio muziko gyvenime dera dar ir su kompozitoriaus talentu bei įspūdingais karjeros pasiekimais.

Niujorke kelią į didįjį džiazo žaidimą prasiskynęs Hernanas greitai pradėjo muzikuoti su legendiniais gitaristais Johnu McLaughlinu ir Paco de Lucia. Ypač glaudūs muzikiniai ryšiai jį sieja su ne kartą Kaune koncertavusiu gitaros didmeistriu Alu Di Meola – nuo 1990-ųjų Hernanas padėjo įrašyti net 16 šio muzikanto albumų, naujausią – šiais metais garsiojoje „Abbey Road“ studijoje Londone. Nuo flamenko iki džiazo ir ritmenbliuzo – tokia plati muzikos paletė atsiskleidžia soliniuose Hernano įrašuose ir projektuose su kitais atlikėjais, tarp jų ir su populiariąja Alicia Keys.

„Kaunas Jazz“ scenoje kartu su Hernanu gros jau ne kartą su juo dirbęs vienas įdomiausių mūsų šalies džiazo saksofonininkų ir kompozitorių Kęstutis Vaiginis. Olandijoje ir JAV studijavęs muzikantas jau ne vienus metus publiką žavi ir originalia kūryba, ir ambicingais tarptautiniais projektais.

Prie vyrų dueto šįkart prisidės tiek gimtojoje šalyje, tiek Niujorko muzikos pasaulyje puikiai žinoma perkusininkė iš Ispanijos Carmen Estevez Caler. Jos, biografiją puošia pasirodymasu tokiais skirtingais artistais, kaip populiarus Brodvėjaus šokėjas Salas Gloveris, garsus didžėjus Joe Clausselas, džiazo bosininkas Andy McCloudas.

Muzikai nutilus VDU salėje, džiazo siautulį iki paryčių klube „Combo“ kurstys viena geriausių jaunosios kartos Estijos dainininkių Sofija Rubina. Kadaise kaip ateities žvaigždė „Kaunas Jazz“ scenoje po atviru dangumi debiutavusi artistė į festivalį sugrįžta, įrodžiusi savo vertę daugelyje didelių scenų.

Su įvairių sudėčių grupėmis Sofija apšildė Sealo, „Incognito“, Marcuso Millerio koncertus, o garsiajame JAV Berklio koledže, kuriame sėmėsi džiazo vokalo paslapčių, dainavo su legendiniais džiazmenais Wayne'u Shorteriu ir Jacku DeJohnette'u.

Sofijos grupėje gros trijų šalių muzikantai: prie jos tautiečio bosininko Heiko Remmelio ir trimitininko iš JAV Jasono Hunterio prisijungs iš grupių „Pieno lazeriai“ ir „Soul Moustache“ puikiai žinomas pianistas Vytis Smolskas, vienas talentingiausių jaunosios kartos saksofonininkų ir pianistų Liutauras Janušaitis bei būgnininkas Augustas Baronas. Tai – kūrybingo ir energijos kupino džiazo jaunimo rinktinė, nusiteikusi į skiautes suplėšyti rudenį norom nenorom apimančią ramybę ir tingulį.

„Po tokios nakties mes ramiai galėsime išeiti žiemos atostogų, nors iš tikrųjų tada prasidės pats darbų įkarštis. Jau dabar deramės dėl keleto ryškių džiazo žvaigždžių atvykimo į 24-ąjį „Kaunas Jazz“ pavasarį“, - sako Indrė Jučaitė. Artimiausiu metu festivalis žada atskleisti dar daugiau pirmo ryškumo džiazo žvaigždžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)