Penktus metus vykstantys apdovanojimai „Jaunojo tapytojo prizas“ iš pradžių buvo skirti tik jauniesiems lietuvių menininkams, tačiau nuo 2011 m. apdovanojimuose dalyvauja jaunieji tapytojai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos.

Šiais metais konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“ dalyvavo 92 Baltijos šalių menininkai.

Po pirmojo tarptautinės vertinimo komisijos balsavimo etapo paaiškėjo penkiolika projekto finalininkų, kurie pretendavo į projekto „Jaunojo tapytojo prizas“ pagrindinio prizo bei Publikos prizo laimėjimus. Komisijose dalyvauja įvairių institucijų vadovai, menotyrininkai, kolekcininkai, menininkai.

Pagrindinis prizas - 2.500 EUR ir dviejų mėnesių rezidencija Nordic Artists' Centre Dale, Norvegijoje, su kasmėnesine 8.000 NOK (972 EUR) stipendija atiteko Zanei Tučo iš Latvijos.

Dvi antrosios lygiavertės 300 EUR vertės premijos atiteko Mykolei Ganusauskaitei iš Lietuvos ir Elo-Mai Mikelsaar iš Estijos.

Naujienų portalo DELFI skaitytojai buvo kviečiame balsuoti ir išrinkti „Publikos prizo“ laimėtoją. Ja tapo daugiausiai Jūsų balsų surinkusio darbo "Puota" autorė Kristina Ališauskaitė (1984 m.). Už K. Ališauskaitę balsavo 436 DELFI skaitytojai. Tapytojai atiteko prabangus firmos "Nina Ricci" plunksnakotis.

Kristina Ališauskaitė. Puota, drobė, aliejus, 140x135cm, 2013.

Jaunoji menininkė neseniai baigė magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Kaip apibūdinama menininkė mobilios galerijos "Gaidys" puslapyje, K. Ališauskaitės tapyboje dera išgryninta forma, vizualinis atraktyvumas, vizualinis ir emocinis bei idėjinis krūvis, autorė yra vienas įdomesnių atradimų jaunojoje lietuvių tapyboje. Nuosekliai vystomas tapytojos braižas išskiria jos kūrybą lietuviškos tapybos kontekste ir leidžia žiūrovui, vos išvydus, atpažinti savitus Kristinos darbus.

Kasmet „Jaunojo tapytojo prizo“ (JTP) laimėtojui skiriamas piniginis laimėjimas iš JTP prizinio fondo, kuris kaupiamas privačių meno mecenatų dėka. Dirbama su rezidencijų programomis. Per penkerius metus JTP laimėtojams buvo suteikta galimybė kurti, tobulintis rezidencijose: dvejus metus iš eilės trijų mėnesių rezidencijas LAUDON su stipendija skyrė BMUKK (Austrijos Respublikos federacinės švietimo, meno ir kultūros ministerija); dviejų mėnesių rezidenciją skyrė VDA Nidos meno kolonija; JTP dovanojo dviejų mėnesių rezidenciją SIM Reikjavike, Islandijoje.

Renginio akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)