„Opusas „Išsvajotasis Paryžius” („Les rêves parisiens”) – tai pojūčiai, asociacijos, kurios atsiranda skambant F. Poulenco dainai „Les chemins de l’amour“. Klausydama šios muzikos prisiminiau penkis labai man svarbius paryžiečius – Serge’ą Diaghilevą, Camille Claudel, Pablo Picasso, Paulį Eluard’ą ir Coco Chanel. Penkių inspiracijų – penkių dalių pavadinimai siejami su jų kūriniais ir vardais, bet gimsta skambant Poulencui ir be jo mano kūrinys neįsivaizduojamas, kaip neįsivaizduojamas variacijų ciklas pasirinktai temai be pačios temos. Mano ciklą jungia meilės kelio tema bei Poulenco dainos intonacijos“– premjeros laukiantį kūrinį pristato kompozitorė N. Galiamova.

Koncerto programą pristatys trijų jaunų Lietuvos muzikų kamerinės muzikos ansamblis „Ventis Nova“. Trio nariai – pelnę laurus įvairiuose respublikiniuose bei tarptautiniuose konkursuose, jauni, talentingi, kūrybingi, atviri naujovėms, aktyviai koncertuojantys Lietuvoje bei užsienyje muzikantai: pianistė Eglė Andrejevaitė, obojininkė Justina Gelgotaitė ir fagotininkas Andrius Puplauskis. „Ventis Nova“ susikūrė specialiai projektui „Lietuva pasaulio ritme“, skirtam Lietuvos muzikinės kultūros pristatymui užsienio šalyse pirmininkavimo Europos Sąjungai proga. Kartu su jais pasirodys sopranas Viktorija Miškūnaitė, garsėjanti kaip viena talentingiausių jaunosios kartos Lietuvos dainininkių.

„Mano Paryžius. Tai svajonė gyvuojanti ant pojūčių ir atsiminimų ribos, tai intymu, todėl ieškant pavadinimo rinkausi tarp Mon Paris à moi, Mon Paris intime, Mon Paris adoré. Tai kažkas, ką galima pasakyti tik šnabždesiu, ką galima pamatyti tik šešėlyje ar atspindyje, ką galima pajusti kaip alsavimą ar spindulio prisilietimą. Mano Paryžius – tai miestas, kuriame aš niekada nebuvau, bet pažįstu ir myliu jį. Mano Paryžius – tai ne gatvės ir pastatai, o žmonės, kurie gyveno šiame mieste, mylėjo, ieškojo, kūrė“, – apie įkvėpimą sukurti opusą „Išsvajotasis Paryžius“ pasakoja kompozitorė N. Galiamova.

Apie kompozitorę ir atlikėjus:

Nailia Galiamova gimė Taškente (Uzbekistanas), kompozicijos studijas ir asistentūrą-stažuotę baigė Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijoje (prof. A. Lemano klasė). Pelnė laureatės vardą dviejuose Visasąjunginiuose kompozicijos konkursuose už simfoninį bei kamerinį kūrinius. Į Lietuvą atvyko kartu su vyru 1987m. Nuo 1994-ųjų iki šiol dirba fonotekos vedėja ir teorijos skyriaus mokytoja Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Yra sukūrusi stambių instrumentinių kūrinių, daug dėmesio skiria pedagoginiam repertuarui, parengė nemažai kitų autorių kūrinių orkestruočių, kurias atlieka Lietuvos valstybinis simfoninis, Lietuvos kamerinis, Šv. Kristoforo kamerinis ir kiti kolektyvai.

Viktorija Miškūnaitė – sopranas. LNOBT solistė, daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti Lietuvoje ir užsienyje.

Eglė Andrejevaitė – fortepijonas. Aktyviai dalyvauja įvairiuose šiuolaikinės muzikos projektuose. XX-ąjame Johaneso Brahmso kamerinių ansamblių konkurse Austrijoje kartu su smuikininke

Augusta Jusionyte laimėjo specialų prizą už geriausią šiuolaikinio kūrinio atlikimą.

Justė Gelgotaitė – obojus, LVSO artistė, nuolat koncertuoja su įvairiais kolektyvais kaip solistė, ir ansamblių narė, bendradarbiauja su pasaulinio garso muzikantais - pianistu Stefan Mickisch, violončelininku Nicolas Alstaed. Kviestinė Baltijos šalių orkestro "Kremerata Baltica" narė bei solistė. 

Andrius Puplauskis – fagotas, LVSO solistas, rengia solo rečitalius, koncertuoja įvairių kamerinių ansamblių sudėtyse. 2009 metais įgrojo pirmąją Lietuvoje muzikos fagotui solo kompaktinę plokštelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją