Tai menininkas, interaktyviuose projektuose jungiantis muziką ir literatūrą, teatrą bei filosofiją. Pelnęs apdovanojimų už tradicinius klasikos įrašus, pirmasis iš italų tapęs P.Čaikovskio tarptautinio konkurso Maskvoje nugalėtoju M.Brunello pasirodo koncertuose ir dirigento amplua.
Atlikėjas yra įkūręs savo kamerinį orkestrą „Orchestra d‘Archi Italiana“, su kuriuo intensyviai gastroliuoja pasaulyje.

Koncerte Vilniuje M.Brunello taip pat atliks du vaidmenis – solisto ir dirigento.

Šio vakaro publikos laukia unikali programa. „Kremerata Baltica“ nuo seno garsėja retomis kūrinių aranžuotėmis ir gebėjimu atrasti nepelnytai pamirštus autorius, iškelti naujus talentus. Šį sykį kolektyvas supažindins su užmirštu XX a. genijumi, artimu Dmitrijaus Šostakovičiaus bičiuliu – lenkų kilmės kompozitoriumi Mieczyslawu Weinbergu (1919-1996).

Šio kūrėjo muzika spinduliuoja nebūdingą šiuolaikinei klasikai grožį ir šilumą, alsuoja sakralumu. Išgyvenęs praėjusio šimtečio karus ir politines negandas, M.Weinbergas sugebėjo pakilti virš žlugdančios realybės, skleisti savo muzika viltį ir tikėjimą.

Šio kompozitoriaus „Sinfoniettą“ Nr.2, op.74 styginių orkestrui ir timpanams koncerte įrėmins neįprasta itališka programa – genialiųjų operos kompozitorių kameriniai kūriniai, pritaikyti styginių orkestrui: Giacomo Rossini Sonata Nr.6 D-dur ir „Une Larme“ bei Giuseppe Verdi Styginių kvartetas e-moll.

G.Verdi šį kvartetą skyrė namų muzikavimui ir netgi neleido jo griežti viešai, kad kūrinys „nebūtų be reikalo sureikšmintas“. Kompozitorius buvo įsitikinęs, jog kvartetas – tai „svetimas Italijos klimatui augalas“. Tačiau nepaisant G.Verdi santūrumo, jo kūrinys sulaukė pripažinimo toli už Italijos ribų. Išgirsti jį Vilniuje – retas įvykis.

Žaismingai virtuoziškų ir puikiai M.Brunello violončelės skambesį atskleidžiančių G.Rossini variacijų violončelei ir fortepijonui „Une Larme“ orkestrinę versiją parengė šiuolaikinis italų kompozitorius ir violončelininkas Giovanni Sollima, kurio kūrinys itališka tema „Viaggio in Italia“ suskambės antroje koncerto dalyje.

„Visada programose stengiamės derinti praeities ir šiuolaikinę muziką, norime jausti savo laiko pulsą“, - sakė „Kremerata Baltica“ įkūrėjas ir meno vadovas, vienas geriausių pasaulio smuikininkų Gidonas Kremeris.
Tai orkestrui pavyksta. Jis kaskart atveža į Vilnių vieną už kitą įdomesnes programas. 1997-aisiais įkurtas Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikantų kolektyvas nuolat atsinaujina, bet išsaugo savo gyvą, subtilų skambesį, išskiriantį jį iš kitų pasaulio orkestrų. Tai asmenybių, kurias vienija panašūs muzikiniai idealai, kolektyvas.

„Kremerata Baltica“ programose yra dalyvavusios tokios pasaulinės žvaigždės kaip sopranas Jessye Norman, violončelininkai Yo-Yo Ma, Borisas Pergamenšikovas, Miša Maiskis, pianistas Jevgenijus Kisinas, dirigentai Simonas Rattle‘as, Esa-Pekka Salonenas, Kentas Nagano, Vladimiras Aškenazis ir kitos.

Orkestras yra pelnęs „Grammy“, „Echo“ ir „Praemium Imperiale“ apdovanojimus.

Orkestro „Kremerata Baltica” ir violončelininko M. Brunello koncertas Vilniaus kongresų rūmuose jau šį pirmadienį – spalio 28 d. 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)