Tie, kas dar nespėjo pamatyti kontraversiškos Z. Liepinio muzikinės dramos „Adata“, pirmąkart nuskambėjusios praėjusį pavasarį, turės progą tai padaryti artimiausiu metu. 

Kelionė po teatro užkulisius

Edukacinė programa „Uvertiūra“ – 27-ojo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro sezono naujiena. Programos rengėjai lankytojams žada pristatyti įvairias scenos meno sritis, surengti kelionę po įdomiausias teatro pastato erdves, kuriose gimsta spektakliai: tai biblioteka, dailininkų dirbtuvės, siuvykla, kostiumų sandėlys (jame saugoma per 10 000 kostiumų), choro, baleto studijos, repeticijų salė, grimo kambarys ir, žinoma, didžioji scena. „Uvertiūros“ gidais taps keletas Klaipėdos muzikinio teatro artistų.

Pasak Muzikinio teatro Informacijos ir pardavimų skyriaus vedėjos Vitos Petrauskienės, panašaus pobūdžio ekskursijos po teatrą buvo rengiamos ir ankščiau: „Laikui bėgant pedagogų ir mokyklinio amžiaus vaikų susidomėjimas jomis vis didėjo, todėl nusprendėme pažintinei kelionei po teatrą suteikti formą ir padaryti ją prieinamą įvairioms visuomenės grupėms“.

Tiesa, „Uvertiūra“ – ne vienintelė teatro edukacinė programa. Visą sezoną Vakarų Lietuvos miestuose ir miesteliuose teatras vykdys meninį-edukacinį projektą „Keliaujanti vaikų akademija“.
Pirmoji „Uvertiūra“ Klaipėdos muzikiniame teatre lankytojų lauks spalio 27 d., 11 val. Įsigijusiems bilietą į spektaklį vaikams „Drambliuko Babaro istorija“ įėjimas nemokamas.

Skrydis Niujorkas-Klaipėda

Taip pat sekmadienį, spalio 27 d., 17 val. teatro Kolonų salėje fortepijoninės muzikos koncertą surengs dvi jaunos pianistės Adelė Daunoravičiūtė ir Kristina Budvytytė, praėjusį pavasarį skynusios laurus prestižiniame pianistų konkurse „American Protege“ Niujorko koncertų salėje „Carnegie Hall“. Iki šiol visų pasaulio muzikų išsvajotoje koncertų salėje yra pasirodę vos keletas lietuvių pianistų.

„Ilgai svarstėme, kaip koncertą Klaipėdos muzikiniame teatre reikėtų pavadinti, – prisipažino A.Daunoravičiūtė. – Mintyse vis sukosi prisiminimai ir įspūdžiai iš mūsų pasirodymo Niujorke. Taip gimė „Muzikinis skrydis Niujorkas-Klaipėda“. Tiesą sakant, tik dabar susimąsčiau, kodėl tai skrydis iš Amerikos, o ne į ją. Turbūt dėl to, jog sėkmingi pasirodymai svetur visuomet įkvepia, tačiau semtis profesinių žinių, augti, tobulėti norime namuose.“

2 dalių koncerte „Muzikinis skrydis Niujorkas-Klaipėda“ Klaipėdos universiteto Menų fakulteto studentės pasirodys su savo mokytoja prof. Tatjana Romaškina bei Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro soliste Dalia Kužmarskyte (mecosopranas).

Koncerte pianistės skambins F. Chopino, J. Brahmso, S. Rachmaninovo, S. Prokofjevo ir kitų kompozitorių kūrinius bei fortepijoninius duetus. Tarp jų – vokiečių kompozitoriaus F. Mendelssohno Skerco iš siuitos „Vasarvidžio nakties sapnas“. Būtent šį kūrinį praėjusį pavasarį atlikusias Niujorke merginas pasitiko pilnutėlės „Carnegie Hall“ salės klausytojų šūksniai „Bravo!“.

Susinaikinimo istorija

Spalio 26 ir 31 dienomis Klaipėdos muzikinio teatro scenoje – sensacinga jaunos merginos gyvenimo drama, kurios autoriai – latvių kompozitorius Zigmaras Liepinis ir rašytoja Andra Manfeldė.

2007 m. muzikinės dramos „Adata“ premjera įvyko Rygos nacionaliniame teatre, o 2013 m. spektaklio statytojų komanda ją perkėlė į Klaipėdos muzikinio teatro sceną.

Andros Manfeldės autobiografinio romano motyvais sukurta „Adata“ – tai istorija apie žmones, kuriuos kasdien matome savo mieste, rajone ar gatvėje. Muzikinės dramos centre – jauna mergina Krista, kuri dėl įvairių aplinkybių patekusi į gyvenimo purvą, skęsta jame iki pat dugno (spektaklis rekomenduojamas ne jaunesniems kaip 14 metų žiūrovams).

„Adata“ – tai ekstravagantiško susinaikinimo istorija, - sakė spektaklio režisierius Ramūnas Kaubrys. – Kiekvieną dainą-monologą čia galima pavadinti noru persižegnoti žodžiais. Tai requiem svajonei“.
Už šį kūrinį, kuris Latvijoje buvo vadinamas roko opera, kompozitorius Z. Liepinis pelnė prestižinį „Latvijos metų muzikos autoriaus“ apdovanojimą. Prie tokio įvertinimo, pasak Z. Liepinio, žymiai prisidėjo spektaklio statytojų komanda – režisierius Ramūnas Kaubrys, choreografas Aurelijus Liškauskas, scenografas Artūras Šimonis ir kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė.

Pagrindinius vaidmenis spalio 26 d. ir spalio 31 d. „Adatoje“ atliks Beata Ignatavičiūtė (Krista), Jeronimas Milius (Artūras), Virginijus Pupšys (Vladis) ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją