Frankfurto knygų mugėje šiais metais dalyvavo ir stendą rengė Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) kartu su VšĮ „Versli Lietuva“. Lietuvos nacionaliniame stende buvo pristatyta LLA sudaryta naujausių leidinių kolekcija ir Knygos meno konkurso’12 knygos – laureatės bei dalinamoji medžiaga apie knygų leidybos sektorių Lietuvoje. Informaciją apie Vertimų skatinimo programą užsienio leidykloms, autorių kūrybos leidinius stende pristatė BĮ Tarptautinių kultūros programų centras (TKPC), kurio atstovė mugėje taip pat susitiko su įvairių leidyklų atstovais bei aptarė potencialias galimybes ateityje leisti lietuvių autorių knygas užsienyje.

Prancūzų Leidykla „Gaia Editions“, kuri leidžia itin daug skandinavų, rytų ir centrinės Europos literatūros, susidomėjo keliais lietuvių autoriais. Ypač įdomus jiems pasirodė Jurgio Kunčino romanas „Tūla“. Ši leidykla norėtų išleisti pirmą lietuvių romaną ir šiuo metu renkasi iš pasiūlytų rinktinių ir tekstų ištraukų.

Mugėje pasidžiaugta ir jau kitą mėnesį pasirodysiančia leidyklos „Dedalus Ltd.“ kartu su TKPC leidžiama šiuolaikinės literatūros prozos antologija, kurios sudarytojas Almantas Samalavičius. Tik pasirodžiusi antologija bus pristatyta lietuvių bendruomenei ir plačiajai visuomenei Londone. Ši knyga – indėlis į labai nedidelį Didžiojoje Britanijoje išleidžiamų verstinių knygų procentą.

„Literatūra be sienų“ (angl. vadinami „Literature Across Frontiers“) direktorės Alexandros Büchler teigimu, tik dabar ši organizacija pradeda bendradarbiauti su Britų nacionaline biblioteka, kuri suteiks galimybę naudotis oficialia statistika ir sužinoti kiek tiksliai per metus Jungtinėje Karalystėje išleidžiama verstinės literatūros. Iki šiol Didžiojoje Britanijoje tokia statistika apie verstinę literatūrą nebuvo renkama.

„Džiaugėmės tinklo „Literatūra be sienų“ iniciatyva, kuri padės geriau orientuotis ir suprasti kokia yra įvairiausių kalbų literatūrinė situacija Jungtinėje Karalystėje. Tai turėtų padidinti verstinės literatūros matomumą ir populiarumą. Lietuvai kartu su Latvija ir Estija ruošiantis būti šalimi viešnia Londono knygų mugėje 2018 metais, tai ypač aktualu. Savo ruožtu TKPC ketina pasekti šiuo pavyzdžiu ir aktyviau bendradarbiauti su M. Mažvydo Nacionaline biblioteka, kadangi jų turima informacija ir renkama statistika gali pasitarnauti didinant lietuvių verstinės literatūros geografinę aprėptį bei sužinoti atgarsius apie išleistą lietuvių literatūrą užsienio periodinėje spaudoje “, – sako TKPC literatūros sklaidos skyriaus projektų koordinatorė Kotryna Pranckūnaitė.

Ročesterio universiteto leidykla „Open letter“ mugėje domėjosi lietuvių literatūros aktualijomis. Šios leidyklos prieš kelerius metus išleistas Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“ susilaukė išskirtinio susidomėjimo ir jo visas tiražas buvo parduotas. Šiuo metu knygą galima įsigyti tik elektroniniu formatu. Tikimasi, kad leidykla ir ateityje dirbs su lietuvių literatūra.

Susitikimo su leidykla „Ibis grafika“ metu dar kartą pasidžiaugta Kęstučio Kasparavičiaus knygų vaikams populiarumu Kroatijoje. Daugiausiai autoriaus knygelių išleidusi leidykla tikino, kad jos turi paklausą, o ir kiekvienas K. Kasparavičiaus apsilankymas Kroatijoje sutraukia gausius mažųjų skaitytojų būrius. Su šia leidykla buvo aptartos galimybės leisti lietuvių grožinę literatūrą pristatančių knygų seriją.

Frankfurto knygų mugėje taip pat buvo surengtas neoficialus vertimų skatinimo programas vykdančių organizacijų tinklo susitikimas. Europos literatūros centrų atstovai pasidalino savo patirtimi apie šių metų mugę, pristatytas tyrimas apie elektronines knygas Vokietijoje. Susitikimo metu aptarta kitąmet Briuselyje vyksiančio susitikimo temos, nuspręsta daug dėmesio skirti vertimų kokybei ir dalintis patirtimi kaip ir kokiais būdais vertimų skatinimo programas vykdančios organizacijos tikrina gaunamų vertimų kokybę.

Frankfurto knygų mugė yra didžiausia komercinė knygų paroda Europoje, orientuota į leidėjus ir leidybos specialistus. Mugę kasmet aplanko iki 300 000 svečių. Per penkias mugės dienas buvo surengta virš 3000 renginių, kuriuose dalyvavo daugiau nei 1500 literatūros kūrėjų iš įvairių šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)