Koncerto metu G. Alekna atliks ne tik lietuvių kompozitoriaus ir pianisto Vytauto Bacevičiaus ir jo sesers, lenkų kompozitorės ir smuikininkės, Grażynos Bacewicz kūrinius, bet ir Gabriel Fauré, Ludwig van Beethoven bei Franz Liszt kūrinius.

"Visi sutiksime kad du puikūs, pripažinti kompozitoriai, atstovaujantys skirtingas tautas, tačiau esantys tikri brolis ir sesuo, yra unikalus fenomenas. Būtent toks fenomenas yra Grazyna Bacewicz ir Vytautas Bacevičius. Grazyna Bacewicz yra viena svarbiausių lenkų kompozitorių ir turbūt žymiausia savo laikmečio moteris kompozitorė, o Vytautas Bacevičius pagaliau pripažįstamas originaliausiu, progresyviausiu ir svarbiausiu XX a. vidurio lietuvių kompozitoriumi. Šio koncerto programa gimė iš mano noro sugretinti brolio ir sesers kūrybą ir taip tarsi vėl grąžinti juos į vieną šeimą. Tuo pačiu tai suteikia galimybę pasigėrėti nepaprastomis kūrybingumo versmėmis daugiakultūrėje Bacevičių šeimos aplinkoje, taip pat ir mūsų visų kultūrinio paveldo įvairovėje.

Šioje rečitalio programoje brolio ir sesers Bacevičių kompozicijas derinu su klasikos aukso fondui priklausančiais L. van Beethoveno, G. Fauré ir F. Liszto kūriniais, tad programa išties labai įvairi. Džiaugiuosi galimybe atlikti šią originalią programą Piano.lt salėje, kurios nuostabi, istorija dvelkianti ir tuo pačiu intymi atmosfera, tikiuosi, padės išsiskleisti visoms mano atliekamos muzikos spalvoms ir emocijoms." – sako pianistas G. Alekna.

Gabrielius Alekna muzikos studijas pradėjo būdamas penkerių metų. Baigęs M. K. Čiurlionio menų gimnaziją studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 1996 m. jis buvo pakviestas mokslus tęsti Juilliard'o mokykloje Niujorke. Čia jis baigė bakalauro, magistro ir daktaro studijas. 2006 m. jis tapo pirmuoju lietuviu, kuriam suteiktas šios mokyklos muzikos menų daktaro laipsnis.

Pianistas G. Alekna yra keturiolikos konkursų laureatas. Skambinęs su Vienos radijo simfoniniu, Baltarusijos Valstybiniu simfoniniu, o JAV – su Juilliardo bei New Amsterdam simfoniniais orkestrais. G. Alekna solo rečitalius yra surengęs Niujorko Carnegie Hall Weill salėje, Nacionalinėje galerijoje Vašingtone, Lenkų institute Romoje, Jungtinių Tautų būstinėje Ženevoje, taip pat įvairiose salėse ir festivaliuose Lietuvoje. Pianistas nuolat koncertuoja su pagrindiniais Lietuvos kolektyvais — Nacionaliniu ir Valstybiniu simfoniniais, Lietuvos bei Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais. Taip pat dažnai muzikuoja su kamerinės muzikos partneriais – Valstybiniu Vilniaus bei Čiurlionio kvartetais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją