Miesto, kuris laikomas kultūrine JAV sostine, antroji opera buvo atidaryta 1944 metais ir siekė padaryti meną labiau prieinamą ir įperkamą masėms.

Tačiau pirmadienį baigėsi pagalbos kreipimosi terminas, o opera surinko tik 2 mln. dolerių, nors jai reikėjo 7 mln., kad galėtų dirbti toliau.

"Niujorko opera nepasiekė savo kritiškos padėties kreipimosi tikslo", - sakoma atstovės Risos Heller pareiškime.

"Šiandien valdyba ir vadovybė pradės būtinus finansinius ir operatyvinius žingsnius trupei uždaryti, įskaitant proceso pagal (JAV bankroto kodekso) 11-ąjį skyrių inicijavimą", - pridūrė atstovė.

Trupės valdyba praėjusią savaitę nusprendė pateikti dokumentus dėl bankroto, jei nebus surinkta minėta suma.

Niujorko opera padėjo pradėti karjeras keliems tūkstančiams dainininkų, tarp jų - tokioms žvaigždėms kaip Placido Domingo ir amerikiečių sopranas Beverly Sills.

Tačiau virtinę metų opera išgyveno finansinius sunkumus. 2010 metais trupė buvo priversta išsikraustyti iš Lincolno (Linkolno) centro į Žemutinį Manhataną ir sumažinti pastatymų skaičių.

Antradienį trupė paskelbė 1 mln. dolerių rinkimo kampanijos pabaigą "Kickstarter", kur buvo surinkta tik 300 tūkst. dolerių, ir pranešė atšaukianti 2013-2014 metų sezoną.

Niujorko opera buvo įsteigta skatinant tuometiniam Niujorko merui Fiorello La Guardiai, kuris ją vadino "liaudies opera", bet dabartinis meras Michaelas Bloombergas jai padėti vengė.

Nors jis sakė, kad "liūdės", jei ši opera bus uždaryta, nei miesto administracija, nei jo privatus fondas jos negelbės, pirmadienį rašė "The New York Times".

"Šis verslo modelis neatrodo veikiantis", - sakęs meras.

Šeštadienio spektaklis "Ana Nikol" (Anna Nicole) Bruklino muzikos akademijoje (BAM) buvo trupės paskutinis. Kai kurie muzikantai vakaro pabaigoje negalėjo nuslėpti ašarų.

Opera "Ana Nikol" yra paremta modelio ir aktorės Annos Nicole Smith (Anos Nikol Smit), kuri 2007-aisiais mirė nuo raminamųjų ir receptinių vaistų perdozavimo, gyvenimo ir mirties istorija.

Apie Niujorko operos uždarymą viešai kalbėjo ir ispanų tenoras, superžvaigždė P.Domingo.

"Esu tik vienas iš daugelio, daugelio dainininkų, kurie su šia trupe per 70 jos egzistavimo metų gavo svarbų ankstyvąjį parengimą ir paskatinimą", - sakė jis "The Wall Street Journal".

"Manau, baisu, kad toks didelis ir turtingas miestas kaip Niujorkas negali išlaikyti antros didelės operos trupės - tokios, kuri gali imtis rizikos dėl repertuaro, įtraukti palyginti nepatyrusius dainininkus ir daryti kitokius eksperimentus", - sakė P.Domingo.

Niujorko opera, kuri taip pat siūlydavo edukacines programas vaikams, Lincolno centre veikė nuo 1966 iki 2010 metų.