Nuostabu, kad atgiję Valdovų rūmai, gaivinantys kultūros paveldą, atspindėjusį turtingųjų luomo tradicijas, šiandien reprezentuoja Lietuvos valstybę ir yra visiems atviri.

Sezono pradžios šventinio koncerto išvakarėse kalbiname profesorių Donatą Katkų.

- Gerbiamas profesoriau, kaip Jūs, koncertavęs prestižiškiausiose koncertinėse salėse, (tarp jų Théatre des Champs-Elysées, M. Glinkos, P. Čaikovskio ir kt.), vertinate Valdovų rūmų erdvę?

- Valdovų rūmai - vienintelis pastatytas rūmas per 22 metus Nepriklausomoje Lietuvoje, ir kuris yra paskirtas kultūrai. Tai - neįtikėtinas faktas. Rūmų erdvės yra stačiakampių formos, taigi turi potencialių akustinių savybių. Po to, kai lubos buvo restauruotos medžiu, salės puikiai tinka koncertams. Drįsčiau tvirtinti, kad turime bene geriausios akustikos erdves Vilniuje.

- Šv. Kristoforo kamerinio orkestro muzikantai yra įvaldę be galo platų repertuarą ir garsėja universalumu. Sezono pradžios koncerte išgirsime L. van Beethoven Simfoniją Nr. 7, E. Elgar Serenadą styginiams ir W. A. Mozart Simfoniją Nr. 29, A-dur. Kas įtakojo tokią koncerto programą Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje?

- Mes retai taikomės prie salės akustikos, nors aplinka visuomet įtakoja klausytojo reakciją. Valdovų rūmų salės tinka bet kokios muzikos atlikimui: tiek renesanso, baroko, tiek romantizmo ir modernizmo. Dabartinės salės aplinka puikiai dera su erdve ir interjeru.

- Kuo dar šis sezono atidarymo koncertas yra ypatingas?

- Šis koncertas yra įžanga į jubiliejinį 20 –tą mūsų koncertinį sezoną. Džiaugiuos, kad tęsdami tradiciją, toliau pristatysime jaunus, talentingus dirigentus. Tai darome jau penkioliktys metus. Šiame koncerte orkestrui diriguos nuostabi Grigališko giedojime meistrė, talentinga Graco muzikos akademijos orkestrinio dirigavimo absolventė – Adrija Čepaitė. Fantastiškas debiutas.

- Ko galime tikėtis / laukti naujajame Jūsų vadovaujamo kolektyvo koncertiniame sezone?

- O, šis sezonas bus mums tikrai audringas: grosime kartu su Grammy nominantu, Mercer universiteto styginių centro įkūrėju JAV smuikininku Robertu McDuffie jam skirtą kompozitoriaus Ph. Glass koncertą „Amerikos metų laikai“; su Leopoldu Digriu dalyvausime jubiliejiniame koncerte, skirtame filharmonijos vargonų 50-čiui; surengsime koncertą, skirtą kompozitoriaus Teisučio Makačinio 75 –čiui; pirmą kartą Lietuvoje pristatysime žymios austrų kompozitorės Johannos Doderer kūrybą - smuikininkė Edua Zadori atliks jos koncerto smuikui pasaulinę premjerą; organizuosime švedų muzikos koncertą; planuojame galybę koncertų su dainininkais: Viktoru Gerasimovu, Judita Leitaite, Egle Strumskyte, Robertino Loretti ir t.t.; Naujus metus švęsime su akordeonininku Martynu Levickiu!

- Jūsų platus interesų ratas neapsiriboja menine, organizacine ir kritine/publicistine veikla. Globaliai mąstydamas, entuziastingai iškeliate ir politines aktualijas – t.y. Lietuvos pirmininkavimą ES. Jūsų šūkis „Vilnius – Europos metropolis“ Vilnių įtvirtina ne tik Europos, bet ir viso pasaulio kultūros žemėlapyje kaip gyvybingą, atvirą savo inovatyviom idėjom, įdomų ir garsų išskirtiniais kultūros projektais. Ar puoselėjate kokius nors, šias idėjas atliepiančius, išskirtinius kultūros projektus naujajame koncertiniame sezone?

- Mes esame Vilniaus orkestras. Mums labai rūpi mero A.Zuoko iškelta idėja „Vilnius -Europos metropolis“. Aš visą gyvenimą kovojau su Vilniaus provincializmu, didžiavausi tais, kurie Vilnių gretino su kitomis Europos sostinėmis. Mūsų artistinė karjera yra artimiausiai susijusi su Vilniumi, jo europietiškumu. Ir dėl to dėsime visas pastangas, kad būtume naudingi ir idėjai, ir miestui.
Dėkojame Jums už atsakymus ir linkime Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui didžiausios sėkmės, įgyvendinant ryškias idėjas ir rengiant įspūdingus koncertus. 

Iškilmingas sezono pradžios koncertas, kuriame grieš Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) diriguos Adrija Čepaitė, vyks spalio 5 dieną, 19 valandą Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje (Katedros a. 4, Vilnius).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)