Simboliška, jog šventinę savaitę spalio 4 d. pradės „Traviata“ – ypatingas spektaklis Lietuvos operos scenoje. Ant pirštų galima suskaičiuoti sezonus, kada „Traviatos“ nebuvo teatro repertuare: spalio 4-ąją „Traviata“ bus parodyta jau 772-ąjį kartą. Būtent su „Traviatos“ premjera 1920 m. sausio 31 d. savo gyvavimą Kaune pradėjo nacionalinė operos trupė – LNOBT lopšys. Dirigentų ir solistų sąrašas, atlikusių „Traviatą“ per visus tuos 94 metus, įspūdingas, pradedant legendiniu tenoru Kipru Petrausku.

Spalio 4 d. Violetą ir Alfredą dainuosiantys Raminta Vaicekauskaitė ir Edmundas Seilius yra jau 30-oji solistų pora, kurių herojai mylės ir kentės LNOBT scenoje. Arūno Malikėno Žermonas yra 25-asis tėvas, teiksiantis paguodą savo sceniniams vaikams. Taip pat dainuos Vilija Mikštaitė (pirmą kartą Flora), Jurgita Lopetaitė, Rafailas Karpis, Eugenijus Chrebtovas ir kiti solistai. Diriguos svečias iš Italijos Pieras Carlo Orizio.

Šis „Traviatos“ spektaklis skiriamas vienos iš ryškiausių Violetos vaidmens atlikėjų, Irenos Ylienės, jubiliejui.

Spalio 5 d. šventinę savaitę pratęs „Otelas“. Prieš spektaklį pirmą kartą teatro istorijoje bus įteiktas LNOBT emerito garbės vardas. Juo bus pagerbtas Virgilijus Noreika – „ištisa epocha Lietuvos operoje“, anot LNOBT generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo. Otelas buvo vienas iš ryškiausių V. Noreikos vaidmenų, o spalio 5-ąją šią partiją dainuos maestro mokinys Kristian Benedikt (Vaidas Vyšniauskas). Dezdemoną įkūnys Lietuvos operos primadona Sigutė Stonytė, Jągą – Dainius Stumbras, taip pat dainuos Laima Jonutytė, Audrius Rubežius, Liudas Norvaišas ir kiti solistai. Diriguos Martynas Staškus.

Spalio 9 d. bus rodomas naujausias LNOBT pastatymas, opera „Ernanis“ – viena iš rečiau pasaulyje statomų G. Verdi operų. Prancūzų statytojai, režisierius Jeanas-Claude’as Berutti ir scenografas Rudy Sabounghi, veiksmą perkėlė į Madrido Prado muziejų, o pagrindinę heroję Elvyrą pavertė Diego Velazqueso paveikslų heroje. Tai tik trečias naujojo pastatymo spektaklis LNOBT scenoje, jame dainuos premjerinė solistų sudėtis: Marcas Helleris (JAV), Sandra Janušaitė, Arūnas Malikėnas, Tadas Girininkas ir kiti. Pirmą kartą spektaklį diriguos Martynas Staškus.

Tikrąją G. Verdi gimimo dieną, spalio 10-ąją, paskutinį kartą bus rodomas „Rigoletas“, 2003 m. pastatyas režisieriaus Gintaro Varno. Atsisveikinimo spektaklyje dainuos viešnia iš Lenkijos Anna Siminska (Džilda), Dainius Stumbras (Rigoletas), Edmundas Seilius (Hercogas), taip pat – Tadas Girininkas, Inesa Linaburgytė, Liudas Norvaišas ir kiti solistai. Diriguos Martynas Staškus.

Valandą prieš kiekvieną spektaklį LNOBT Raudonojoje fojė rengiami susitikimai su žiūrovais. Spalio 4 d. prieš Irenos Ylienės jubiliejui skirtą spektaklį „Traviata“ žiūrovai turės progą išgirsti prisiminimų apie šią solistę bei kitas lietuviškosios scenos Violetas.

Spalio 5 d. prieš „Otelą“ rengiamas publikos susitikimas su maestro V. Noreika. Maestro pasidalins savo prisiminimais apie nueitą kelią, apie „Otelą“.

Spalio 9 d. valandą iki „Ernanio“ vyks pokalbis su G. Verdi šventinėje savaitėje tris iš keturių spektaklių diriguosiančiu Martynu Staškumi apie G. Verdi operas, jų dirigavimą ir tradicijas.

Spalio 10 d. prieš operą „Rigoletas“ spektaklio režisierius Gintaras Varnas prisimins, kaip buvo kuriamas šis pastatymas, atskleis, kokie tolesni jo planai operoje.

Visų susitikimų pradžia 17 val. 30 min. Įėjimas su spektaklio bilietais.

Taip pat spalio 10 d. visi besidomintieji opera kviečiami į VIII tarptautinį operos kritikų seminarą „Didysis Verdi Lietuvoje“. Renginys vyks nuo 10 val. LNOBT Raudonojoje fojė. Seminaro svečiai – operos kritikai iš Italijos, Vokietijos ir Lietuvos. Renginys nemokamas.

Šių metų pavasarį didelio publikos susidomėjimo suluakė LNOBT surengta Richardo Wagnerio savaitė, skirta jo 200-osiosm metinėms. Tad ir dabar teatras tikisi nemenkesnio žiūrovų dėmesio, kviesdamas drauge švęsti italų operos genijaus Giuseppe’s Verdi 200-ąjį gimtadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją