Kas mėnesį – premjera

Ką tik grįžę iš Prancūzijos, Šarlevilio-Mezjero mieste vykusio kas antrus metus organizuojamo prestižinio tarptautinio lėlių teatro festivalio, kuriame publikai triskart buvo parodytas ir griausmingais aplodismentais priimtas Gintaro Varno režisuotas spektaklis „Teiresijo krūtys“, Vilniaus teatras „Lėlė“ jau intensyviai ruošiasi artėjančioms premjeroms bei jubiliejiniams spalio mėnesio renginiams.

Dar iki spalio, rugsėjo 28-29 dienomis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas dailininkas ir režisierius Vitalijus Mazūras pristatys premjerinį „Spragtuką“ pagal Ernsto Teodoro Amadėjaus Hoffmano kūrinį „Spragtukas ir pelių karalius“. V. Mazūrą pasakoje ypač domina sapno motyvas, todėl nenuostabu, kad pagrindinis spektaklio veiksmas vyksta... lovoje. Pastaroji transformuojasi į vis kitas formas ir nukels mažuosius žiūrovus į skirtingas realybės, fantazijos ir sapnų erdves.
Šį pusmetį kas mėnesį pristatantis po naują premjerą, spalį Vilniaus teatras „Lėlė“ užleis irgi savo jubiliejaus link artėjančiam Donelaičio „ženklui“. Spektaklį suaugusiems „Ne pagal šio pasaulio madą“ žiūrovams pristatys Rolandas Kazlas, šiuo metu repetuojantis su Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriais Deiviu Sarapinu ir Sigita Mikalauskaite.

„Bendradarbiavimas su Rolandu Kazlu – malonus procesas, - teigia Vilniaus teatro „Lėlė“ meno vadovas Vilmantas Juškėnas, - Rolandas ne tik kupinas uždegančių idėjų, bet į teatrą įneša sveiką kūrybinę atmosferą. Nekantriai laukiame jo spektaklio, įkvėpto Kristijono Donelaičio kūrybos, pasirodymo.“

Lapkričio mėnesį premjerinį pavidalą įgaus Nijolės Indriūnaitės ir Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės kuriamas spektaklis vaikams „Sniego Karalienė“, o naujus metus teatre pasitiks eksperimentinio jaunųjų kūrėjų dailininko Antano Dubros, kino režisieriaus Miko Žukausko ir kompozitoriaus Artūro Bumšteino bendradarbiavimo rezultatas pagal Milošo Macoureko pasakas.

Šventę apibendrins scenografijos paroda

Spalio 4 d. galerijoje „Juozas ART“ bus šventiškai atidaryta lėlių teatro scenografijos paroda „Vilniaus teatro „Lėlė“ dailininkai“, pristatanti didelės apimties ekspoziciją, atkeliavusią iš Gyvojo lėlių muziejaus, veikiančio „Lėlėje“.

Iki spalio 25 d. veiksiančioje parodoje bus eksponuojami Vilniaus teatre „Lėlė“ sukurtų spektaklių scenografijos fragmentai (lėlės, kaukės, objektai), teatro spektaklių plakatai ir leidiniai, spektaklių vaizdo ištraukos, nuotraukos, dailininkų eskizai, maketai bei spaudiniai (reklama, afišos, logotipai). Parodoje pristatomi beveik visi teatre dirbę dailininkai, akcentuojant paskutinių dviejų dešimtmečių „Lėlės“ scenografijos procesus. Ekspozicijos pagrindą sudaro nacionalinės premijos laureato Vitalijaus Mazūro, dailininkų Rimo Driežio, Julijos Skuratovos, Algirdo Mikučio, Aušros Bagočiūnaitės-Paukštienės, Irmos Balakauskaitės, Mariaus Jonučio, Neringos Keršulytės ir kitų menininkų kūrybos pavyzdžiai.

Teatro „Lėlė“ scenografijos parodos lankymas „Juozas Art“ galerijoje nemokamas.

Edukaciniai lėlininkų renginiai

Spalio 5 – 24 dienomis „Juozas Art“ galerijoje vyks įvairūs lėlių teatro edukaciniai renginiai. Scenografijos objektų apsuptyje atsidūrę parodos lankytojai turės galimybę sudalyvauti skirtingų lėlių teatro išraiškos formų - hampelmenų, mirioramų, siluetų ir lėlių - kūrymo dirbtuvėse.
Kūrybinės lėlių teatro dirbtuvės vyks „Juozas Art“ galerijos pirmąjame aukšte. Dalyvių skaičius dirbtuvėse ribotas – iki 30 žmonių, todėl organizatoriai kviečia grupes registruotis iš anksto.

Vilniaus teatro „Lėlė“ kūrėjai parodos lankytojams taip pat siūlo paragauti ir lėlininkų „virtuvės“ paslapčių - susipažinti su marionečių spektaklio „Našlaitė Elenytė ir Joniukas aviniukas“ kūrybos užkulisiais.

„Žiūrovai paprastai mato tik tai, ką jiems vaidiname. Šį kartą kviečiame žiūrėti spektaklį iš visų pusių, išvysti kaip aktoriai padeda vieni kitiems valdyti lėles, susipažinti su specifinėmis lėlių valdymo paslaptimis ir netikėtais „užkulisių“ pokštais.“ , - teigia spektaklyje vaidinantis teatro „Lėlė“ vadovas Juozas Marcinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją