„Fluxus – dovana, kurią Jurgis Mačiūnas padovanojo pasauliui. Tai šypsena, ne juokas, o šypsena, kurią jis įnešė į šį liūdną pasaulį. Reikia šypsotis, reikia nepamiršti šypsotis“, – sakė J. Mekas improvizuotoje spaudos konferencijoje parodos atidaryme.

„Gyvenu, nekurdamas planų ateičiai“, – atsakė jis į DELFI klausimą, ką šiuo metu filmuoja ir kokie jo ateities planai. J. Mekas paneigė žurnalistų teiginį, kad Fluxus – piktų juokų judėjimas.

„Ne, tai pikti juokai, galbūt ironija. Žmonija pikta, o ne Fluxus“, – pridūrė jis. J. Mekas papasakojo, kad Sankt Peterburgo gyventojai ir svečiai turės galimybę pamatyti instaliaciją „365 dienos“, kurios kiekviename filme įamžinta po vieną metų dieną.

Parodos atidaryme dalyvavo Lietuvos delegacija, vadovaujama Vilniaus mero Artūro Zuoko, kuris pabrėžė, kad paroda buvo rengiama septynerius metus.

„Manau, tai puikus reiškinys, kad išeiviai iš Europos sukūrė šį puikų judėjimą – paskutinį avangardo judėjimą XX a. Jis visiškai netikėtai buvo sukurtas JAV. Visada stengiamės, kad parodos Ermitaže būtų į nieką nepanašios, šiuo atveju tai visiškai pavyko, prie to prisidėjo ir pavadinimas „Fluxus: Rusijos istorijos atlasai“, – komentavo renginį interviu DELFI Ermitažo direktorius Michailas Piotrovskis.

Jis pabrėžė, kad tai labai svarbus kūrybinis bendradarbiavimas tarp dviejų šalių, ir išsakė viltį, kad Ermitaže greitai bus atidaryta garsaus lietuvių dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paroda.

Ekspozicijoje „Fluxus: Rusijos istorijos atlasai“ – lietuvių kilmės amerikiečių dailininko Jurgio Mačiūno darbai, kuris buvo pagrindinis judėjimo ideologas. „Rusijos istorijos atlasai“ – ankstyvi 1953 metų J. Mačiūno darbai.

J. Mačiūną domino rusų avangardas, rusų inteligentijos idėjos, Rusijos istorija. J. Mačiūnas dirbo su Rusijos žemėlapiais ir atlasais. Būtent iš šios praktikos gimė idėja apie tarptautinį menininkų judėjimą „Fluxus“.

Atskira ekspozicija skirta kino avangardininkui J. Mekui, vienam iš nepriklausomo amerikiečių kino pradininkų. Joje – J. Meko instaliacijos ir filmai, kuriuose atsispindi ryškūs kultūrinio Niujorko gyvenimo momentai. Jų veikėjai – Andy‘is Warholas, Johnas Lennonas ir Salvadoras Dali. Taip pat bus eksponuojamos ir J. Lennono „Polaroid“ fotoaparatu darytos nuotraukos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)