Vos per kelias dienas maestro teko susipažinti bei „susiderinti“ su bene 150 talentingų jaunų muzikantų iš daugiau nei 60 šalių, kurių amžius svyravo nuo 10 iki 23 metų. Šis koncertas tapo naujojo „Pasaulio taikos orkestro“ (ang. „The world peace orchestra“) prisistatymo vakaru, kuriame taip pat dalyvavo garsus smuikininkas Aleksandras Markovas, o atidarymo žodį tarė dviejų Oskaro statulėlių laureatas, aktorius Kevinas Spacey.

Prisimindamas garsaus Holivudo aktoriaus Jacko Lemmono žodžius, K. Spacay sakė: „Jei tu gerai padirbėjai ir tau pasisekė pasiekti savo svajonę, tai yra tavo pareiga grąžinti liftą žemyn, kad padėtum tiems, kurie dar tik pradeda.“

Iš tiesų naujasis, nuo 2013 gyvuojantis „Pasaulio taikos orkestras“ dar tik pradeda savo kelią, jau turėdamas savotiškus du vyresniuosius brolius. Vienas iš jų – 1999-aisiais Edvardo Saido ir vieno ryškiausių šiandienos dirigentų Danielio Barenboimo įkurtas „Vakarų – Rytų Divan orkestras“, kurį sudaro jauni muzikos atlikėjai iš Vidurio Rytų šalių. Kitas – „Pasaulio orkestras už taiką“, įkurtas 1995 metais iškiliausio XX a. dirigento Georgo Solti ir 1997, po staigos jo mirties, perimtas Valerijaus Gergijevo, kurime groja tik patys geriausi muzikantai iš 24 šalių, atstovaudami 45 orkestrus, jų internetinę svetainę puošia užrašas iš 1945 metų Jungtinių Tautų chartijos: „Nuo tada, kai žmogaus mintyse prasidėjo karai, būtent žmogaus mintyse turi būti konstruojamos apsaugos taikai.“ Taikos, tolerancijos bei pasipriešinimo neišprusimui idėjos vienija visus šiuos kolektyvus, kas kartą susiburiančius naujo projekto tikslais.

„Pasaulio taikos orkestras“ visų pirma išsiskiria dalyvaujančių muzikantų amžiumi bei tuo, jog nė vienas iš jų nėra profesionalas. Tokiu būdu šis projektas ne tik pasisako už taiką, bet tuo pačiu apsiima šių atlikėjų profesiniu ugdymu.

Simboliška, jog pirmasis „Pasaulio taikos orkestro“ koncertas įvyko pasauliui vis dar akylai sekant įtemptą situaciją Sirijoje. Pasiklausyti pirmojo „Pasaulio taikos orkestro“ susirinko teatro, kino, televizijos ir muzikos įžymybės: Darlene Love, Susan Lucci, Kathleen Turner, Jefferson Mays, Celia Weston, Rosanna Scotto, Peter Cincotti.

Trumpai kalbėjome su ką tik iš kelionių grįžusiu G. Rinkevičiumi, kurį „Pasaulio taikos orkestras“ išrinko būti jų tarybos nariu:

- Papasakokite plačiau apie darbą su jaunaisiais muzikais Niujorke.

- Iš tiesų turėjome nedaug laiko – vos aštuonias repeticijas kartu. Viskas praėjo itin sklandžiai ir profesionaliai visais atžvilgiais, juk dirbau su mokyklinio amžiaus jaunimu. Esu beveik įsitikinęs, jog nė vienas iš jų neturėjo patirties groti profesionaliame orkestre. Žinau, kad buvo ir 13-15 metų dalyvių iš Lietuvos. Organizatoriai tikrai norėjo aprėpti kuo didesnį spektrą tiek muzikine, tiek ir politine, ideologine prasmėmis. Mes ne tik jungėme skirtingų šalių muzikantus, bet šalia klasikinių turėjome ir liaudies, specifinius, tik kai kuriose kultūrose aptinkamus instrumentus. Atlikome tiek klasiką, tiek ir visiems žinomus bei konrečius kraštus atstovaujančius kūrinius, kaip Čardašas ar „Hava Nagila“. Antroji koncerto dalis, kurioje aš jau nedalyvavau, buvo koncentruota į smuikininko A. Markovo roko muzikos variacijų pasirodymą.

- „The New York Times“ laikraštyje pasirodžiusiame straipsnyje debiutavęs orkestras buvo palygintas su „Vakarų – Rytų Divan“ atlikėjais, kurie jau 14 metų kartu. Kaip tai pakomentuotumėte?

- Būti lyginamiems su tokiu orkestru kaip „Divan“ mums yra didžiulė garbė. Juk mūsų orkestrui tai buvo tik debiutas, po kurio jau tiesiamos paralelės su tokio lygio atlikėjais, - tai nuostabu. Apskritai dalyvauti tokiame projekte man yra didžiulė garbė ir šiuo metu tikrai norisi dirbi toliau, daugiau, taisyti padarytas klaidas ir iš tiesų stengtis prilygti tokio masto orkestrams. Bendrai kalbant, suprantu, jog dirbant su neprofesionalais mes pasiekėme itin profesionalių rezultatų“.

- Koncertas vyko Amerikai ir visam pasauliui svarbių rugsėjo 11-osios dienos metinių išvakarėse, ar jautėte jaudulį?

- Susijaudinimas, šios datos svarba buvo justi visur ir manau, jog bus jaučiamas nuolat, visą jų gyvenimą. Šiai dienai nuotaikos Amerikoje, kalbant apie rugsėjo 11-ąją vis dar yra išlikusios jautrios.
Groti, diriguoti tokioje salėje... Tai – garbė bet kuriam dirigentui. Esu įaitikinęs, jog niekam iš Lietuvos to nėra tekę patirti ir būtinai palaikysiu šio kolektyvo iniciatyvą nes tai yra puiku. O pasirodyti čia su Taikos orkestru, kuomet tarp svečių buvo susirinkę ambasadoriai, o pačiame Niujorke bazuojasi ir Jungtinių Tautų organizacija... Tai – iš tiesų išskirtinė galimybė ne tik atsidurti politikos ir kultūros epicentre, bet ir būti vienu iš jo dalyvių.

Maestro G. Rinkevičius su savo vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru jubiliejinį XXV-ąjį sezoną pradės rugsėjo 26 d. kartu su pasaulinio garso pianistu Nikolajumi Luganskiu, o Vilnius City Opera spektakliai prasidės lapkričio 26 d., kuomet į Kongresų rūmus sugrįš ne tik V. A. Mocarto opera „Visos jos tokios“, bet ir puikūs solistai: Edgaras Montvidas, Kostas Smoriginas, Lauryna Benžiūnaitė ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)