Vienas pirmųjų premjerinį Nacionalinio dramos teatro darbą „Mūsų klasė“ pamatė ir režisierius Gytis Padegimas. DELFI apie spektaklį kalbintas teatro kūrėjas prisipažino, jog spektaklis jam paliko didelį įspūdį.

Režisierius gyrė vienų teigiamai, kitų skeptiškai vertintą režisierės sprendimą apie tragediją prabilti per tragikomedijos prizmę.

„Mes jau esame pripratę prie to lietuviško tragizmo ir toks žvilgsnis į tragediją yra tikrai įdomus“, - pastebi G. Padegimas.

Režisieriaus nuomone, šis spektaklis yra didelis ir svarbus darbas, turėsiantis ne tik didelę kultūrinę, bet ir visuomeninę, socialinę reikšmę.
Bernardas Gytis Padegimas

„Man šis spektaklis paliko teigiamą įspūdį. 3.45 val. trukmės spektaklis tikrai neprailgo. Pažiūrėsiu jį dar kartą. Norisi į jį dar labiau įsigilinti. Mūsų visuomenei tai labai reikalingas spektaklis. Šalia visų pramoginių darbų reikia tokių socialiai įkrautų spektaklių tiek dvasine, tiek politine prasme, - neabejoja G. Padegimas. - Džiaugiuosi, kad Nacionalinis dramos teatras tęsia visuomeniškai svarbių ir svarių spektaklių tradiciją. „Mūsų klasė“ turėtų išprovokuoti aštrią diskusiją, nes holokausto, budelio ir aukos tema yra pakankamai gili ir svari, tačiau pas mus dar pakankamai nenagrinėta. Diskusijose priartėsime ir prie istorinės teisybės, savivokos, kas gi įvyko, o tai mums padės eiti toliau į priekį.“

Tiesa, G. Padegimas prisipažino, jog jam norėtųsi, kad spektaklio scenų gausa neužgožtų pačių aktorius ir siužeto linijų.

„Labai džiugu buvo matyti puikiai pažįstamas aktores Vaivą Mainelytę, Aldoną Janušauskaitę, kurių buvimas scenoje ir kiekvienas ištartas žodis yra aukso vertės. Džiugu matyti ir gabius jaunosios kartos aktorius. Tačiau norėtųsi, kad jaunimas dar paieškotų savos kalbos ir technikos, kurią turi A. Janušauskaitė. Net kai ji prabyla scenos gilumoje, tu vis tiek aiškiai girdi kiekvieną jos žodį, jauti kiekvieną judesį. Savo buvimu ji prikausto dėmesį ir tai dažnai atstoja bufonadinį, butaforinį blaškymąsi, kuris neretai išblaško žiūrovų dėmesį“, - pastebi režisierius.
Spektaklis "Mūsų klasė" (M.Waltari nuotr.)

Režisierės sprendimas į viską pasižiūrėti per tragikomedijos žanrą yra sveikintinas. Spektaklyje atrasta daug gražių atradimų, kaip antai metaforos su sidabriniais šaukštais, simbolizuojančiais žydų kūnus.

„Tik bufonadiniais momentais gal kartais per daug užsižaidžiama. Antroje dalyje veiksmas vietomis darosi šiek tiek chaotiškas, nekontroliuojamas. Norėtųsi, kad tai neužgožtų pagrindinių aktorinių veiksmo linijų. Tačiau manau, kad mizanscenų gausa laikui bėgant aprims ir viskas organiškai susidėlios į savo vietas. Kai išsiveržia kunkuliuojantis vandens srautas, viskas išeina iš krantų, visa nusinešama su savimi. Bet po to viskas vėl sueina į krantus, sugrįžta į savo vagą ir stabilizuojasi“, - masto G. Padegimas.

Spektaklyje „Mūsų klasė“ pagrindinius vaidmenis sukūrė Vaiva Mainelytė, Aldona Janušauskaitė, Gediminas Girdvainis, Valerijus Jevsejevas, Toma Vaškevičiūtė, Monik Vaičiulytė, Marius Repšys, Daumantas Ciunis, Tadas Gryn, Ramūnas Cicėnas, Tomas Žaibus, Paulius Tamolė.
Spektaklis "Mūsų klasė" (M.Waltari nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)