Netilpo visi norintys

Susitikime su VDU bendruomene metu Jonas Mekas pristatė naujausios savo kūrybos fragmentus, atsakė į susirinkusiųjų klausimus.

Susitikti su menininku trečiadienį panoro šimtai studentų, kurie net netilpo į VDU menų galeriją„101“. Dėl tvankaus galerijoje susidariusio oro nemažai žmonių buvo tiesiog priversti anksčiau palikti salę. Tačiau jų vietą netrukus užpildė į galeriją netilpę studentai.

„Karšta kaip pirtyje“, - sakė ne vienas salę palikęs studentas. Kai kurie žmonės piktinosi, kad susitikimas nebuvo surengtas erdvesnėje patalpoje.

Ne filmuoja, o „videografuoja“

J. Mekas trečiadienį atsakė į studentų klausimus.

„Aš neturiu nei tikslų, nei norų, nei planų. Aš reaguoju, gyvenu. Norai? Apie juos negalvoju“, - susitikime sakė J. Mekas.

Paklaustas, kas jį įkvepia, menininkas pateikė atsakymą, kuris sukėlė susirinkusių ovacijas.

„Oras. Oras mane įkvepia. Lietuvoje oras geresnis. Buvau Vilniuje, Kaune. Lietuvoje oras geresnis. Šiandien ėjau Vilniuje palei Vilnelės upę. Pamačiau vaizdą, kurį norėjau užfiksuoti. Kodėl? Nežinau“, - kalbėjo J. Mekas.

Paklaustas, ko norėtų paklausti susirinkusiųjų, menininkas sakė, kad jam maloniau bendrauti asmeniškai, o ne su didele auditorija.

„Jūsų čia daug. Man sunku reaguoti į masę. Aš galiu reaguoti į vieną žmogų. Man labiau patinka bendrauti asmeniškai. Kuo geriau pažįstu žmogų, tuo geresnis būtų mano klausimas. Ko aš norėčiau jūsų paklausti? Niekas dabar nešauna į galvą“, - sakė J. Mekas, kuris teigė šiuo metu nefilmuojantis, o „videografuojantis“.

Vizitas po 16 metų petraukos

Pastarąjį kartą poetas ir filmininkas J. Mekas VDU apsilankė 1997 m. spalio 30 d. – tuomet jam buvo įteiktos VDU garbės daktaro regalijos. Šia proga menininkas sakė įspūdingą inauguracijos kalbą ir surengė poezijos rinkinio „Semeniškių idilės“ skaitymus.

Jonas Mekas yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, įvertintas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, gausybe tarptautinių kino, literatūros ir kultūros apdovanojimų. Filmininkas vienas pirmųjų pasaulyje išplėtojo dokumentinio kino dienoraščio žanrą. J. Meko kūryba ir veikla padarė didelę įtaką pasaulio kultūros ir kino istorijai bei šiuolaikinei raidai.

Praėjusių metų pabaigoje J. Mekas minėjo savo jubiliejinį 90-ąjį gimtadienį, surengdamas tarptautinio masto parodas Londone ir Paryžiuje. Iškart po viešnagės Kaune filmininkas ir poetas vyks į Sankt Peterburgą atidaryti grandiozinę „Fluxus“ judėjimui skirtą parodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)