Spektaklyje vaidina Valentina Leonavičiūtė, Rimantas Pelakauskas, Regina Šaltenytė, Vaidas Jočys, Renata Idzelytė, Liudas Vyšniauskas; pjesę iš kroatų kalbos išvertė Vytautas Dekšnys. Į spektaklio premjerą atvyksta ir pats pjesės autorius Miro Gavranas.

Tikriausiai pamenate legendinį, iki šiol pilnose salėse rodomą Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Viskas apie moteris“? Turbūt matėte ir „Viskas apie vyrus“? Visa tai - pasaulinę šlovę pelniusio kroatų dramaturgo M. Gavrano kūryba. Naująją Klaipėdos dramos teatro premjerą - spektaklį „Poros“ jums tiesiog būtina pamatyti - tai baigiamoji M. Gavrano parašytos trilogijos dalis.

Naujausios M. Gavrano pjesės „Poros“ taikinys - porų santykiai. Šeimyninis gyvenimas. Meilė - su visomis jos apraiškomis, intrigomis ir komplikacijomis... Savąjį gyvenimą, panašų į paradoksalią mozaiką, bando suvaldyti poros, porų draugai ir priešai. Galų gale pamatome, kad visa ta santykių raizgalynė tarpusavyje susijusi: vyrai ir moterys pjesėje barasi, taikosi, rėžia į akis tiesą ir saldžialiežuvauja, giriasi ir skundžiasi, tačiau tai tarsi vienas didelis namas, kurio kambariuose vis kiti žmonės ir jų istorijos...

Miro Gavranas (g. 1961) - šiuolaikinis kroatų rašytojas, dramaturgas, žinomas ir mėgstamas visame pasaulyje. Jo kūrybos sėkmė tiesiog stulbinanti - kūriniai išversti į 35 kalbas, knygos sulaukė pusantro šimto leidimų visame pasaulyje. M. Gavrano pjeses pastatė daugiau nei 200 teatrų, o jo spektakliuose apsilankė virš dviejų milijonų žiūrovų. Įdomi detalė: M. Gavranas yra bene vienintelis pasaulyje dramaturgas, kuriam dar gyvam tebeesant pradėtas organizuoti tarptautinis jo kūrybai skirtas teatro festivalis - „Gavranfest“. Prasidėjęs 2000 m. Slovakijoje, jis sėkmingai tebevyksta iki šiol - neseniai pasibaigė šiemetinis „Gavranfest“, vykęs Lenkijoje, Krokuvoje.

Klaipėdos dramos teatras, pažintį su M. Gavrano kūryba pradėjęs nuo legendinio, iki šiol rodomo ir pilnas sales sutraukiančio „Viskas apie moteris“ (Rež. Dalia Tamulevičiūtė, 2004.) vėliau ją sėkmingai pratęsė spektakliu „Viskas apie vyrus“ (rež. A. Lebeliūnas, 2007.).

Tad kai dramaturgas parašė paskutiniąją trilogijos dalį - „Poros“ - jokių klausimų nebekilo: Klaipėdos dramos teatras ėmėsi statyti ir trečiąją pjesę. Kitaip gavraniškoji žmogaus studija liktų tiesiog nebaigta...

Teatrui susisiekus su autoriumi, šis mielai sutiko bendradarbiauti.

Negana to - Miro Gavranas taip susidomėjo klaipėdiečių spektaklių sėkme, kad nusprendė drauge su žmona, aktore Mladena, atvykti į Lietuvą ir pamatyti juos pats. O teatras šia proga žiūrovams paruošė staigmeną - per tris dienas, kai Klaipėdoje lankysis M. Gavranas, bus parodyta visa jo trilogija.

Tad rugsėjo pabaigoje Klaipėdoje, Žvejų rūmuose (Taikos pr. 70) įvyks neoficialus klaipėdiečių „Gavranfestas“, dalyvaujant pačiam autoriui. Bus parodyti visi trys Klaipėdos dramos teatro pastatyti M. Gavrano spektakliai - premjerinis „Poros“ (rugsėjo 25 d. 18 val.), „Viskas apie moteris“ (rugsėjo 26 d. 18 val.), „Viskas apie vyrus“ (rugsėjo 27 d. 18 val.).

Net tiems, kurie jau matė ankstesnius spektaklius, tai nuostabi proga per tris dienas galiausiai pamatyti visą M. Gavrano kūrinį - visą trilogiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)