Rugsėjo viduryje prie teatro trupės prisijungs šeši jauni aktoriai, šiemet baigę studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje profesoriaus Jono Vaitkaus kurse. Tai – Edita Gončarova, Jevgenija Karpikova, Jekaterina Makarova, Telmanas Ragimovas, Aleksandras Špilevojus ir Juliana Volodko. Dar studijuodami jie šio teatro scenoje suvaidino ne vieną spektaklį, tačiau teatro vadovo teigimu, jaunuolių laukia nelengvas išmėginimų metas.

„Tai bus išbandymas skurdu ir kūryba: kurie iš jaunųjų aktorių tam tikrą išbandymų laiką ištvers, tie ir suras savo vietą tiek teatro gyvenime, tiek žiūrovų širdyse, ko jiems labiausiai ir linkiu. Manau, kad nauji veidai visuomet sukelia smalsumą ir pažadina viltį”, – sakė J.Vaitkus.

Vienas šių išbandymų – ne tik naujiesiems aktoriams, bet ir visai likusiai trupei – laukia metų pabaigoje. Gruodžio 13-ąją publika išvys netradicinę „Eugenijaus Onegino“ premjerą. Garsusis rusų romantiko Aleksandro Puškino kūrinys suskambės teatro scenai neįprasta Sergejaus Prokofjevo muzika. Šį kūrinį kompozitorius specialiai parašė garsiojo rašytojo šimtosioms mirties metinėms paminėti, tačiau sovietinei cenzūrai užkirtus kelią, scenos jis nepasiekė. Šiemet, minint 60-ąsias S.Prokofjevo mirties metines, kompozitoriaus „Eugenijui Oneginui“ parašyta muzika ir A.Puškino romanas teatro scenoje išvien skambės pirmą kartą Europoje. Spektaklyje aktoriams bus patikėtas ne tik eiliuotas kūrinys, choro partijos, bet ir šokiai su baleto profesionalais – Baltijos baleto grupės šokėjais.

„Tai rimtas kūrinys, reikalaujantis paieškos, o kadangi jis dar tik pakeliui į sceną, nesinori per anksti fantazuoti. Jis bus atliktas ne visai taip, kaip norėjau – ne su gyvu orkestru – todėl daug kas keičiasi, bet realizuoti tokį kūrinį scenoje be galo atsakinga ir įdomu”, – sakė režisierius J. Vaitkus. Spektaklio premjera įvyks gruodžio 13 d.

Iki to laiko žiūrovų laukia ir dvi premjeros vaikams. Pirmoji, „Junas ir Sofus arba Auksinis riteris“ – tai „Auksinį scenos kryžių“ pernai pelniusio spektaklio „Stebuklingoji kreidelė“ antroji dalis. Aktoriai jaunuosius žiūrovus ir jų tėvus šįkart kvies tiesiai į sceną ir gvildens klausimą, kuo būti užaugus. Žaismingame spektaklyje skambės gyvai saksofonu, klavišiniais bei vokaline perkusija (angl. beatbox) atliekama muzika. Kūrinį pagal norvegų rašytojos Zinken Hopp pasaką stato režisierė Olga Lapina. Rugsėjo 15-ąją spektaklis pradės naująjį teatro sezoną ir bus rodomas lietuvių bei rusų kalbomis.

Kita premjera vaikams žada naujoves ir žiūrovams, ir aktoriams. Inscenizuodami italų rašytojo Gianni’o Rodari’o pasaką „Ledų rūmai“, artistai pasitelks lėles. Dramos aktoriams tai nauja patirtis, todėl spektaklį kurianti lėlių teatro režisierė ir aktorė iš Baltarusijos Margarita Sasim pradėjo nuo kelias savaites trukusių mokymų. Patiems mažiausiems, trejų-dešimties metų amžiaus žiūrovams skirtas spektaklis bus rodomas ne teatro salėje kaip įprasta, bet keliaus po vaikų darželius bei lopšelius.

Spalio 17-ąją įvyks aktoriaus Vladimiro Serovo režisuoto kūrinio „Žvirblio lizdas“ premjera. Spektaklyje, skambant gyvai muzikai ir aktorei Rasai Rapalytei meistriškai atliekant milijonus sužavėjusias Edith Piaf dainas, publika išvys neįprastą pasakojimą. Jo centre – moteris, garsiosios dainininkės istoriją pirmuoju asmeniu pasakojanti savo psichiatrui, kuriuo nejučia tampa ir patys žiūrovai.

Spalio 21-25 dienomis teatras minės savo pastato šimto metų jubiliejų. Jono Basanavičiaus gatvės tryliktuoju numeriu pažymėtame name pastarąjį amžių buvo įsikūręs ne vienas šalies teatras, o 1917 m. čia įvyko Lietuvių konferencija, išrinkusi Lietuvos Tarybą šalies nepriklausomybei pasiekti. Svarbiausius pastato istorijos momentus teatras primins savaitę truksiančioje šventėje. Kiekvieną vakarą žiūrovus kvies visų didžiausių čia kadaise dirbusių teatrų spektakliai, tarp kurių – ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto, Lietuvos nacionalinio dramos bei Vilniaus jaunimo teatro. Lenkų dramos periodą pažymės Arnoldo Šyfmano vardo lenkų teatras, atvyksiantis iš Varšuvos. Šventę užbaigs šiemet keturis „Auksinius scenos kryžius“ pelnęs Lietuvos rusų dramos teatro spektaklis „Eglutė pas Ivanovus“.

Antrai kadencijai šiemet perrinkto teatro vadovo teigimu, naujasis sezonas pratęs ir įtvirtins tai, kas buvo pradėta prieš penkerius metus jam stojus prie teatro vairo. Pasak J.Vaitkaus, teatras kruopščiai renkasi naujas pjeses bei režisierius, siekdamas išlaikyti gyvą ryšį su žiūrovu ir toliau tobulėti profesine prasme. Pavasarį publiką turėtų pasiekti Williamo Shakepeare‘o „Karalius Lyras“, „Demetrius-Borisas Godunovas“ pagal Friedrichą Schillerį ir A.Puškiną, Michailo Bulgakovo „Zoikos butas“ ir Valerijaus Briusovo „Ugninis angelas“.

Naujasis, 68-asis, Lietuvos rusų dramos teatro sezonas prasidės rugsėjo 15-ąją. Naują pradžią pažymės ir pasikeitęs spektaklių rodymo laikas – vakarais teatras žiūrovų lauks nuo pusės septynių.