Ketvirtadienį Keistuolių teatro Mažojoje scenoje bus skaitoma pirmoji pjesė - Juozo Marcinkevičiaus "Mamutienos valgytojai". Anot autoriaus, tai postmoderni trijų dalių priešistorinė komitragedija su epilogu. Pjesę skaitys aktoriai Aldona Vilutytė, Aidas Giniotis, Aurimas Meliešius, Dalius Skamarakas, Vaidotas Žitkus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai. Pristatyme dalyvaus ir pjesės autorius.

Lietuvių autorių pjesės buvo atrinktos iš Keistuolių teatrui pateiktų pjesių archyvo. Pasak projekto koordinatoriaus, Keistuolių teatro aktoriaus V. Žitkaus, autoriai, ypač jauni, dažnai teatrams siunčia ar atneša pjesių, tikėdamiesi, jog jos sudomins režisierius, aktorius ir bus pastatytos, tačiau šios pjesės retai kada būna įtraukiamos į repertuarą. "Tačiau nenorime jų vienpusiškai atmesti, juolab kad didelė pateiktų kūrinių dalis - įdomūs ir verti pristatymo. Manome, kad mūsų projektas yra reikalingas tiek žiūrovams, kurie galės įsitikinti šiuolaikinės lietuvių dramaturgijos įvairumu, tiek teatralams, kuriems bus pristatytos naujos kūrybinės idėjos, tiek dramaturgams, kuriems šis projektas bus paskatinimas kurti ir tobulėti toliau", - teigia projekto koordinatorius.

Pjesių skaitymas nėra nauja idėja Lietuvos teatruose. Panašūs projektai vykdomi Jaunimo teatre, o Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras kasmet rengia Naujosios dramos akciją. Tačiau, anot V. Žitkaus, supažindinimas su lietuvių dramaturgija turėtų būti ne vienkartinis ar proginis renginys, o nuolatinis procesas. "Mūsų tikslas - ne atrinkti "geriausius" kūrinius, bet pateikti kuo daugiau įvairesnių. Ir tegul vertina publika. Naujosios dramos akcija, ką tik įvykęs Lietuvos radijo pjesių konkursas - naudingi projektai, tačiau jie iškelia tik kelias pirmųjų vietų laimėtojų pavardes. Talentingų dramaturgų Lietuvoje yra tikrai daugiau", - užtikrina V. Žitkus.

Iki teatro sezono pabaigos numatoma surengti ir kitos lietuviškos pjesės - Editos Kauzaitės "Neliūdėk, Marcele" skaitymus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją